≫ 

Najmlađi osuđenik koji je pogubljen u Americi: Imao je samo 14 godina, jedini dokaz bio je apsurd, a presuda je doneta za 10 minuta (VIDEO)

Bio je zatvoren u samici, 80 kilometara od grada u kom je živeo. Saslušan je nasamo, bez prisustva roditelja ili advokata

  • 16

Afroamerikanac Džordž Stini Junior bio je najmlađa osoba osuđena na smrt u 20. veku u Americi, u Južnoj Karolini. Imao je samo 14 godina kada je pogubljen na električnoj stolici 16. juna 1944. godine.

Tokom suđenja, sve do dana kada je pogubljen, nosio je u rukama Bibliju, tvrdeći da je nevin. Bio je optužen da je ubio dve devojčice, belkinje, Beti Džun Biniker (11)  i Meri Emu Temz (7) u martu te godine, navodi se na Fejsbuk profilu Black power. Njihova tela su pronađena u plitkom jarku u blizini kuće u kojoj je Džordž stanovao s roditeljima.

Jedini, posredan, dokaz na suđenju bila je činjenica da je s devojčicama pričao dan pre nego što su pronađene mrtve.

NIKO NIJE PITAO ZA ALIBI

On i njegova mlađa sestra Ejmi prošli su pored njih i devojčice su ih pitale gde u blizini ima cveća. Nikad se nije ni postavilo pitanje njegovog alibija, a ispostavilo se da ga ima. U vreme kada su devojčice ubijene, Džordž je bio sa svojom sestrom Ejmi, čuvali su krave.

U to vreme, svi porotnici na suđenju bili su belci. Suđenje je trajalo svega dva sata, a presuda je doneta za svega 10 minuta.

ZATVOREN U SAMICI

Pre pogubljenja, Džordž nije mogao da vidi svoje roditelje 81 dan. Bio je zatvoren u samici, 80 kilometara od grada u kom je živeo. Saslušan je nasamo, bez prisustva roditelja ili advokata.

Šerif je tvrdio da je dečak priznao ubistva, iako nije bilo nikakvog potpisanog ni pisanog dokumenta, piše Vašington post. Kroz nazovi suđenje prošao je bukvalno sam. Nijedan Afroamerikanac nije prisustvovao suđenju.

Usmrćen je strujom jačine 5.380 volti koja mu je prolazila kroz glavu.

Roditeljima dečaka je prećeno i sprečeni su da mu prilaze u sudnici. Kasnije su i proterani iz grada.

PRAVDA STIGLA 70 GODINA KASNIJE

Sedamdeset godina kasnije, njegovu nevinost dokazao je sudija iz Južne Karoline. Deo šine kojom su devojčice ubijene, bio je težak više od 19 kilograma. Stoga je bilo nemoguće da je Džordž podigne, kamoli da zamahne dovoljno jako da pobije devojčice. Tada je bio visok oko 152 centimetra i težak oko 45 kilograma. Dečak je bio nevin, a neko je "namestio" da on bude okrivljen samo zato što je bio crnac.

Stiven King je bio inspirisan njegovom tragičnom pričom kada je pisao "Zelenu milju", koja je ekranizovana 1999. godine. Njegova priča ispričana je u filmovima "The current: The story of George Stinney, Jr (2017); "83 days"; "The execution of George Stinney".

VIDEO: Nad Ivaninim ubicom izvršena je poslednja smrtna kazna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA