Tramp otkazao vojne vežbe: Uštedeću stotine miliona dolara i smanjiću napetost sa Severnom Korejom

Ministar odbrane Južne Koreje Džeong Kjeong-du i vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šenahan postigli su dogovor tokom telefonskog razgovora

  • 3

Američki predsednik Donald Tramp objavio je, komentarišući odluku SAD i Južna Koreje da stave tačku na godišnje vojne vežbe koje se održavaju na Korejskom poluostrvu, da te vežbe ne želi zbog štednje, ali i zbog boljih odnosa sa Severnom Korejom.

"Razlog zbog kojeg ne želim vojne vežbe sa Južnom Korejom jeste da za SAD uštedim stotine miliona dolara koje se ne nadoknađuju. To je bila moja pozicija mnogo pre nego što sam postao predsednik.Takođe, smanjenje napetosti sa Severnom Korejom u ovom trenutku je dobra stvar!", napisao je Tramp na Tviteru.

Južnokorejska agencija Jonhap objavila je juče da su ministar odbrane Južne Koreje Džeong Kjeong-du i vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šenahan tokom telefonskog razgovora postigli dogovor o reorganizaciji vojnih vežbi koje su održavane svakog proleća na Korejskom poluostrvu, kako bi stvorili povoljnu klimu u pregovorima sa Severnom Korejom o denuklearizaciji poluostrva.

Da podsetimo, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da Severna Koreja ima svetlu ekonomsku budućnost, ako dve zemlje postignu dogovor, ali da nema nikakvu ekonomsku budućnost ukoliko se ne odrekne nuklearnog naoružanja.

Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja ima neverovatnu, briljantnu ekonomsku budućnost ako postigne dogovor, ali nema nikakvu ekonomsku budućnost ako ima nuklearno oružje - rekao je Tramp sinoć na godišnjoj političkoj konferenciji konzervativnih aktivista i izabranih zvaničnika širom SAD.

On je na konferenciji, čiji je domaćin Američka konzervativna unija, ocenio da odnos SAD sa Severnom Korejom deluje kao "veoma, veoma snažan", preneo je Rojters.

Inače, Tramp se nedavno u Hanoju susreo sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom, ali je drugi samit dvojice lidera završen bez dogovora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA