≫ 

Da li je upravo počeo Treći svetski rat? Pakistan i Indija razmenjuju vatru, a jedna strana pominje nuklearno oružje (FOTO) (VIDEO)

Na Telegrafovom blogu pratili ste najnovija dešavanja između Indije i Pakistana

  • 29

Najmanje tri pakistanska vojna aviona ušla su jutros u indijski vazdušni prostor, zbog čega ih je indijsko vazduhoplovstvo presrelo. Pakistan je odmah kao odgovor na to oborio dva indijska aviona u pakistanskom vazdušnom prostoru, prenosi RT.  Jedan indijski pilot je zarobljen.

16:40 - INDIJA ZAHTEVA DA PILOT BUDE VRAĆEN

Indija je danas saopštila da očekuje momentalno vraćanje svog pilota, za koga Pakistan tvrdi da je u njihovom zarobljeništvu.

Iz Indijskog ministarstva spoljnih poslova savetuju Pakistanu da osiguraju bezbednost pripadniku indijskih vojnih snaga, poručio je AP.

14:55 - INDIJA: BOLJE BI VAM BILO DA JE NAŠ PILOT DOBRO

Povodom hapšenja pilota, oglasila se i zvanična Indija. Zahtevaju da njihov pilot odmah bude pušten iz zarobljeništva te dodaju da je Pakistan prekršio međunarodno humanitarno pravo.

- Savetujemo Pakistanu da im je bolje da naš pilot ni na koji način ne bude oštećen - upozorava Indija.

14:30 - INDIJSKI PILOT SE ZAHVALJUJE PAKISTANSKOJ VOJSCI

Pojavio se i snimak indijskog pilota kako pije čaj i pritom se zahvaljuje pakistanskoj vojsci što su ga spasili od pobesnele rulje.

On je istakao da dolazi iz južnog dela Indije i da je oženjen. Dodao je da mišljenje o pakistanskoj vojsci neće promeniti ni kada se bude vratio u Indiju.

14:20 - PAKISTANSKA VOJSKA SPASILA INDIJSKOG PILOTA

14:15 - SNIMAK PALOG AVIONA 

Mediji su objavili snimak olupine palog aviona u centralom Kašmiru.

13:35 - VOJNI I OBAVEŠTAJNI VRH NA SASTANKU SA PREMIJEROM INDIJE

Indijski premijer Narendra Modi sazvao je sastanak vrha vojnih i obaveštajnih zvaničnika kako bi ga informisali o najnovijem razvoju događaja.

12:10 - RUSIJA ZABRINUTA ZBOG SVE VEĆIH TENZIJA

Rusija je zabrinuta zbog rastućih tenzija između Indije i Pakistana, i poziva dve zemlje da se uzdrže od dalje eskalacije tenzija, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je novinarima rekao da Moskva prati čitavu situaciju, prenosi ruska agencija Tas s.

- Veoma smo zabrinuti zbog nedavnog razvoja događaja i pratimo situaciju. Pozivamo dve strane da se uzdrže od eskalacije tenzija - rekao je Peskov.

11:45  - PROTESTI NA ULICAMA PAKISTANA

Foto: Telegraf/AP

Pristalice pakistanske verske grupe Islami Džamijat-e-Talaba izašli su na ulice i organizovali su potestni skup protiv Indije. Nose transparente sa natpisom "Slomiti Indiju".

11:20 - PAKISTANSKI PREMIJER SE OBRATIO NACIJI: HTELI SMO DA POKAŽEMO ŠTA MOŽEMO

Pakistanski premijer Imran Kan se obratio naciji nakon obaranja indijskog aviona i hapšenje pilota.

On je izjavio da bi njegova zemlja trebala "sesti i razgovarati" kako bi rešila krizu s Indijom koja je izbila u sredu nakon što je pakistanska avijacija srušila dva indijska vojna aviona.

U televizijskom obraćanju kazao je da današnji napadi nisu imali za cilj prouzrokuju ljudske žrtve.

- Hteli smo da pokažemo šta sve možemo. Srušili smo dva njihova MiG-a i piloti su s nama. Što dalje? Pitam Indiju. Moramo biti odgovorni - kazao je on i dodao:

"Upozorili smo Indiju da ako povuku ovakve poteze, bićemo prisiljeni da odgovorimo. Ali Indija je postala sudija, porota i egzekutor", istakao je Kan i poručio Indiji da je veoma važno da obe zemlje budu mudre u ovom trenutku.

- Svi veliki ratovi bili su rezultat pogrešnih procena. Hitler nikada nije ni pomislio da će rat trajati toliko godina. Amerikanci nisu mogli ni da zamisle da će se ratovi u Avganistanu i Vijetnamu odužiti decenijama. Moje pitanje je: s oružjem koje imamo i mi i vi, možemo li sebi da priuštimo loše procene? Ako to dozvolimo, stvar će otići izvan moje kontrole i kontrole indijskog premijera - naglasio je Kan.

11:17 - INDIJA PRIZNALA DA JE JEDAN PILOT NESTAO

Indijske vlasti su priznale da je jedan njihov pilot "nestao u akciji". Istakli su da pakistanske vlasti tvrde da su tog pilota uhapsile, ali da oni još uvek utvrđuju šta se zapravo dogodilo.

11:15 - OGLASILE SE VLASTI IZ INDIJE

Indijske vlasti su priznale da su oborile jedan pakistanski avion, a da je jedan njihov oboren na teritoriji Pakistana.

11.00 - RAZMENA VATRE NA VIŠE OD 10 LOKACIJA

Obe zemlje su naredile zračne napade tokom poslednja dva dana, a kopnene snage razmenjuju vatru na više od deset lokacija, javlja Reuters.

Indijski vojnici u Kašmiru Foto: Telegraf/AP

10:45 - POJAČANO OBEZBEĐENJE U VOZOVIMA U KAŠMIRU

Indijske železnice izdale su hitno upozorenje zbog eskalacije napetosti sa Pakistanom.

- Svi vozovi do kopna i doline u Kašmiru imaju dodatno obezbeđenje. Takođe smo identifikovali specifične ciljeve i pojačali smo te linije  - naveli su zvaničnici.

Radnik farba veliki crveni krst na krovu bolnice u indijskom delu Kašmira, kako zgrada ne bi bila bombardovana Foto: Telegraf/AP

10:35 - PAKISTAN ZATVORIO SVOJ VAZDUŠNI PROSTOR

Portparol pakisanske vojske je objavio da su ovakvu odluku doneli zbog okoline.

10:27 - AMERIKA POZIVA NA SUZDRUŽANOST

Američki državni sekretar Majk Pompeo je razgovarao sa ministrima spoljnih poslova Indije i Pakistana. Pozvao ih je na suzdržanost i da izbegavaju eskalaciju sukoba.

10:25 - INDIJSKI PREMIJER ODRŽAO SASTANAK

Indijski premijer Narendra Modi je nakon napada pakistanskih snaga održao sastanak za bezbednost.

10:20 - SNIMAK UHAPŠENOG PILOTA

Pakistanski mediji su objavili snimak uhapšenog pilota. Na njemu se vidi kako čovek izgovara svoje ime i čin.

10:17 - KINA POZIVA OBE STRANE NA SUZDRŽANOST

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ponovo je danas pozvalo Indiju i Pakistan da se uzdrže od dalje eskalacije sukoba.

Portparol kineskog ministarstva Lu Kang je taj poziv ponovio na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu, prenosi Rojters.

10:15 - PAKISTAN JE UHAPSIO DVA INDIJSKA PILOTA

Prvobitno se pojavila informacija da je uhapšen jedan pilot, a potom su pojedini mediji preneli da su u pitanju dvojica. Jednom od njih je potrebna medicinska pomoć.

10:10 - INDIJA NEGIRA DA JE PAKISTAN OBORIO NJENA DVA AVIONA

Izvor blizak vladi u Nju Delhiju je rekao da indijski borbeni avioni nisu oštećeni. Mnogi korisnici na Tviteru su istakli da pakistanske vlasti koriste slike iz stare nesreće i da ih predstavljaju kao aktuelnu operaciju.

10:07 - INDIJA OBORILA PAKISTANSKI AVION

Mediji prenose da je indijska avijacija oborila pakistanski borbeni avion F-16.

10:05 - PAKISTAN NE ŽELI DA UVEDE REGION U RAT

Pakistanski ministar odbrane je poručio da Islamabad ne želi da uvede region u rat, i ne želi da kriza se Indijom eskalira.

10:00 - OBUSTAVLJEN VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ U INDIJSKOM DELU KAŠMIRA

- Avio saobraćaj je privremeno obustavljen u još nekoliko drugih saveznih država - rekao je predstavnik aerodroma Srinagar.

KAKO JE POČEO SUKOB

Sve se desilo samo dan nakon što je juče Indija napala pakistanski deo Kašmira, izvršivši vojni napad na, kako su naveli, "terorističke kampove". Ovo je bio odgovor na napad bombaša samoubice ranije ovog meseca u kojem je poginulo 40 indijskih vojnika u indijskom delu te sporne oblasti.

- Jedina svrha ove akcije bila je da pokažemo naše pravo, volju i sposobnost za samoodbranu. Ne želimo eskalaciju sukoba , ali smo u potpunosti spremni ako budemo primorani na tu paradigmu - naveli su iz pakistanskog Ministarstva spoljnih poslova

General Asif Ghafoor, potvrdio je da je izvršena ova akcija i na tviteru.

- PAF je oborio dva indijska aviona u pakistanskom vazdušnom prostoru. Jedan od aviona pao je u Azad Džammu, dok je drugi pao u indijski deo Kašmira. Jedan indijski pilot uhapšen od strane vojnika na zemlji  -naveo je on.

Obraćajući se konferenciji za štampu sat vremena nakon svog tvita, general Ghafoor je rekao da su dva pilota uhapšena.

Ubrzo su pakistanske vlasti objavile snimak zarobljenog pilota, za kojeg se takođe spominje da je povređen.

Na snimku koji je objavio Radio Pakistan se vidi kako pilot saopštava svoje ime i čin predstavnicima vlasti u Pakistanu.

Podsetimo, Indijska avijacija je rano jutros presrela tri pakistanska vojna aviona, nakon što su ušli u indijski vazdušni prostor zbog spora koji se vodi oko Kašmira.

Nakon što su presretnuti, Pakistanci su bili prinuđeni da se povuku, preneo je indijski zvaničnik za Rojters.

Zbog ovog upada na indijsku teritoriju, vlasti su bile prinuđene da zatvore međunarodni aerodrom Šeikh ul-Alam. Najmanje tri aerodroma u ovom području su zatvorena za komercijalne letove zbog zabrinutosti za bezbednost.

Svet strahuje da je na pomolu Treći svetski rat.

VIDEO: Da li se sprema novi rat nuklearnih sila oko Kašmira?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BlaBlaBla

    27. februar 2019 | 09:37

    Jeste Indija mozda ogromna i mocna zemlja ali kakve veze ima Treci svetski rat sa tim sto su se "pokacili" Indijci i Pakistanci!?To znaci isto ako se zakace dva lokalna plemena u Bocuani da ce mozda izbiti Treci svetski rat!

  • pera

    27. februar 2019 | 09:25

    Bre nepristojnih komentara ovde neki navijaju za rat kao na fudbalskoj utakmici.

  • Gurko

    27. februar 2019 | 09:17

    Neka počinje samo što dalje od nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA