≫ 

Počeli protesti protiv Madura u Karakasu, a Guaido se vratio u Venecuelu: Na aerodromu ga dočekali brojni ambasadori i pristalice (FOTO) (VIDEO)

On je juče naveo na Tviter nalogu da se vraća u Venecuelu iako su ga vlasti upozorile da će biti uhapšen ukoliko pređe granicu

  • 7

Venecuelanski opozicioni lider Huan Guaido vratio se u Venecuelu, navodi CNN i možda će se pojaviti na protestu u Karakasu. On je sleteo na glavni aerodrom u zemlji, na oko 40 kilometara od Karakasa, prenela je agencija AP.

Kako je naveo njegov pomoćnik, Guaido se u Venecuelu vratio komercijalnim letom "Copa airlines".

Nekoliko evropskih ambasadora, koji ga podržavaju u kampanji promene vlasti u Venecueli, bilo je na aerodromu kada je doputovao sa turneje po Latinskoj Americi. Guaida su takođe dočekala i brojne pristalice.

Tada je objavio: "Tu smo u Venecueli. Jači smo nego ikada. Uskoro će doći kraj uzurpaciji vlasti". On je dodao da uprkos rizicima, niko neće moći da ih zaustavi.

Guaido je pozvao na opšte demonstracije u zemlji, na dan njegovog povratka.

On je juče naveo na Tviter nalogu da se vraća u Venecuelu iako su ga vlasti upozorile da će biti uhapšen ukoliko pređe granicu. Guaido je naveo da će njegov povratak predstavljati "istorijski izazov".

- Ako se režim usudi, naravno, da nas kidnapuje, to će im biti poslednja greška koju su napravili - poručio je Guaido, ne navodeći lokaciju sa koje se obratio.

Neimenovani izvor je pak rekao TAS S-u da bi Guaido mogao tajno da pređe granicu u teško pristupačnom području ili da upotrebi privatni avion za povratak kući.

Građani su se okupili na protestima Foto:Tanjug/AP

Nekoliko stotina njegovih pristalica okupilo se uoči njegovog povratka u centru Karakasa, noseći zastave zemlje.

On je prethodno putem Tvitera pozvao narod Venecuele na opšte demonstracije, koje se poklapaju sa njegovim povratkom u zemlju.

AP je preneo Guaidov tvit o tome da se građani okupe u 11 sati po lokalnom vremenu.

Guaido je napisao i da bi građani Venecuele trebalo da prate njegova zvanična obaveštenja u kojima će objavljivati detalje o sastancima sa pristalicama.

Protesti su najavljeni i za naredne dane Foto:Tanjug/AP

Opozicioni lider rekao je da je cilj njegovog povratka intenziviranje pritiska na predsednika Nikolasa Madura da podnese ostavku, te da potom prelazna vlada preuzme vlast i pripremi Venecuelu za slobodne i fer izbore.

Maduro tvrdi za sebe da je meta američke zavere, čiji je cilj njegovo svrgavanje, navodi američka agencija.

SAD su upozorile ranije danas vladu predsednika Venecuele Nikolasa Madura da ne preduzimaju mere protiv lidera opozicije Huana Guaido, kada se bude vratio kući.

NOVE SANKCIJE PROTIV MADURA

Venecuelanski opozicioni lider Huan Guaido izjavio je večeras da će vladi predsednika Nikolasa Madura biti uvedene dodatne sankcije.

- Broj međunarodnih sankcija režimu samo će sepovećavati - rekao je Guaido, ali nije precizirao o kakvim sankcijama se radi, prenosi Tas s.

Guaido je uspeo da se vrati u zemlju Foto: Tanjug/AP

Prošle nedelje SAD su objavile da su uvele sankcije Venecueli, a njima su obuhvaćeni i pojedini članovi Nacionalne garde i policije zbog blokiranja ulaska strane humanitarne pomoći u zemlju.

Guido se pojavio na protestima u centru Karakasa, a na ovom skupu nisu zabeležni incidenti. Lider opozicije su obratio učesnicima protesta.

Mnogi učesnici protesta nosili su zastave Venecuele i druge predmete sa oznakama države, a nakon što je Gvaido završio govor, učesnici su se razišli.

Tokom skupa, na ulicama nisu primećeni kordoni policije, preneo je dopisnik ruske agencije. Naredne proteste Guaido je najavio u utorak i subotu.

VIDEO: Da li počinje rat u Venecueli?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KK

    4. mart 2019 | 18:10

    Americki scenario, pa cak i da uhapse Gvaida kad se vrati, naci ce Ameri drugog.Silan novac je ulozen u ono sto su oni naumili ,tako je bilo i u Libiji, Iraku i svuda po svetu.!!!

  • Rambo

    4. mart 2019 | 17:58

    Tog Americkog placenika Guaida treba da uhapse i osude na 30 godina robije!

  • Miki

    4. mart 2019 | 19:13

    VEĆ VIĐENO,LIBIYA.IRAK...SIRIJA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA