≫ 

Ove 4 države EU imaju najviše slobodnih radnih mesta i najveće probleme sa pronalaženjem radnika

I u EU i u eurozoni najviše problema s pronalaženjem radnika zabeleženo je na kraju prošle godine u uslužnom sektoru

  • 0

Među zemljama EU čijim je uporedivim podacima Eurostat raspolagao, najvišu stopu slobodnih radnih mesta u četvrtom tromesečju 2018. zabeležila je Češka, od 6,0 odsto. Slede Belgija i Nemačka sa 3,4 odsto, te Austrija sa 3,1 odsto.

Sa druge strane, najnižu stopu slobodnih radnih mesta zabeležila je Grčka, od 0,4 odsto. Slede Bugarska, Irska, Španija i Portugal s po 0,9 odsto.

Slabiju nepokrivenu potražnju za radnom snagom u četvrtom su tromesečju u odnosu na isto razdoblje u odnosu na prošlu godinu zabeležile su još Estonija, Irska, i Litvanija.

Foto-ilustracija: Tanjug/Miloš Jelesijević

Najveći skok potražnje za radnom snagom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zabeležile su u četvrtom tromesečju Češka, Austrija, Malta i Nemačka.

Eurostat je izdvojio u posebnu tablicu podatke za Dansku, Francusku, Italiju i Maltu budući da nisu "striktno" uporedivi.

I u EU i u evrozoni najviše problema s pronalaženjem radnika zabeleženo je na kraju prošle godine u uslužnom sektoru, sa stopom slobodnih radnih mesta od 2,6 odsto.

U industriji i u građevinskom sektoru iznosila je 2,1 odsto u EU, te 2,0 odsto u evrozoni.

VIDEO: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA