≫ 

Talas nasilja u Nigeriji: Skoro 40 ljudi ubijeno na izborima na kojima se za mesto predsednika bore čak 72 kandidata (FOTO)

Najtesnija predsednička trka od 1999. godine

  • 1

U nasilju koje je izbilo u Nigeriji uoči i tokom predsedničkih izbora do sada je živote izgubilo 39 ljudi, objavila su u nedelju udruženja civilnog društva, a zemlja iščekuje rezultate najtesnije predsedničke trke od kraja vojne vladavine 1999.

Iako je broj smrtnih slučajeva u toj najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji niži nego tokom prethodnih izbora, pre je nasilje izbijalo uglavnom nakon objave rezultate. Na izborima 2015. ubijeno je oko 100 ljudi, a četiri godine ranije oko 800.

Na izborima čak 72 kandidata Foto: Tanjug/AP

Verodostojni i relativno mirni ovogodišnji izbori predstavljali bi novo poglavlje u političkoj istoriji Nigerije čijih je šest decenija nezavisnosti obeleženo vojnim udarima, raširenom korupcijom i separatističkim pokretima.

Ekstremističke islamske skupine pozvale su ljude da bojkotuju izbore, preteći oružanim akcijama.

Militantna skupina Zapadnoafrička pokrajina (WAP), ogranak IS-a, preko svoje novinske agencije Amak u subotu je saopštila da je izvršila napad na vazdušnu luku Maiduguri, vojnu bazu i vladine zgrade.

Sukobi su izbijali i pre i tokom izbora Foto: Tanjug/AP

Snage sigurnosti su za Rojters potvrdile napad sunitskih militanata, ali nigerijska vojska i dalje opovrgava da je napad uopšte počinjen.

Da je izborni dan prošao u nasilju govore i izveštaji koji stižu iz severoistočne države Jobe, gde je ekstremistička skupina Boko Haram izvela dva napada.

Nigerijci su u subotu birali predsednika na izborima koji su trebali biti održani pre nedelju dana, ali su bili odloženi. Televizijske kamere su ispred glasačkih kutija snimile aktuelnog predsednika Muhamada Buharija, koji želi osvojiti drugi mandat, i glavnog opozicionog kandidata Atikua Abubakara, poslovnog čoveka i bivšeg potpredsednika.

Sveukupno se za mesto predsednika Nigerije, najvećeg afričkog proizvođača nafte, takmiče 72 kandidata, a favoriti su Buhari i Abubakar.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA