"Brazilski Tramp" posetio američkog predsednika u Beloj Kući: Odnos između dve zemlje bolji nego ikad (FOTO) (VIDEO)

Brazilski predsednik, koji je stigao u zemlju s nekoliko ministara, a u cilju širenja trgovinske i diplomatske saradnje između dve najveće ekonomije zapadne hemisfere

  • 1

Američki predsednik Donald Tramp sastao se juče sa novim brazilskim desničarskim predsednikom Žairom Bolsonarom, koji se nalazi u višednevnoj poseti SAD.

Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati o mnogim pitanjima, uključujući proširenje trgovinskih odnosa, povećanje ulaganja privatnog sektora SAD-a u Brazil kao i rešavanje trenutne političke krize u Venecueli.

Tramp je pre sastanka u Beloj kući pohvalio Bolsonara rekavši da ga mnogi nazivaju "Trampom Južne Amerike" te ocenivši da je on već učinio "izvanredan posao", prenosi AP.

Obratili su se javnosti Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik je rekao i da je predsednik Bolsonaro vodio neverovatnu kampanju, a da je on počašćen što su tu kampanju mnogi upoređivali s njegovom kampanjom iz 2016.

Tramp je takođe naglasio da podržava napore Brazila da se pridruži Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i poručio da SAD veoma snažno podržavaju napore Brazila da osnaži veze sa NATO.

- Mi jako, jako ozbiljno razmatramo to, bilo da je reč o NATO ili o nečem drugom što je povezano sa Alijansom - objasnio je Tramp novinarima, naglasivši da je odnos između dve zemlje bolji nego ikad.

Ovo je njihov prvi susret Foto: Tanjug/AP

Boslonaro je uzvratio da se divi Trampu i dodao da je siguran da će njih dvojica raditi zajedničkim interesima.

- Baš kao što Tramp želi da ima snažnu Ameriku, ja želim da imam snažni Brazil - rekao je Bolsonaro.

On je pokušao da istakne svoj proamerički stav tvitom koji je postavio odmah po dolasku u SAD.

Iskreno se dive jedan drugom Foto: Tanjug/AP

- Prvi put posle dužeg vremena, proamerički brazilski predsednik stiže u Vašington - napisao je Bolsonaro i dodao da je to početak partnerstva usmerenog na slobodu i prosperitet, "nešto što smo svi mi Brazilci već dugo želeli''''.

Brazilski predsednik, koji je stigao u zemlju s nekoliko ministara, a u cilju širenja trgovinske i diplomatske saradnje između dve najveće ekonomije zapadne hemisfere, takođe je u ponedeljak posetio sedište CIA-e u Lengliju u Virdžiniji.

Sin Bolsonara, Eduardo, brazilski poslanik koji prati oca na prvom bilateralnom putovanju u inostranstvo, opisao je CIA kao "jednu od najuglednijih obaveštajnih agencija u svetu" u tvitu koji će verovatno izazvati reakcije u Brazilu, gde se na SAD i njene špijunske agencije poslednjih godina nije blagonaklono gledalo.

Bolsonara zovu "brazilski Tramp" ili "Tramp Južne Amerike" Foto: Tanjug/AP

Dve zemlje potpisale su već tokom ove posete nekoliko bilateralnih sporazuma, uključujući i onaj koji omogućava Sjedinjenim Državama da koriste kosmodrom Alkantara na severoistoku Brazila za svoje satelite, a Brazil je najavio ukidanje viznog režima za američke turiste koji posćuju zemlju.

Brazil traži pomoć od SAD u naporima da se pridruži OECD i proširi trgovinu. Očekuje se da će i Venecuela biti predmet diskusije, pošto je Bolsonarol, kao i Tramp žestoki kritičar socijalističkog predsednika Venecuele Nikolasa Madura, a dve zemlje priznaju Huana Gvaida kao privremenog presednika Venecuele, naglašava agencija.

Predsednici su razgovarali i o Venecueli Foto: Tanjug/AP

SVE OPCIJE NA STOLU

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u Vašingtonu posle razgovora s brazilskim kolegom Žairom Bolsonarom, da su kada je reč o Venecueli "sve opcije na stolu".

- Sve opcije su na stolu - rekao je sinoć Tramp, dodajući da s Bolsonarom nije razgovarao o eventualnoj vojnoj intervenciji Brazila u toj zemlji, prenosi "Vašington tajms".

Bolsonaro je posetio Trampa u Beloj kući Foto: Tanjug/AP

SAD i Brazil, kao i još nekoliko desetina zemalja, optužuju venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura da je na poslednjim izborima njegova pobeda bila neregularna, kao i da je njegovom krivicom u Venecueli zavladala humanitarna katastrofa, zahtevajući da vlast prepusti lideru opozicije Huanu Gvaidu.

SAD i Brazil su pokušale da na Madura izvrše diplomatski i ekonomski pritisak kako bi se u Venecueli izvršila "mirna tranzicija", iako Tramp nije u potpunosti isključio mogućnost vojne intervencije, navodi "Vašington tajms".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. mart 2019 | 10:04

    2 GENIJALCA !!! UNAPREDICE SVET TOTALNO!! ZA KOJU GODINU DISACEMO NA SKRGE !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA