U Japanu se zauvek završava jedna era: Odlaskom cara "Heseija" odlazi u istoriju. Novo doba počinje u maju

Od uspostavljanja takvog sistema brojanja vremena u sedmom veku, Japan je imao gotovo 250 doba.

  • 0

Abdikacija japanskog cara Akihita 30. travnja u Japanu će doslovno biti kraj jednog doba, Heiseija, i već se mesecima u tajnosti razgovara kako nazvati novo.

U Japanu je to sve samo ne proceduralno pitanje jer naziv novog doba ima opipljive posledice na svakodnevni život Japanaca i nacije.

Japan je jedina zemlja na svetu koja još koristi imperijalni kalendar. U najvećem delu sveta je 2019, ali u Japanu je Heisei 31, odnosno 31. godina Akihitove vladavine.

Iako se u Japanu koristi i gregorijanski kalendar, carski datumi nalaze se na vladinim dokumentima, novinama i na komercijalnim kalendarima.

Od uspostavljanja takvog sistema brojanja vremena u sedmom veku, Japan je imao gotovo 250 doba. 

Carevi su u prošlosti znali resetovati kalendar usred svoje vladavine, nakon prirodnih katastrofa i kriza. No u novijoj istoriji doba traju celu monarhovu vladavinu.

Obično se ime novog doba objavi neposredno nakon careve smrti. Tako je 7. januara 1989. kada je umro car Hirohito u Japanu bila 64. godine Showe, kako je nazvana njegova vladavina. Preko noći je tako započelo doba Heisei.

Car Akihito, Foto: Tanjug/AP

Ovoga puta situacija je drugačija. Ahikito, 125. japanski car, poželio je abdicirati zbog pozne dobi i narušena zdravlja. Pošto se to u Japanu nikada nije dogodilo morao je biti usvojen poseban zakon koji je caru omogućio da tron za života ustupi sinu. 

Princ Naruhito stupit će na presto Krizantema 1. maja. Naziv njegovog doba biće objavljen u ponedjeljak, 30 dana uoči krunidbe, a nagađanja kakvo će ime biti traju već mesecima.

Među ostalima, posebno su za to zainteresirani proizvođači kalendara koji već pripremaju proizvode za 2020. godinu.

Nova carska era biće prva nakon IT revolucije, pa se na tranziciju priprema i tehnološki sektor.

To je inspirisalo poređenje s bagom 'Y2K' koji se očekivao dolaskom 2000. godine. Stručnjaci su tada strahovali od tehnološke apokalipse, bojeći se da kompjuteri neće shvatiti novi datum.

- Ne možemo tačno predvideti šta će se dogoditi - rekao je pre nekoliko meseci Kazunori Ishii, glasnogovornik Microsofta za Japan, ali dodao je da su bilo kakve komplikacije "malo verovatne".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA