Erdogan zapretio: Aja Sofija bi mogla da postane džamija u koju će ulaz biti slobodan

Erdogan je kazao da to uopšte nije loš predlog

  • 14

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da nije nemoguće da istanbulska Aja Sofija više ne bude muzej u koji se naplaćuje ulaz i postane džamija u koju je ulaz slobodan.

Anadolija na sajtu navodi da je Erdogan to poručio tokom sinoćnjeg gostovanja u specijalnom predizbornom programu turskih televizija "TRGT Haber" i "Bejaz", gde je govorio o predizbornim temama, aktuelnoj situaciji u Turskoj, ali i o dešavanjima u ostatku sveta.

Upitan da li će turski državljani moći besplatno da posećuju Aja Sofiju, Erdogan je kazao da to uopšte nije loš predlog.

Pogled na Aja Sofiju i Bosfor. Foto: Wikimedia Commons/Omar David Sandoval Sida

- Nije nemoguće, vrlo je to moguće. Čak možemo i da promenimo da to više ne bude muzej, već da bude džamija. Turisti dolaze i besplatno posećuju Sultan Ahmetovu džamiju, Sulejmaniju, Fatihovu džamiju, tako bi mogli da posećuju i Aja Sofiju. Izgubila bi status muzeja koji je je svakako naknadno dodeljen - poručio je Erdogan.

On se osvrnuo i na teroristički napad koji se 15. marta dogodio na Novom Zelandu i u kojem je u dve džamije ubijeno 50 osoba.

- Teroristicki napad na džamije na Novom Zelandu nije bio čin pojedinca, već organizovani akt terorizma - kazao je Erdogan.

VIDEO: Ispovest svedoka sa Novog Zelanda: Ljudi su imali krv po svojim telima, znao sam da je ozbiljno

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vazi

    25. mart 2019 | 09:43

    To je i onako nekad bila pravoslavna crkva... Sve do osmanlija..

  • REPENT

    25. mart 2019 | 09:38

    To je crkva a ne dzamija nego ne vredi nekima objasniti.

  • Dule

    25. mart 2019 | 10:01

    Kada je pao konstantinopolj bio je utorak posle podne već u petak ujutru u crkva svete Sofije postaje Džamija. Toliko o toleranciji islama!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA