Tereza Mej je i dalje uverena da će se Bregzit odigrati po planu, ali lideri iz EU je ubeđuju u nešto drugo

Britanski parlament već jednom je odbacio dogovor i premijerki ostaje malo više od mesec dana da dobije podršku poslanika pre istupanja dogovorenog za 29. mart

  • 0

Britanska premijerka Tereza Mej uverena je da je 29. mart i dalje realan datum Bregzita, iako je Evropska unija pozvala Veliku Britaniju da odloži izlazak iz Unije kako bi se izbegao haotičan razlaz, odnosno njen izlazak bez dogovora.

Tereza Mej rekla je, posle sastanka s nekoliko lidera EU na samitu u Egiptu, da je izlazak iz Unije 29. marta "mesto ka kojem naša energija treba da budu usredsređena", prenela je agencija AP.

Ona je dodala da je "svako odlaganje - odlaganje", i da to "ne rešava problem".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je danas da bi odlaganje bilo "racionalno rešenje" jer se smanjuju šanse da se postigne dogovor o Bregzitu. Rok za izlazak Velike Britanije iz EU je 29. mart.

Britanija treba sa izađe iz EU 29. marta Foto: Tanjug/AP

TUSK POZVAO MEJ DA TRAŽI PRODUŽETAK PREGOVORA

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da se smanjuju šanse da se postigne dogovor o Bregzitu i pozvao britansku premijerku Terezu Mej da zatraži produženje pregovora, odnosno odlaganje roka za izlazak Velike Britanije iz EU, predviđen za 29. mart.

On je izjavio da je "jasno da u Donjem domu (britanskog) parlamenta ne postoji većina koja bi potvrdila dogovor", kao i da bi u sadašnjoj situaciji "produžetak (pregovora) bio racionalno rešenje".

Tusk je dodao da će 27 evropskih partnera Tereze Mej pokazati "maksimum razumevanja".

Britanski parlament već jednom je odbacio dogovor i premijerki ostaje malo više od mesec dana da dobije podršku poslanika pre istupanja dogovorenog za 29. mart.

Donald Tusk smatra da Mej treba da traži produžetak pregovora Foto: Tanjug/AP

RUTE: RAZLAZ BEZ DOGOVORA

Velika Britanija i Evropska unija rade tako da ni ne dođe do dogovora o Bregzitu, izjavio je danas premijer Holandije Mark Rute, javlja Rojters.

- To je neprihvatljivo, i prijatelji moraju da vas na to upozore, ovo je stvarnost, probudite se i dođite do zaključka i sklopite sporazum - rekao je Rute u Šarm el-Šeiku, gde prisustvuje samitu lidera EU i Arapske lige.

Bregzit bi mogao da bude odložen do 2021. godine prema planovima koje razmatraju istaknuti zvanicnici EU usled rastućeg nezadovoljstva na koji način britanska premijerka vodi proces, objavio je juče "Gardijan", pozivajuci se na neimenove izvore Unije.

Rute je ubeđen da će izlazak Britanije biti bez dogovora Foto: Tanjug/AP

KURC: BRITANIJA TREBA DA PREDLOŽI ODLAGANJE

Ukoliko aktuelni sporazum o istupanju Velike Britanije iz EU ne bude dobio jasnu većinu u britanskom parlamentu austrijski kancelar Sebastijan Kurc se nada da će London predložiti odlaganje Bregzita.

Kurc je, novinarima, na marginama Samita EU i Arapske lige, kazao da bi, ako dođe do zahteva za odlaganje Bregzita rado da se za to založi u EU.

- Taj scenario je sve realniji - kazao je on dodajući da je glavni prioritet i dalje da se spreči „tvrdi“ Bregzit, te dodao da bi odlaganje bilo bolje od scenarija bez dogovora.

Britanska vlada trenutno razmatra odlaganje istupanje EU za dva do tri meseca, ako ne dobije podršku parlamenta za sporazum do sredine marta.

Sebastijan Kurc smatra da Britanija treba da traži odlaganje Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA