≫ 

Treći čovek katoličke crkve i papin blagajnik osuđen za silovanje dvojice dečaka: Vatikan u šoku, kardinalu preti 50 godina zatvora

Prema australijskim zakonima maksimalna kazna za zlodela koje je počinio je 50 godina zatvora

  • 4

Papin blagajnik osuđen je za silovanje dvojice dečaka u katedrali. On je negirao sve optužbe i tvrdio kako je nevin, a njegovi advokati podneli su žalbu na presudu, koja bi u slučaju uspeha mogla dovesti do ponovnog suđenja.

- Iskrali smo se nakon nedeljne mise u sakristiju i pili misno vino, ali on nas je ulovio. Izvadio je penis ispod svešteničke odore. Prisilio me na oralni seks. Imao sam 13 godina - svedočio je na sudu 36-godišnji muškarac, nekadašnji ministrant katedrale sv. Patrika u Melburnu.

Njega i još jednog dečaka zlostavljao je nadbiskup Džordž Pel, a ovaj Papin bliski saradnik, vatikanski blagajnik i treći čovek u hijerarhiji čitave Katoličke crkve sigurno će završiti iza rešetaka jer je već proglašen krivim, čeka se samo izricanje čitave presude u sredu.

Drugi dečak kog je zlostavljao poginuo je u nesreći. Do srede Pel je na slobodi, ali već na izlasku iz sudnice suočio se s besom javnosti...

Džordž Pel, Foto: Tanjug/AP

- Ti si životinja! Truni u paklu! - vikali su mu dok je šepajući hodao prema automibilu, jer je u poslednjih nekoliko godina operisao oba kolena.

Prema australijskim zakonima maksimalna kazna za zlodela koje je počinio je 50 godina zatvora. U istoriji Katoličke crkve ni jedan tako visoko pozicionirani sveštenik nije bio osuđeni seksualni prestupnik.

Veliki je to šok i za samog papu Franju, jer Pel je bio jedan od njegovih najbližih savetnika, a tek pre dan-dva završila je velika konferencija u organizaciji Pape gde se Katolička crkva javno suočila s problemom seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika.

Nadbiskup Pel je bio na čelu projekta zvanog "Melburnski odgovor", kojim se crkva pokušala uhvatiti u koštac sa zlostavljanjem u svojim redovima, a sad se ispostavilo da je i sam zlostavljač. Pel je inače osuđen još krajem godine, ali presuda prema australijskim zakonima nije mogla postati javna dok se ne završi još jedno suđenje za seksualno zlostavljanje dečaka iz 70-ih godina, na kom je Pel oslobođen zbog nedostatka dokaza.

VIDEO: Ovi ljudi su seksualni prestupnici, a jedan je zbog silovanja bio na robiji

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xx

    26. februar 2019 | 08:59

    Kao Vatikan u soku, za sta?! Sto je procurila Informacija?! To su najbolesniji monstrumi

  • blade

    26. februar 2019 | 23:53

    Ima ih na stotine tamo vatikan leglo satanista mozda su ovog samo malo zrtvovali da ispadne kao nesto da rade da se bore protiv satanista a u sustini ima ih na hiljade tamo koji svaki dan nesto kolju rade svasta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA