≫ 

Venecueli preti strašna epidemija: Iskorenili su ovu bolest pre 50 godina, a sada se ponovo vraća

Epidemiju je dodatno pogoršala ilegalna eksploatacija ruda u džungli uz južnu granicu sa Brazilom, gde je bolest uspela da se održi

  • 8

Stručnjaci upozoravaju na dosad nezabeleženu epidemiju bolesti poput malarije ili denga groznice u Latinskoj Americi, kao posledicu kolapsa zdravstvenog sistema u Venecueli. Dobrobiti i poboljšanja javnog zdravstva u poslednjih 18 godina širom kontinenta mogli bi da budu izbrisani, ako Venecuela ne prihvati pomoć u kontroli širenja malarije, virusa zika, denga groznice i drugih bolesti koje pogađaju stanovništvo, upozoravaju stručnjaci u izveštaju objavljenom u časopisu Lancet zarazne bolesti, piše britanski dnevni list Guardian.

Venecuela je nekada bila regionalni lider u kontroli malarije, ali sa kolapsom tamošnje zdravstvene zaštite, došlo je do masovnog odlaska medicinskog osoblja, što je izazvalo ogromne probleme, piše u izveštaju.

Bolesti su se već proširile

- Ove su se bolesti već proširile na susedne Brazil i Kolumbiju, a zbog sve intenzivnijeg vazdušnog saobraćaja i migracija, većina Latinske Amerike i karipskog regiona, pa čak i američkih gradova sa venecuelanskom dijasporom kao što su Majami i Hjuston, u povećanom je riziku od ponovne pojave bolesti - piše u izveštaju.

- Ponovna pojava malarije i sličnih bolesti u Venecueli razvila je epidemiju nezapamćenih razmera, ne samo u toj zemlji, nego i u celom regionu. Na osnovu podataka koje smo prikupili, želimo da podstaknemo nacionalne, regionalne i svetske zvaničnike da smesta krenu u akciju i spreče širenje epidemije - naglasio je dr. Martin Luelen sa Univerziteta Glazgov, glavni autor studije.

Narod poslednjih godina živi u velikoj bedi Foto: Profimedia

Rekao je i kako su stvarne brojke verovatno još veće, zato što je venecuelanska vlada zatvorila institucije odgovorne za prikupljanje podataka za Svetsku zdravstvenu organizaciju.

- Venecuelanski lekari uključeni u studiju bili izloženi pretnjama zatvorom, dok su laboratorije opljačkale milicije. Hard diskovi su uklonjeni iz računara, mikroskopi i ostala medicinska oprema razbijena - rekao je on.

Zdravstveni sistem u Venecueli je u kolapsu Foto: Profimedia

Malarija porasla za više od 359 odsto

Slučajevi malarije u zemlji koja je potvrdila iskorenjivanje ove bolesti još 1961. godine, porasli su za 359 odsto od 2010. do 2015. godine, sa 29.736 na 136.402. U sledeće dve godine broj obolelih će se povećati na 411.586, a sve zbog slabije kontrole komaraca i nestašice lekova.

Epidemiju je dodatno pogoršala ilegalna eksploatacija ruda u džungli uz južnu granicu sa Brazilom, gde je bolest uspela da se održi uprkos tome što je Venecuela zvanično još pre 50 godina objavila da malarije više nema.

Venecuelanci su poslednji godina dolazili u to područje kako bi tražili zlato u divljim rudnicima, jer je ekonomija kolabirala, a hiperinflacija obezvredila plate.

Građani nemaju osnovne uslove za život Foto: Profimedia

Stajaća voda u jamama i nehigijenskim kampovima bila je idealno podneblje za razmnožavanje komaraca, i malarija je ubrzo postala endemska u mnogim rudnicima. Neki su rudari i njihove porodice pretrpeli su na desetine epizoda ove bolesti.

Jedna je žena, koja je radila u blizini grada Tumerema, rekla kako je njena ćerka (4) imala već 13 napada malarije. Nakon poslednjeg takvog događaja, lekar ju je upozorio da mora da bira između ćerke i rudnika.

Žena se samo preselila u drugu jamu, jer njena porodica ne može sebi da priušti da napusti to područje. Prolazna priroda rudarskog posla znači da su se problemi postupno proširili i na druge delove zemlje, jer su zaraženi radnici zajedno sa zlatom kući poneli i bolest, pa tako vratili malariju u područja u kojima je bila iskorenjena.

Ljudi teško žive, pa se očekuje epidemija još nekolicine bolesti Foto: Profimedia

- Nikad nisam bio u rudniku - kaže 39-godišnji David Guevara, građevinar iz industrijskog grada, udaljenog oko 200 kilometara od najbližeg rudarskog naselja, dok čeka na lekarski tretman malarije. To je njegova druga malarična epizoda: ”Malarija više nije pod kontrolom, a najveću cenu plaćaju deca”. U njegovom gradu malarija je bila retkost pre 2015., a sad je državna bolnica u kojoj je potražio pomoć prepuna pacijenata.

"Imamo epidemiju"

- Imamo epidemiju. Laž je da se malarija dobija samo u rudnicima - kaže 25-godišnja Marina Gutierez, koja je samo prošle godine imala osam malaričnih epizoda, a u bolnicu je došla zbog svoje ćerke.

- Upravo je završila sa terapijom pre dve nedelje, ali se bolest ponovo vratila - kaže ona.

Geraldine Flores optužuje malariju za prevremeno rođenje svog sina. Dobila je trudove u sedmom mesecu trudnoće dok je ležala zbog bolesti, a nakon rada u rudniku.

Slučajevi denga groznice pet puta su češći danas nego što su bili do 2010. U poslednjih desetak godina izbilo je šest velikih epidemija, a u prethodnih 16 godina samo četiri. Pojave zike imaju epidemijski potencijal, kažu autori izveštaja.

Lekova nema, a lekari odlaze iz Venecuele Foto: Profimedia

VIDEO: Da li počinje rat u Venecueli?

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    1. mart 2019 | 19:29

    Нека им дотуре ћебад заражену богињама, као Индијанцима.

  • Čiča

    1. mart 2019 | 19:42

    Ameri Malo pustili iz laboratorije. Biološki rat.

  • misa car

    1. mart 2019 | 20:12

    Njima preti epidemija koja se zove ZLO (amerika)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA