≫ 

Samo je još Tito ovoliko voleo vozove: Evo šta krije Kimova kompozicija od 21 vagona sa kojom je krenuo na sastanak sa Trampom (FOTO)

Predsednik SFRJ je imao svoj Plavi voz, a Severnokorejski lideri zelenu kompoziciju

  • 4

Putovanje severnokorejskoga vođe Kim Džong-una u Vijetnam na sastanak na vrhu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom bilo je obavijeno velom tajne, sve dok u subotu uveče zeleni voz sa žutim horizontalnim prugama nije promećen, dok je prelazio most koji se nalazi na granici Kine i Severne Koreje.

I Kimovi otac i deda, njegovi prethodnici na čelu Severne Koreje nakon Drugog svetskog rata, voleli su putovanja vozom, ali donedavno niko nije znao kako će severnokorejski zvaničnik otputovati u Hanoj na drugi sastanak sa Trampom, sve dok voz nije protutnjao preko mosta.

Još se ne zna da li će Kim čitav put do Vijetnama preći železnicom, jer su za to potrebna dva i po dana, ali moguće je da će u jednom trenutku putovanje nastaviti avionom. Bilo kako bilo, ako odluči da nastavi do odredišta vozom, biće to putovanje u velikom stilu. Pojedini mediji su prošle nedelje spominjali da će Kim do granice sa Vijetnamom ići vozom, a da će potom putovanje nastaviti automobilom do Hanoja.

Njegov voz podseća na one kojima su se vozili njegov otac, Kim Džong Il i deda Kim Il Sung. Kompoziciju čini 21 vagon u kojima se nalaze konferencijske dvorane, trpezarije i spavaonice - sve u belim i bež tonovima. Neke vagone krase ružičaste kožne stolice, televizori, kao i prozori koje prekrivaju zavese boje slonovače, pišu severnokorejski mediji.

Kimova porodica voli da putuje vozom Foto: Tanjug/AP

Voz je satelitskim telefonskim vezama povezan sa ostatkom sveta kako bi Kim stalno znao što se u njegovoj zemlji događa i da bi mogao stalno da izdaje naredbe, izvestila je državna televizija. Južnokorejski list JoongAng Ilbo piše da se u jednom vagonu nalazi i vođino vozilo marke Mercedes Benz.

- Kimov privatni voz opremljen je luksuznim nameštajem i može sigurno da stigne do Kine, s obzirom na kvalitetne kineske železničke pruge - kaže Ahn Bjung-min, viši analitičar južnokorejskog vladinog Instituta za saobraćaj.

U kineskoj železničkoj mreži voz može dosegnuti brzinu od 80 km na čas, u poređenju sa maksimalnom brzinom od oko 45 km na čas u Severnoj Koreji, rekao je Ahn.

Vozovi su postali zaštitni znak porodice Kim.

On u svom vozu ima sav mogući komfrom za duga putovanja Foto: Profimedia

Krajem 2011. godine, Kimov otac Kim Džong Il umro je u vozu. Kompozicija u istoj zelenoj boji, izložena je u Kumsusan palati Sunca, izgrađenoj 1976. godine kada se koristila kao zvanična rezidencija Kim Il Sunga. Godine 1994., dok je u državi vladala velika glad, u palatu je uloženo 100 miliona dolara kako bi se preuredila u grobnicu Velikog vođe.

Tamo je u transparentnom kristalnom sarkofagu izloženo njegovo balsamovano telo. U gotovo identičnoj prostoriji u blizini izloženo je i telo njegovog sina Kim Džong Ila.

Sve do smrti 1994., osnivač Severne Koreje Kim Il Sung, Kimov deda, redovno je putovao u inostranstvo. Među njima je putovanje u Vijetnam 1958. godine, odakle je nastavio u Peking avionom, kao i putovanje u Istočnu Evropu 1984. preko SSSR-a.

U knjizi "Orijent Ekspres" iz 2002. godine, ruski zvaničnik Konstantin Pulikovski opisao je tronedeljno putovanje Kim Džon Ila u Moskvu.

Svi jedva čekaju da vide kako će izgledati susret Trampa i Kima Foto: Profimedia

Ako je verovati knjizi, direktno iz Pariza vođi i njegovoj pratnji stiglo je nekoliko "gajbi" najfinijeg vina, ali i dovoljno živih jastoga za gozbu u vozu.

Nam Sung Vuk, bivši zvaničnik južnokorejske obaveštajne službe smatra da je Kimova odluka o putovanju vozom na samit sa Trampom deo slike koju o sebi želi da pošalje u svet.

- Kim Džon Un odlučio se za svojevrsnu predstavu, s obzirom na to da je izabrao šezdesetsatno putovanje vozom. Naime, do Hanoja se avionom stiže za samo četiri sata - rekao je Nam za Roiters.

- Nad sadržajem ovog samita već prevladava predstava - smatra Nam.

Kimovo putovanje vozom će trajati duže od dva dana Foto: Tanjug/AP

I TITO JE VOLEO DA PUTUJE VOZOM

Pokojni predsednik SFRJ Josip Broz Tito je osim kao veliki državnik, ostao upamćen i po svom "Plavom vozu". Tito je voleo da putuje ovim prevoznim sredstvom, koji je danas postao prava atrakcija među turistima iz zemlje ali i inostranstva.

U sastavu "Plavog voza" nalazi se Titov apartmanski salon, svečani salon za konferencije, vagon restoran, salon "De Gol" nekada namenjen stranim državnicima, tri ekskluzivna salon vagona, centralna kuhinja i kola za spavanje.

Josip Broz Tito sa prozora Plavog voza pruža ruku pionirki negde na pruzi Beograd-Bar tokom njenog puštanja u saobraćaj. Foto: Wikimedia Commons/Orjen

Voz je napravljen tako da omogućava boravak, rad i razne protokolarne obaveze tokom putovanja u zemlji i u inostranstvu, a njegova unutrašnjost, koja s pravom nosi epitet salonski, opremljena je svime što je neophodno za luksuzno i komforno putovanje.

"Plavi voz" je napravljen 1959. godine za potrebe Broza, "ugostio" je 60 državnika iz celog sveta i prešao više od 600.000 kilometara.

I Tito je voleo da putuje vozom Foto: Milena Đorđević

Poznavaoci kažu da se kompozicija voza, iz bezbedonosnih razloga sastojala od prethodnice, glavnog voza i začelja koji su bili identični, tako da se nikada nije znalo gde se tadašnji predsednik nalazi.

Poslednje putovanje "Plavog voza" vezuje se za Titovu smrt, kada su njegovi posmrtni ostaci prevezeni iz Ljubljane do Beograda.

VIDEO: Avion Jospia Broza Tita danas je u Austriji, star je 60 godina i još uvek leti svetom

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoro

    25. februar 2019 | 23:57

    Jednom komunjara citav zivot komunjara

  • DARKO 100%

    25. februar 2019 | 22:40

    Voleo je Tito i vozove,i lepe zene,i tompuse, i da putuje,ida bude uvek izglancan da sve sija na njemu od cipele do kose,on je bio pravi hedonista uzivao je u svemu jer mu se moglo😉a niko mu se nije protvrecio,samo smeskanje i klimanje potvrdno glavom ,bio je ko Alkapone😉

  • J....

    25. februar 2019 | 22:58

    U austriji??i jos leti svetom..aaaa ko ga je prodao????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA