≫ 

Gradonačelnik Blajburga poslao brutalnu poruku Hrvatima: Svi misle da se ovde okupljaju nacisti, ustaška komemoracija šteti našem imidžu

Austrijanci ne žele neonaciste iz cele Evrope na svojoj teritoriji

  • 17

Katolička crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga jer se ova misa politički instrumentalizuje.

Komemoracija svake godine privlači dosta pažnje jer Hrvatska uporno odaje počast ustaškim borcima. Sudski vikar biskupije u Klagenfurtu objasnio je svoju odluku.

- Naši uslovi nisu ispunjeni, a ispostavilo se da u datim okolnostima nisu ni mogli da budu ispunjeni. Sveta misa ostaje deo političko-nacionalnog rituala koji služi iskrivljenom i selektivnom tumačenju istorije Drugog svetskog rata - kaže Jakob Ibunig, kancelar i sudski vikar biskupije u Klagenfurtu.

I dok Hrvatska biskupska konferencija, kao i organizatori i pokrovitelji, tvrde da su ustaški i nacistički simboli poslednjih godina u Blajburgu retkost, gradonačelnik tog grada Štefan Visočnik kaže kako je imidž Blajburga dosta narušen baš zbog sporne komemoracije.

- Mi ovde imamo problem da, kada u Gugl upišete Blajburg, na prvoj stranici vi vidite mesto okupljanja nacista. To nije dobro za nas i za našu promociju. Mi imamo prijatelje u Hrvatskoj, nemamo ništa protiv mise za umrle i pale, samo ne mogu da dolaze neonacisti iz cele Evrope. A tu je problem što organizator ne može sve da zabrani - objasnio je gradonačelnik Visočnik.

VIDEO: Hrvati slave drugo mesto i horski uz Tompsona vređaju Srbe

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Života

    14. mart 2019 | 09:35

    Oni su bili veći zlotvori od nacista, ustaškim zločinima su se i nacisti gadili!

  • Baćko

    14. mart 2019 | 10:06

    Pa šta ako je privatno vlasništvo? Ne može se ni na privatnom vlasništvu raditi nešto što je protivno zakonu neke države. Ako je zakonom zabranjeno veličanje i naciitičkih i pronacističkih pokreta koji su bili saveznici nacista onda taj zakon treba i primeniti. U protivnom svako u svojoj privatnoj kući ili stanu može izvisiti nacističke i ustaške zastave, puštati nacističke i ustaške pesme, organizovati nacističke i ustaške pirove isl.

  • Miki rubiroza

    14. mart 2019 | 10:02

    Jos tuznije od svega je sto evropa i svet ne znaju da su ovi bili gori i od nacista.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA