≫ 

Guaidu ukinut parlamentarni imunitet, sledeći korak - hapšenje? Lider opozicije: Ovo nije progon, ovo je inkvizicija (FOTO)

Ustavna skupština je moćno telo kojom upravlja desna ruka predsednika Madura

  • 2

Ustavna skupština Venecuele, moćno zakonodavno telo koje nadzire vladajuća Socijalistička stranka, u utorak je ukinula parlamentarni imunitet pozicionom čelniku Huanu Guaidu omogućavajući time da mu se sudi, što izgleda kao korak prema njegovom hapšenju.

- (Sudski progon Guaida) je službeno odobren - rekao je Diosdado Kabelo, čelnik Ustavne skupštine, koji je desna ruka venecuelskog predsednika Nikolasa Madura, nakon glasanja skupštine.

Ustavnu skupštinu je formirao Maduro 2017. u nastojanju da uzurpira vlast od Nacionalne skupštine koju nadzire opozicija.

Kabelo sedi u stolici tokom sednice u Ustavnoj skupštini Foto: Tanjug/AP

OTPUTOVAO UPRKOS ZABRANI

Izvrgnuvši ruglu zabranu putovanja Guaido je u februaru otputovao na turneju po zemljama Latinske Amerike u nastojanju da pridobije podršku za svoju čelnu poziciju u borbi za vlast s Madurom. Uprkos pretnjama da će biti uhapšen po povratku početkom marta, vlasti verne Maduru ga nisu uhapsile.

Guaido, čelnik Nacionalne skupštine koju nadzire opozicija, u januaru se pozvao na ustav Venecuele kako bi preuzeo dužnost privremenog predsednika nakon što je proglasio ponovni izbor predsednika Nikolasa Madura 2018. za izbornu prevaru.

Opozicija odluku smatra nezakonitom Foto: Tanjug/AP

PROBLEM S IMUNITETOM

Odluka Ustavne skupštine potrebna je kako bi Vrhovni sud pokrenuo postupak protiv Guada jer kao zastupnik on ima parlamentarni imunitet zbog čega mu je teže suditi nego običnom građaninu.

Guaido je u ponedeljak rekao novinarima kako Ustavna skupština nije u stanju legalno da ga liši imuniteta. Opozicija smatra stvaranje ustavne skupštine nezakonitim.

- Znate kako se režim ponaša - ovo nije više samo progon, ovo je inkvizicija - rekao je Guaido.

Foto: Tanjug/AP

Maduro govori kako se Guaido treba "suočiti s pravdom" i naziva ga lutkom na koncu Sjedinjenih Država koja huška na puč, ali ipak nije pozvao na njegovo hapšenje.

Međunarodna podrška Guaida, posebno administracija američkog predsednika Donalda Trampa, upozorila je venecuelske vlasti da ga ne diraju i zapretila još oštrijim sankcijama protiv Madurove administracije kako bi je još više odsekla od inostranog finansiranja.

GRAĐANI PROBILI BARIKADE NA GRANICI SA KOLUMBIJOM

Više stotina građana Venecuele probilo je u utorak barikade duž međunarodne granice sa Kolumbijom, saopštila je kancelarija za migracije u Bogoti.

Kancelarija je, takođe, upozorila predsednika Venecuele Nikolasa Madura da će biti odgovoran ukoliko iskrsnu bilo kakvi problemi, prenosi Rojters.

Očajni uslovi života u zemlji Foto: Tanjug/AP

Maduro je u petak postavio blokade na mostovima, koji spajaju Kolumbiju i Venecuelu, kako bi sprečio pokušaje, koje podržavaju SAD, da se stotine tona humanitarne pomoći dostavi njegovoj zemlji.

Građani Venecuele su potom, pošto su mostovi blokirani kontejnerima i kamionima, prelazili preko reke Tahire, koja razdvaja dve zemlje, kako bi stigli do kolumbijskog grada Kukute, u potrazi za hranom, lekovima i radnim mestima.

Međutim, ističe Rojters, to više nije moguće zbog obilnih padavina, koje traju proteklih nekoliko dana.

VIDEO: Da li počinje rat u Venecueli?

(Telegraf.rs/Hina/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nik

    3. april 2019 | 10:32

    Krivična odgovornost za sve izdajnike.

  • Aca

    3. april 2019 | 13:45

    Tako treba i Obradovicu i Jeremicu i Djikiju pa nek ruse svoje Jeremic BIh Djiki Makedoniju a Obradovic Kanadu!A ne kod nas da prave sranja i da za 1000 din prodaju drzavu!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA