≫ 

Tramp veruje Kimu, Putinu i saudijskom princu: Činjenice o američkom predsedniku, koje on ne želi da prizna (VIDEO)

Američki mediji i javnost zameraju Trampu na ovakvom ponašanju

  • 1

Tokom prošle nedelje čitav svet je pratio susret dvojice svetskih lidera, američkog predsednika Donalda Tramp i severnokorejskog lidera Kim Džong Una. Njihov samit je održan u Vijetnamu, a njegov brz završatak je šokirao svetsku javnost. Međutim, ono što je kasnije usledilo, imalo je negativne posledice po Trampa na domaćoj sceni u SAD.

Kada se govori o Severnoj Koreji, neizbežno je ne spomeniti i pokojnog američkog studenta Otoa Vormbira. On je bio u severnokorejskom zatvoru, a onda je nakon mučenja koja je tamo doživeo i preminuo.

Tramp i Kim su se na zajedničkom samitu dotakli i te teme, a Tramp je kasnije za medije izjavio da veruje Kim Džong Un nije umešan u smrt ovog studenta.

Ovo je naljutilo roditelje ovog mladića, pa su se i američki mediji pozabavili ovom tematikom.

Susret Trampa i Kima na samitu u Vijetnamu Foto: Tanjug/AP

Za CNN je o tome govorio novinar Farid Zakarija, koji je izneo zanimlijve činjenice o Trampovom ponašanju u više sličnih slučajeva.

On je istakao da je prosto ne moguće da Kim nije znao da američkog studneta muče u  zatvoru, jer je Severna Koreja policijska država, gde vođa sve zna.

Tu se nadovezao na činjenicu da ovo nije prvi put da Tramp otvoreno govori da veruje nekom lideru, iako američke bezbednosne službe iznose drugačije informacije o tim ljudima.

Tako je Tramp svojevremeno istakao da veruje Vladimiru Putinu da se Rusija nije mešala u američke predsedničke izbore, ali i da veruje saudijskom princu prestolonaslendiku Mohamedu Bin Salmanu da nije naručio ubistvo novinara Džamala Kašogija.

Novinar Zakrija dodaje da veruje da je Tramp duboku fasciniran ovim jakim liderima za koje pojedini mediji pišu da su diktatori.

Ističe da Tramp voli što može da pokaže svetu da je sa takvim ljudima u prijateljskim odnosima i da ima sa njima sastanak jedan na jedan.

On smatra da je Tramp oduševljen Putinom, Kimom i MBS-om, a da sve to proizilazi iz njegove narcisoinde ličnosti, jer se sve vrti oko njega i njegovog odnosa sa tim ljudima.

Američkim medijima se nije dopala Trampova izjava Foto: Tanjug/AP

Podsetimo se slučajeva u vezi kojih je Tramp otvoreno izjavio da veruje Kimu, Putinu i MBS-u, a što je izazvalo negodovonje u američkoj javnosti.

1. AMERIČKI STUDENT U ZATVORU U SEVERNOJ KOREJI

Predsednik SAD Donald Tramp ne misli da je lider Severne Koreje Kim Džong Un bio umešan u smrt američkog studenta Ota Vormbira.

Vormbir je preminuo nakon izdržavanja zatvorske kazne u Severnoj Koreji.

- Rekao mi je da nije znao ništa o tome i verujem mu na reč - izjavio je američki predsednik u Hanoju, gde se sastao sa Kimom prošle nedelje, prenosi AP.

Ovo je veoma naljutilo roditelj pokojnog studenta, koji upravo lidera Severne Koreje krive za smrt svog sina.

Američki student je bio u severnokorejskom zatvoru Foto: Tanjug / AP

Tramp je preuzeo zasluge za oslobađanje američkih zatvorenika iz drugih zemalja, a Vormbirovu smrt koristio je kao dokaz za narušavanje ljudskih prava u Severnoj Koreji pre nego što je "smekšao" prema Kimu, navodi AP.

Vormbir je bio student iz američke savezne države Ohajo, a osuđen je na 15 godina teškog rada 2016. godine, pod sumnjom da je ukrao propagandni poster u Severnoj Koreji.

Preminuo je u junu 2017. godine, nakon što je u komi poslat kući iz severnokorejskog zatvora. Njegovi roditelji veruju da je mučen.

Zbog mučenja koje je doživeo kasnije je preminuo Foto: Tanjug/AP

2. MEŠANJE RUSIJE U AMERIČKE IZBORE

Navodno mešanje Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine i dalje diže prašinu u javnosti. Zbog toga je pokrenuta istraga u SAD, a izveštaj o tome se očekuje uskoro.

Govorilo se i o tome da su Rusi pomogli Trampu da pobedi na izborima i uđe u Belu kuću.

Mediji i političari nastavljaju da spekulišu o tome, a Tramp je i sam više puta negirao bilo kakvu povezanost sa Rusijom i ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Međutim, ono što je posebno uzdrmalo javnost 2017. godine, osim susreta Trampa i Putina u Hamburgu, jesu reči američkog predsednika da veruje ruskom predsedniku i da je uveren da se Rusija nije mešala u američke predsedničke izbore.

Slučaj navodnog ruskog mešanja u izbore i dalje opseda Amerikance Foto: Tanjug/AP

To je javnosti saopštio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Predsednik Tramp je, zapravo, sam odgovorio na optužbe da veruje Putinu. Kako je rekao sam Putin, Tramp je jasno podsetio one koji nemaju šta pametnije da rade nego da se bave tim ’prljavim poslovima‘ šta je predsednik Putin rekao u vezi s ovim delom razgovora na konferenciji za novinare - izjavio je Lavrov u intervjuu televizijskom kanalu „En-Bi-Si njuz“.

Prema njegovim rečima, Tramp je pokrenuo ovo pitanje na sastanku, a Putin je potvrdio da Rusija nikada nije činila išta da bi intervenisala u američkim izborima i da je ruski predsednik stekao utisak da je Tramp prihvatio njegovo objašnjenje.

Lavrov je naglasio da Putin nikada nije govorio o tome da su se Trampu dopale njegove reči.

Tramp je svojevremeno izjavio da veruje Putinu Foto: Tanjug/AP

3. UBISTVO NOVINARA KAŠOGIJA

Ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, šokiralo je javnost 2018. godine. Novinar je brutalno likvidiran u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, a medije su odmah istakli da je ubistvo naručeno iz samog vrha kraljevske porodice.

S vremena na vreme procure novi detalji ubistva, čija hladnokrvnos ostavlja bez teksta.

Saudijske vlasti ne žele da izruče osumnjičene Turskoj kako bi im se tamo sudilo, već žele da im se sudi kod kuće.

Kako je ubijeni novinar u svojim tekstovima često kritikovao saudijsku kraljevsku porodicu i njihov režim, mnogi su posumnjali da je upravo prestolonaslednik Mohamed bin Salman naručio brutalnu likvidaciju Kašogija.

Kada je ovaj slučaj dospeo u javnost, SAD su se našle u nezavidnom položaju, s obzirom da je Saudijska Arabija njen važan saveznik.

Ubijeni saudijski novinar Džamal Kašogi Foto: Tanjug/AP

Morali su da odmeravaju svaku reč, a onda je Tramp jasno stavio do znanja da čijoj se strani zapravo nalazi.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u oktobru prošle godine da saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman nije bio upoznat sa nestankom novinara Džamala Kašogija u Istanbulu i da namerava da proširi istragu o tome.

- Razgovarao sam sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije koji potpuno negira da je znao šta se dogodilo u njihovom konzulatu u Turskoj - naveo je Tramp na Tviteru.

Ovim je jasno istakao da veruju prestolonasledniku Bin Salmanu.

Tramp je istakao da veruje princu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    7. mart 2019 | 09:35

    Tramp neveruje nikome vec shvata da Amerika polako ali sigurno gubi dominaciju u svetu sto je dobro za covecanstvo.Imaju ameri svojih problema,nezaposlenost,africka i juzno americka migracija,zdravstveni sistem je katastrofalan.Ekonomija im je kao ok ali dolare samo stampaju a to ce im se razbiti od glavu,prezaduzeni su,vojni buzdet 750 milijardi dolara godisnje ......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA