Napadač sa Novog Zelanda putovao kroz Srbiju i Hrvatsku: Izučavao je istoriju, ali se najviše zadržao u Bugarskoj

Bugarske vlasti utvrdile su boravak u njihovoj zemlji, a postoje podaci da se nalazio na tlu Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH

  • 38

Australijanac Brenton Tarant, koji je optužen za napad u Krajstčerču na Novom Zelandu u kojem je poginulo 49 ljudi, proputovao je jugoistočnom Evropom tokom 2016. godine, preneli su bugarski mediji pozivajući se na istražne organe. Između ostalih, i kroz Srbiju.

Bugarski državni tužilac Sotir Cacarov izjavio je da je Tarant boravio u Bugarskoj od 9. do 15. novembra.

Cacarov je istakao da je Tarant tvrdio da je u Bugarsku došao kako bi posetio istorijska mesta i proučavao istoriju ove balkanske zemlje.

Istražioci već imaju precizne informacije o toku njegovog boravka u Bugarskoj. Tarant je stigao u Sofiju iz Dubaija 9. novembra, iznajmio je automobil 10. novembra i obišao istorijske lokacije u deset bugarskih mesta. Otputovao je iz Bugarske 15. novembra letom za Bukurešt gde je iznajmio automobil da bi otišao u Mađarsku, naveo je tužilac.

To nije bio prvi put da je Tarant boravio u jugoistočnoj Evropi. Prema istim izvorima, on je kratko boravio na Balkanu od 28. do 30. decembra 2016. kada je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH.

Bugarski zvaničnici su naveli da su za ovu istragu u kontaktu sa vlastima u SAD-u, Novom Zelandu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Crnoj Gori.

Jučerašnje scene iz Krajstčerča Foto: Tanjug/AP

"BALKANIZOVAĆU SAD"

Pre masakra u džamijama koji je prenosio uživo na Fejsbuku, na više društvenih mreža objavio je svoj manifest na 74 strane. U njemu je kao razlog naveo i da "ne želi da se NATO ponovo meša u pitanja poput Kosova, gde će stati na stranu muslimana i ubijati hrišćane".

Ovo je deo iz njegovog teksta koji je objavio na više društvenih mreža:

"Konačno, želim da stvorim konflikt između dve ideologije u Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju vlasništva oružja u nameri da stvorim još veći jaz u kulturnoj, političkoj i rasnoj podeli država. Ovaj konflikt pod Drugim amandmanom i namera da se ukine pravo na držanje oružja konačno će rezultirati građanskim ratom koji će na kraju balkanizovati SAD politički, kulturno i na kraju po rasnom pitanju.

Balkanizacija SAD ne samo da će rezultirati rasnim podelama ljudi u SAD, obezbeđujući budućnost bele rase na severnoameričkom tlu, ali i biće smrt želje da se svi izmešaju. Dalje ova balkanizacija će smanjiti mogućnost da SAD projektuje globalnu moć, te osigurati da se više nikada ne dogodi takva situacija uplitanja SAD u Kosovo (kada su se američke NATO snage borile na strani muslimana i masakrirale evropske hrišćane)."

IMENA SRPSKIH JUNAKA NA ORUŽJU

Na nalozima svojih društvenih mreža stavljao je različite snimke i fotografije, a na jednoj se vidi njegova puška i municija koje su bile ispisane različitim rečima i pismima.

Tako se na jednom delu nalaze reči na engleskom, ali i na srpskom, na ćirilici.

U užasni čin pokušao da uplete istoriju Balkana. Na oružju su pronađeni ispisi i na srpskom jeziku Foto: Facebook

Između ostalog ispisano je "Bajo Pivljanin" i "bitka", kao i godine. Napisano je ime Miloša Obilića, Marko Miljanov Popović, Stefan i Lazar.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    16. mart 2019 | 10:12

    Velika tragedija,ali Srbija sa tim nema baš nikakve veze.

  • Jana

    16. mart 2019 | 09:54

    Mozda je tada bio normalan covek koji je samo putovao.

  • Una

    16. mart 2019 | 11:30

    Eto, putovao je i kroz Hrvatsku. Sto recimo oni ne bi imali veze sa ubicom?Sto bas Srbija? Stravican je to zlocin ali nema veze ni sa jednom od nasih zemalja u regionu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA