≫ 

Propali "Dan nezavisnosti": Planirane su raskošne zabave, a jedino što je sigurno jeste da Velika Britanija danas ne izlazi iz EU

Danas će u Britaniji biti jedan od haotičnijih dana

  • 1

Danas je dan kada je, prema rasporedu utvrđenim još pre dve godine, Britanija trebalo da napusti Evropsku uniju.

29. mart 2019. godine je važan trenutak u istoriji zemlje i u isto vreme su ga slavili političari i birači koji su se zalagali za Bregzit i oplakivali oni koji su želeli da ostanu u EU.

Planirane su raskošne zabave kako bi se označio ono što su neki nazvali "Danom nezavisnosti" u Velikoj Britaniji, piše CNN.

Međutim, zahvaljujući neuspehu Tereze Mej da dobije podršku za svoj sporazum u parlamentu, danas nije dan na koji će Britanci izaći iz EU-a.

Umesto toga, usled propalog izglasavanja njenog sporazuma i to dva puta, kao i usled nemogućnosti parlamenta da izglasa alternativna rešenja, danas će u Britaniji biti jedan od haotičnijih dana.

Šta će se sve danas događati nije jasno. Jedino što je jasno je da Velika Britanija danas neće izaći iz Evropske unije.

Premijerkin sporazum odbijen dva puta Foto: Tanjug/AP

Danas će oni koji podržavaju Bregzit obeležiti dan na koji je trebalo proslaviti nezvisnost protestima ispred parlamenta.

Za to vreme će se u parlamentu raspravljati o produženju Bregzita koje je odobrila EU.

Prošle nedelje je u Briselu dogovoreno da se Velikoj Britaniji odobri odlaganje Bregzita do 12. aprila ukoliko na bude postignut sporazum odnosno do 22. maja ukoliko sporazum bude postignut.

Ipak, u zavisnosti od toga šta se danas bude dešavalo u Donjem domu parlamenta, postoji mogućnost da se odlaganje može odložiti na godinu dana ukoliko ne dođe do ćorsokaka.

Ako je ta pretnja trebalo da uveri više poslanika da podrže sporazum premijerke o Bregzitu, do sada nije uspela.

Bez podrške Demokratske unionističke partije ili opozicione Laburističke partije Mej ne može da dobije podršku.

U cilju dobijanja podrške vlada je sporazum podelila na dva dela u nadi da će tako prikupiti više podrške.

Datum izlaska možda će biti 12. april Foto: Tanjug/AP

Poslanici će glasati o sporazumu o povlačenju, koji će omogućiti tehnički proces napuštanja evropskog bloka, dok će druga polovina politička deklaracija koja utvrđuje okvir za naredne korake biti kasnije predočena parlamentu.

Ovaj potez ima za cilj da odobrovolji predsednika parlamenta Džona Berkaua, ali i poslanike kako bi glasali za sporazum iz trećeg pokušaja.

Izglasavanje dela sporazuma za EU trebalo biti dovoljno da se Britaniji omogući izlazak iz EU 22. maja.

Ako se to ne dogodi, datum izlaska biće 12. april.

Odgovor na pitanje zašto je Mejovoj stalo da se danas glasa o sporazumu u parlamentu jeste da bi bez glasanja vremenski rok do 12. aprila počeo da teče, a Britanija bi počela da se pripremala za napuštanje EU bez dogovora za dve nedelje, osim ukoliko se ne bi nekim čuodm pojavila alternativna opcija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA