≫ 

Ovo su Albanske virdžine: Žive u celibatu, izgledaju kao muškarci, a ostalo ih je tek nekoliko (VIDEO)

Iako ova tradicija polako nestaje, i dalje ima nekoliko desetina "virdžina" koje žive na udaljenim planinama Albanije

  • 14

Vekovima unazad, veoma neobična tradicija praktikuje se u Albaniji: žena može da zauzme mesto muškarca kao glava porodice ako se odrekne svoje ženstvenosti, poštujući stroga pravila propisana kodeksom. U planinama Albanije nekoliko žena, koje su poznate kao "zaklete device" odnosno virdžine, i dalje poštuje ovaj običaj. Da bi preuzele mušku ulogu, zaklinju se na celibat.

Drevna praksa je uspostavljena u skladu sa srednjovekovnim zakonima poznatim kao "Kanun", koji između ostalog postavlja pravni okvir svakodnevnog života, kao što su pravila za vođenje krvne osvete i uloge i odgovornosti muškaraca i žena.

Tradicija predviđa da porodice koje su u bitkama mnogo stradale i izgubile sve muške naslednike mogu da odrede najstariju ćerku da preuzme dužnost muške glave porodice.

Seku im kosu i oblače ih u mušku odeću, a za razliku od ostalih žena, dopušteno im je da piju, puše, nose oružje i da se ravnopravno druže sa drugim muškarcima.

Na prvi pogled izgledaju kao stariji muškarci, koje život nije mazio.

Kada postane "zakleta devica", "virdžina" ili "burneša", žena dobija prava koja su obično rezervisana samo za muškarce, kao što je sposobnost da trguje i upravlja imovinom.

Ona obavlja muški posao i od nje se očekuje da učestvuje u krvnim osvetama kada je to potrebno.

Da bi preuzela ulogu glave porodice, žena mora da bude devica i da položi zakletvu na celibat. Istovremeno, nova uloga zabranjuje joj da se uda i rodi decu.

Zakletva se smatra nepovratnom i kršenje je kažnjivo smrću.

Sve dele sličnu sudbinu: nakon smrti svoje braće, nisu imale izbora nego da polože zakletvu dok su bile mlade i preuzmu ulogu glave porodice.

Odbacivale su ženstvenost odećom i načinom na koji su se predstavljale, a zauzvrat im je bio odobren društveni status muškaraca.

Iako ova tradicija polako nestaje, i dalje ima nekoliko desetina "burneša" koje žive na udaljenim planinama Albanije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vuk

    17. mart 2019 | 09:43

    i normalne albanke ne izgledaju bolje

  • Bg

    17. mart 2019 | 08:29

    To je tradicija Albanaca I Crnogoraca nekad bila ako Otac ima samo cerke najstarija preuzima ulogu kao da je Sin brine o Roditeljima o imanju I sve ostalo jedino se nikad ne udaje. Zalosno ali to je tako bilo I nadam se da nikada vise tako nebude zao mi je tih zena grehota

  • teta

    17. mart 2019 | 08:07

    Primitivizam!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA