≫ 

Ko je Frenki boj, mafijaški bos koji je upucan pa pregažen kolima? Bio je kriminalac starog kova, a od rođenja je povezan sa mafijom (FOTO)

Na čelo Gambino porodice došao je 2015. godine, nije voleo da se eksponira, a to isto očekivao je i od skoro 750 svojih podređenih

  • 2

Frančesko Kali (53), poznat kao "Frenki boj", bos iz mafijaške porodice Gambino, ubijen je ispred svoje kuće u Njujorku. Napadač je u njega ispalio šest hitaca, a onda je vozilom prešao preko njega.

On je odmah prevezen u bolnicu, ali je ubrzo proglašen mrtvim. Njegovo ubistvo američki mediji opisali su "kao prvo veliko ubistvo bande u Njujorku za više od 30 godina".

Ubijen je ispred svoje kuće Foto: Tanjug/AP

Njujorški mediji preneli su da je nepoznati muškarac upucao Kalija dok je izlazio iz auta na Stejten Ajlendu oko 21 sat po lokalnom vremenu, a onda je napadač sa lica mesta pobegao u plavom vozilu.

Svedoci su rekli da su čuli najmanje šest pucnjeva napolju, a onda su videli članove njegove porodice kako trče na mesto zločina i plaču pored njegovog tela.

VOĐA PORODICE GAMBINO OD 2015. GODINE

Kali je bio gazda kriminalne porodice Gambino. Frenki boj je na mesto šefa najvećeg italijanskog mafijaškog klana došao 2015. godini, nasleđujući Domenika Čefalua, zvanog Grisboj (štrokavi). On je imao veze sa sicilijanskom mafijom i porodicom Gambino i navodno se namerno nije eksponirao dok je bio glavni.

Na čelo porodice došao je pre 4 godine Foto: Italian Police

Njegovo ubistvo prvo je ubistvo mafijaškog šefa u Njujorku od 1985. godine, kada je Pol Kastelano, takođe član Gambino porodice, ubijen ispred restorana.

Džon Goti, koji je organizovao atentat, tada je preuzeo vlast na čelu porodice.

Uticaj Gambino porodice oslabio je devedesetih godina, nakon što su brojni članovi postali vladini doušnici, a nekoliko lidera je bilo zatvoreno.

POVEZAN SA MAFIJOM OD POČETKA, FRENKI BOJ SE BRZO UZDIGAO

Frenki Boj smatran je kumom kriminalne porodice Gambino, koji je nekoliko godina služio u njegovom vladajućem panelu.

Nakon što je navodno preuzeo kormilo 2015. godini, posmatrači mafije su opisali Kalija kao potpunu suprotnost Gotiju jer ga "niko nikada ne vidi".

Bila je to značajna promena u odnosu na Goti eru, kada je porodica bila nepotrebno izložena.

Goti je organizovao ubistvo vođe Kastelana Foto: Wikipedia

VEZE SA SICILIJANSKOM MAFIJOM

Kali je rođen i odrastao je u Njujorku, a njegovi roditelji došli su u SAD iz Palerma u Siciliji. Njegov otac je vodio prodavnicu robe za domaćinstvo u Palermu i prodavnicu videa u Bruklinu. Nije imao dosije u policiji, iako se spominjao u istrazi "Pica veza", kada je policija otkrila da je on partner Domenika Adamite, saveznika sicilijanskog šefa mafije Gaetana Badalamentija.

Ubijeni bos bio je nećak sicilijanskog bosa Džona Gambina, a rođaci su mu bili i mafijaši iz porodice Bonano, Đovani i Vito Bonventre.

Takođe, stupanjem u brak sa Rosario Inzerilo, dospeo je u bliske veze sa porodicom Inzerilo iz Palerma, a njegova supruga bila je sestra Pietra Inzerila i rođaka saradnika Gambina Franka Inzerila.

Prema pisanju medija, Kali se brzo uzdigao na lestvici, postajući snažan vođa kriminalnog klana pre nego što je napunio 40 godina - manje od 10 godina nakon što je postao član.

Kali je bio nećak sicilijanskog bosa Džona Gambina Foto: Wikipedia

Godine 2008. uhapšen je i optužen za reketiranje kao deo velike mafijaške operacije pod nazivom "Operacija Stari most", koja je uhvatila preko 60 mafijaša i saradnika.

Istraga je otkrila partnerstvo za trgovinu drogom između Gambino porodice i sicilijanske mafije. Tužioci su tvrdili da je Kali bio ambasador Gambinosa u sicilijanskim mafijašima i posrednik između te dve organizacije.

U junu 2008., Kali se izjasnio krivim za iznudu novca i bio je u zatvoru u Bruklinu, odakle je izašao posle 16 meseci.

Za Kalija su govorili da je mafijaš "starog kova". Nije bio sklon eksponiranju, a isto takvo ponašanje očekivao je od svojih podređenih, kojih ima oko 750.

Dok je uticaj mafije u načelu oslabio u poslednjih desetak godina, kockanje, zelenašenje i prostitucija i dalje donose veliki novac.

Bogato naselje Tod Hil na Stejten ajlandu poznato je po stanovnicima koji imaju veze sa kriminalom.

Kada se snimao film "Kum" 1972. godine, ovo naselje je korišćeno kao mesto gde je živeo Don Korleone. Takođe, ovde je živeo i Pol Kastelano.

Veruje se da porodice Đenoveze, Gambino, Lukeze i Bonano decenijama kontrolišu organizovani kriminal u Njujorku.

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA