≫ 

Saudijska Arabija plaća ćutanje Kašogijeve dece: Dobili su kuće vredne milione dolara, a svakog meseca primaju basnoslovnu sumu

Zvaničnici demantuju da se radi o "krvavom novcu" čiji je cilj da se kupi ćutanje članova porodice i tvrde da je u pitanju običaj karakterističan za arapsku kulturu

  • 2

Deca saudijskog novinara Džamala Kašogija, ubijenog u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra prošle godine, dobila su kao odštetu od saudijskih vlasti kuće vredne milione američkih dolara i svaki mesec dobijaju još desetine hiljada dolara podrške, objavio je The Washington Post.

Po listu, za koji je Kašogi pisao, kuće o kojima je reč nalaze se u Džedi, na zapadu Saudijske Arabije, u istoj stambenoj četvrti, i vrede navodno do četiri miliona dolara svaka.

Porodica bi takođe mogla da primi i desetine miliona dolara nakon suđenja Kašogijevim navodnim ubicama u Rijadu. Dakle, sveukupno porodica ubijenog novinara trebala bi da dobije gotovinu i imovinu u vrednosti od oko 70 miliona dolara, piše CNN.

Saudijska vlada naravno tvrdi kako su ti novčani iznosi namenjeni kao nadoknada i pomoć, no neki pretpostavljaju da se radi o isplati nakon koje se očekuje od porodice da u zamenu za novac neće javno kritikovati kraljevsku porodicu zbog Kašogijeve smrti.

Kašogijev sin se rukuje sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom Foto: Tanjug/AP

Svako dete je dobilo kuću koja vredi oko 4 miliona dolara. Uz njih, dobili su i jednokratnu isplatu od oko 267.000 dolara, a nastaviće da dobijaju između 10.000 i 15.000 dolara mesečne podrške.

Najveću je dobio njegov najstariji sin Salah, ujedno i jedini koji je stalno nastanjen u Saudijskoj Arabiji. Troje preostale dece, ćerke Noga i Razank i sin Abdulah, žive u SAD i očekuje se da će oni prodati kuće koje su dobili od vlasti.

Zvaničnici demantuju da se radi o "krvavom novcu" čiji je cilj da se kupi ćutanje članova porodice i tvrde da je u pitanju običaj karakterističan za arapsku kulturu. Prema nepisanom pravilu, žrtvama nasilnih kriminalnih dela često se isplaćuje finansijska pomoć.

Kašogi je poslednji put viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Hina/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • New Hampshire,USA

    3. april 2019 | 12:38

    Dobra neka drzava ,a kod nas ti ubiju bliznjeg i dobijes sto preko dva visi !!!

  • Лицемер

    3. april 2019 | 14:52

    Јел сам добро прочитао КУЛТУРА ! ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA