Prekid sastanka Trampa i Kima izazvao je finansijski cunami, a odmah je stigla važna poruka iz Kremlja (FOTO) (VIDEO)

Tramp je rekao da sporazum nije postignut zbog zahteva Severne Koreje da se, u zamenu za denuklearizaciju, ukinu američke sankcije

  • 4

Drugi samit američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kima Džonga Una iznenada je danas prekinut bez postignutog sporazuma, a Tramp je objasnio da se to dogodilo nakon što je Severna Koreja tražila potpuno ukidanje sankcija u zamenu za zatvaranje nuklearnog postrojenja Jongbjon.

Samit je trajao dva sata kraće od planiranog, a otkazana je i očekivana ceremonija potpisivanja sporazuma, navodi AP. Objašnjavajući zašto je samit prekinut, Tramp je na konferenciji za novinare rekao da "ponekada morate da odete".

Tramp je rekao da sporazum nije postignut zbog zahteva Severne Koreje da se, u zamenu za denuklearizaciju, ukinu američke sankcije.

Američki predsednik je istakao da nije bio spreman da izađe u susret tom zahtevu. Sudeći po Trampovoj izjavi, treći samit sa Kimom je možda pod znakom pitanja.

O eventualnom sledećem susretu sa Kimom, Tramp je rekao da bi to moglo da se dogodi "ubrzo ili ne još dugo vremena", preneo je Rojters.

Tramp i Kim su ranije okončali susret Foto: Tanjug/AP

ŠTA JE SVE TRAMP REKAO NAKON SASTANKA?

- Ne bi bilo dobro da se bilo šta potpiše. Bukvalno smo otišli. Proveli smo skoro ceo dan sa Kimom - kazao je Tramp, prenosi Bi-Bi-Si.

Tramp je rekao da su razgovori bili korisni, ali da, kao i državni sekretar Majk Pompeo misli da nije bio pravi trenutak da se nešto potpiše.

- Kimova vizija denuklearizacije nije u skladu sa američkom - rekao je Tramp, ne iznoseći detalje.

Tramp je naglasio da mu je Kim obećao da će se i dalje uzdržavati od nuklearnog i raketnog testiranja.

On je naveo da ima "izuzetan odnos" sa južnokorejskim predsednikom Nunom Džae-inom, dodajući da će ga ubrzo pozvati da bi razgovarali o rezultatima samita u Hanoju.

Tramp se obratio medijima Foto: Tanjug/AP

- Sad idem ponovo u avion i letim u prelepo mesto koje zove Vašington - rekao je Tramp na kraju konferencije za novinare koja je trajala oko 40 minuta.

Novinarima se obratio i američki državni sekretar Majk Pompeo, rekavši da je priželjkivao veći napredak.

Naveo je da je američka strana zatražila od Kima da uradi više, a da severnokorejski lider "nije bio na to spreman".

- Nismo došli do nečega što je imalo smisla za SAD. Mislim da se predsednik Kim nadao da ćemo to učiniti. Zamolili smo ga da ucini više. Bio je nespreman da to učini - naveo je Pompeo, dodajući da će za pregovore trebati vremena.

AP napominje da je Tramp izjavom da "nema žurbe" i da "samo želimo da postignemo pravi sporazum" namerno želeo da ukloni deo pritiska sa Pjongjanga.

Potom je otišao za Vašington Foto: Tanjug/AP

ZAŠTO JE PROPRAO SUSRET?

Bivši portparol Stejt Departmenta Džon Kirbi izjavio je da su "razgovori predsednika SAD Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong-una verovatno "pukli" u nekom trenutku", dodajući da je verovatan razlog "veliki jaz između očekivanja na obe strane".

- S jedne strane, to je razočaravajuće jer bi svima bilo dobro da krenu napred sa nekom vrstom okvira za pregovore - rekao je on.

- Međutim, nisam sklon da krivim predsednika što je spreman da ode - u tome ima neke snage - dodao je on.

Kirbi je rekao da ovaj Trampov potez govori u prilog tome da je predednik SAD spreman da načini ovakav potez zbog budućeg dogovora, a to je ohrabrujuće.

Tramp i Kim nisu postiglu dogovor Foto: Tanjug/AP

PRIZOR IZA KULISA NA SAMITU TRAMPA I KIMA

Nema sumnje da su Tramp i Kim veći deo vremena tokom prethodna dva dana, provodili zajedno. Osim njihove zajedničke večere, šetnje po dvorištu hotela i razgovara pred kamerema i iza zatvorenih vrata, veliku pažnju su privukli ljudi iz njihove pratnje.

Među njima je i Kimova mlađa sestra Kim Jo Džong. Ona je sve vreme bila uz brata tokom samita u Vijetnamu, što nimalo ne čudi, jer je uz njega bila i tokom samita u Singapuru.

Ona važi za jednu od najmoćnijih figira u Severnoj Koreji i mnogi ističu da je upravo ona osoba u koju Kim ima najviše poverenja.

Kim Jo Džong je uvek držala određenu distancu, kako bi bratu i Trampu dala prostora da razgovaraju nasamo.

Na jednoj slici se može videti kako nezgrapno gleda preko zida, dok Tramp i Kim šetaju, a na drugoj slici se može videti kako stoji dok je drvo zaklanja.

Dok je Kim putovao Vijetnam, njegova sestra je snimljena kako mu pridržava pepeljaru dok je pravio pauzu kako bi zapalio cigaretu.

REAKCIJE JUŽNE KOREJE

Južna Koreja je danas izrazila žaljenje zbog toga što nije postignut sporazum na samitu američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kima Džonga Una u Hanoju, ali ocenjuje da su dve strane postigle značajan napredak.

U saopštenju Plave kuće, kabineta južnokorejskog predsednika, konstatuje se da su Tramp i Kim postigli "značajniji napredak nego ikad" i da će želja Trampa da nastavi dijalog pojačati šanse za održavanje novog sastanka, prenosi Rojters.

Stižu reakcije iz raznih krajeva sveta Foto: Tanjug/AP

PORUKE IZ KREMLJA

Razgovori američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kima Džonga Una, po svemu sudeći propali su jer dve strane nisu bile spremne na kompromis i ustupke, saopštio je danas Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Moskvu ohrabruje činjenica što pregovori nisu u potpunosti propali.

Peskov je naveo da su samitu nedostajali "mali koraci" i felksibilnost što je moglo da pomogne u postizanju određenog napretka.

Prema njegovim rečima, nuklearni program Severne Koreje je komplikovano pitanje koje je "nemoguće iz prve rešiti", prenosi AP.

Svi strahuju da je ugrožena bezbenost na Korejskom poluostrvu Foto: Tanjug/AP

OGLASILA SE I KINA

Portparol Kineskog ministra spoljnih poslova Lu Kang izjavilo je posle susreta predsednika Donalda Tramp i Ksi Đinpinga u Vijetnamu, da SAD i Severna Koreja moraju da se "sretnu na pola puta".

Lu Kang je posle kratkog obraćanja novinarima, rekao da je situacija na korejskom poluostrvu u poslednjih par godina doživela zaokret, i da su teško ostvareni rezultati, vredni daljeg napedovanja, preneo je AP.

Lu je dodao da je upravo dogovor kojem su se dve zemlje okrenule jedini izlaz iz nastale situacije.

Posle samita predsednik Amerike Donald Tramp izjavio je kako je kineski lider Ksi Đinping bio od velike pomoći u situaciji sa Severnom Korejom i istakao uticaj koji Kina ima zbog velikog obima trgovine sa tom zemljom.

Stručnjaci su analizirali zbog čega je propao susret Foto: Tanjug/AP

"SAT SE VRATIO NA NULU"

Mediji u Južnoj Koreji reagovali su danas sa velikom zabrinutošću na neuspeh samita američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kima Džonga Una u Hanoju, a agencija Jonhap je konstatovala da se sat o bezbednosnoj situaciji na Korejskom poluostrvu "vratio na nulu".

Južnokorejska agencija je navela da su dipolomatski napori da se reši nuklearni spor sa Severnom Korejom "sada na raskrsnici".

List "Fajnenšal njuz" postavlja pitanje da li će Vašington i Pjongjang uspeti da održe u životu podsticaj za dijalog, navodeći da očekivani pregovori o nuklearnom oružju postaju dugotrajna bitka.

Očekuje se da će se kasnije tokom dana povodom samita u Hanoju oglasiti i južnokorejski predsednik koji se sa Kimom prošle godine sastao tri puta, lobirajući da se oživi diplomatska aktivnost između Vašingtona i Pjongjanga.

Kako je štampa u Vijetnamu pisala o susretu Foto: Tanjug/AP

FINANSIJSKI CUNAMI ZBOG PREKINUTOG SASTANKA

Cene akcija na azijskim berzama su pale danas, pri čemu se južnokorejski referentni indeks Kospi survao za 1,8 posto, nakon što su razgovori između predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una naglo prekinuti bez dogovora.

Dvojica lidera napustila su hotel u kojem su se sastali mnogo ranije nego što se očekivalo, a ručak i ceremonija potpisivanja zajedničkog sporazuma su otkazani, prenosi agencija AP.

Japanski indeks Nikkei 225 skliznuo je za 0,8 posto na 21.385,16 poena, dok je Šangaj Kompozit pao za 0,4 odsto na 2.940,95 bodova. Honkoški indeks Hang Seng je oslabio za 0,6 odsto na 28.581,39 poena, a australijski S&P ASX/200 je zabeležio dobitak od 0,3 procenta na 6.169,00 poena.

Akcije su takođe pale na tržištima u jugoistočnoj Aziji, ali su porasle u Indiji.

Potonule su i cene deonica na berzi u Njujorku na trgovanju tokom noći, nakon što je američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer rekao na jednom poslaničkom panelu da "još mnogo toga treba da se uradi" pre nego što SAD i Kina postignu dogovor.

Došlo je i do komešanja na finansijskom tržištu Foto: Tanjug/AP

Kina je ponudila da značajno poveća kupovine američke robe, kao što su soja i prirodni gas, u pokušaju da reši konflikt, ali je Lajtizer rekao da ti koraci neće biti dovoljni.

Predsednik Tramp je odgodio povećanje carina na 200 milijardi dolara uvoza kineske robe, koje je trebalo da stupe na snagu 2. marta, ne navodeći novi datum za uvođenje viših tarifa ako pregovori propadnu.

Na Volstritu je indeks S&P 500 pao za 1,52 boda na 2,792.38 poena, a Dau DŽons za 0,3 odsto, na 25,985.16 poena. Nasdak Kompozit je porastao za 0,1 procenat na 7.554,51 bod, dok je indeks Rasel 2000, koji meri vrednost akcija malih preduzeća, ojačao je za 0,2 odsto na 1,581.05 poena.

Glavni indeksi na tržištima u Evropi su takođe opali, a potonule su i cene nafte.

Američka nafta WTI je oslabila za 17 centi na 56,77 dolara po barelu na elektronskom trgovanju na NJujorškoj berzi, nakon što je u sredu zabeležila rast od 2,6 odsto stabilizujući se na 56,94 dolara. Nafta "brent" je pala za 29 centi na 66,29 dolara za barel. Na trgovanju u Londonu je ojačala za 1,9 posto na 66,58 dolara po barelu.

Na valutnim berzama, dolar je skliznuo danas na 110,80 jena sa nivoa od 110,99 jena zabeleženog u sredu. Evro je ojačao na 1,1373 dolara, dok se juče trgovao za 1,1367 dolara.

Svi se pitaju da li će biti novog samita Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Tramp komentarisao prekid razgovora sa Kimom: Nekada treba prošetati

(Telegraf.rs/Tanjug/CNN/news.com.au)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nesko09

    28. februar 2019 | 15:57

    Poznata americka doktrina,ti meni sve,ja tebi nista.Bolest fasista.

  • Rusija

    28. februar 2019 | 15:40

    Kad pogledam sta su nam radili ameri shvatim da imaju kompleks manje vrednosti jer postoje tek 200god

  • Rs

    28. februar 2019 | 15:38

    Ameri vise nisu glavni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA