Vladimir je jednom glumio predsednika, a sada je na korak od lidera Ukrajine: Narodu je dosta političara, žele svežu krv (VIDEO)

Vladimir Zelenski (41), koji nikada nije bio na nekoj političkoj dužnosti, vodi po svim ispitivanjima javnog mnenja

  • 3

Ukrajinski komičar koji glumi predsednika države u popularnoj televizijskoj seriji "Sluga narodu" ima velike izglede da pobedi u prvom krugu ukrajinskih predsedničkih izbora u nedelju.

Vladimir Zelenski (41), koji nikada nije bio na nekoj političkoj dužnosti, vodi po svim ispitivanjima javnog mnenja ispred aktuelnog predsednika Petra Porošenka i bivše premijerke Julije Timošenko.

Vladimir Zelenski, Printskrin/Youtube:Студия Квартал 95 Online

Ukrajina je u poslednje dve decenije iskusila dve prozapadne revolucije koje su na vlast dovele Timošenko 2005. i Porošenka 2014. godine. U poslednjem u nizu obrta na ukrajinskoj političkoj sceni, Zelenski, komičar kog treba shvatiti ozbiljno, mogao bi ih pobediti oboje.

PODRŽAVAJU GA BIRAČI NEZADOVOLJNI POROŠENKOM

- Podržavaju ga birači nezadovoljni Porošenkom, oni koji su izgubili poverenje u tradicionalne političke lidere i žele ključne promene u ukrajinskom sistemu vladanja - izjavio je analitičar Volodimir Fesenko.

Po poslednjoj objavljenoj anketi, Zelenski ima podršku 27 posto birača, a Porošenko i Timošenko oboje po 16 posto.

- Zelenski od početka stabilno vodi - objavila je agencija za ispitivanje javnog mnenja Rating Group Ukraine.

Timošenko, prva ukrajinska premijerka, ima podršku žena i starijih.

Julija Timošenko, Foto: AP/Tanjug

Zelenski u seriji "Sluga naroda" igra nastavnika istorije koji postaje slavan kada se video snimak u kom vređa državno vođstvo proširi internetom. On se potom odluči da se kandiduje za predsednika i iznenađujuće pobedi.

STVARNOST KAO SERIJA?

Stvarnost izgleda gotovo kao preslikana serija. Zelenski je svoju kandidaturu objavio na ukrajinskoj televiziji "1+1" 31. decembra, nešto pre ponoći, kada su gledaoci očekivali tradicionalnu poruku predsednika Porošenka.

Televizija "1+1", koja inače prikazuje "Slugu naroda" i druge zabavne sadržaje, izvlačila se objašnjenjem da je došlo do "tehničke greške". Zelenski ima jako dobre izglede da pobedi dođe li do većeg odaziva birača, kazao je Vadim Karasjov, direktor ukrajinskog Instituta za globalne strategije.

Isto misli i Fesenko:

- Najveća mu je mana političko neiskustvo, ali ima dobre šanse.

Analitičar Taras Zahodorni smatra da najveći suparnik glumca nije Porošenko, preduzetnik koji je bogatstvo stekao proizvodeći čokoladu.

Petar Porošenko, Foto: Tanjug/AP

- Julija Timošenko je najiskusnija političarka, ima čvrstu bazu pristalica i može iskoristiti nezadovoljstvo Porošenkovom politikom - rekao je Zahodorni.

- Ako se Timošenko i Zelenski nađu u drugom krugu, to će biti "fifti-fifti" trka - dodaje Karasjov.

Porošenkova vlada ne uspeva da sprovede reforme, da promeni sistem vlasti sovjetskog stila, da smanji premreženost korupcijom i reši problem s proruskom separatističkom pobunom na istoku. Sve to znatno mu je snizilo ugled u očima birača.

NIZ MARATONA

- Svi smo mislili da će to biti sprint. Sada je jasno da to nije sprint, nije čak ni maraton. To je niz maratona i moramo imati snage da ih istrčimo - kaže potpredsednica vlade Ivana Klimpuš-Cincadze.

To objašnjenje nije zadovoljilo umorne i razočarane Ukrajince, kojih samo devet posto podržava aktuelnu vladu, što je svetski negativni rekord.

BEZ PRORUSKIH KANDIDATA

Jedno je sigurno, ko god pobedio to neće biti proruski kandidat, kao Porošenkov prethodnik Viktor Janukovič, svrgnut revolucijom 2014. godine.

- Ukrajina u svakom slučaju ide prema Zapadu - zaključio je Karasjov.

VIDEO: Porošenko traži hitno puštanje ukrajinskih vojnika iz zatočeništva

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    30. mart 2019 | 13:02

    To bi bilo kao kad bi kod nas postao šojic predsednik...

  • Aca

    30. mart 2019 | 12:07

    Sve neki glumci i marionete.

  • Prle

    30. mart 2019 | 18:06

    Kod nas od političara nema boljih glumaca. A svi Šojići. Bolje glumac nego profi lopovčine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA