≫ 

Ubica britanske voditeljke nije otkriven ni posle 20 godina: Njen brat veruje da Srbi nisu krivi za ovaj zločin, a sumnja da će se istina saznati (VIDEO)

Džil Dando je 6. aprila 1999. godine, dvadeset dana pre nego što je ubijena, uputila apel za pomoć izbeglicama sa Kosova. Zbog toga se njeno ubistvo navodno povezuje sa počiniocima iz Srbije

  • 9
Voditeljka je ubijena ispred svoje kuće u Londonu Foto: Profimedia/Press Association

Ubistvo poznate britanske voditeljke Džil Dando šokirala je čitav svet pre dve decenije. Detektiv koji vodi istragu o ovom slučaju, rekao je za BBC da slučaj nikada neće biti rešen.

- Da li mislim da će se neko ponovo naći pred sudom? Verovatno ne - rekao je Hamiš Kambel u dokumentarcu koji je objavljen povodom 20 godina od ubistva voditeljke.

On veruje da je ubica poznate voditeljke bio zapravo usamljeni progonitelj.

- Dobila je na hiljade pisama i među njima su bila i neka veoma čudna koja su ukazivala da je jedna osoba očigledno bila opsednuta njome. U većini slučajeva kada sumnja da iza nečega stoji velika i mračna zavera, istina je obično veoma prizemna i dosadna - rekao je on.

JEDAN ČOVEK VEĆ ROBIJAO ZA UBISTVO, PA JE OSLOBOĐEN

Njegov tim je uhapsio Barija Džordža 2000., godinu dana nakon ubistva 37-godišnje voditeljke Dando ispred njene kuće u Londonu.

Džordž je bio osuđen za ubistvo i u zatvoru je proveo osam godina, zatim je odlučeno da se suđenje ponovi, a on je oslobođen.

Na ponovljenom suđenju, porota je prihvatila da jedna čestica ostataka vatrenog oružja pronađena u džepu jakne koju je policija pronašla u Džordžovoj kući nije dovoljan dokaz da je on ubica. To su bili ključni forenzički dokazi na koje su se oslonili detektivi.

Njegovi branioce su takođe istakli da on ima prenizak IQ da bi mogao da izvede tako "sofisticirano ubistvo".

ODMAZDA IZ SRBIJE

Advokat Barija Džordža, Majkl Mensfil kazao je na suđenju da je Nacionalna obaveštajna služba za kriminal imala dosije u kome se ukazuje da je likvidacija Dando bila zapravo odmazda za NATO bombardovanje zgrade Radio-televiziju Srbije 23. aprila 1999. godine, koje se dogodilo samo tri dana pre nego što je Džil ubijena.

Džil Dando je 6. aprila 1999. godine, dvadeset dana pre nego što je ubijena, uputila apel za pomoć izbeglicama sa Kosova. Zbog toga se njeno ubistvo navodno povezuje sa počiniocima iz Srbije.

Međutim, Kambel ističe da međunarodne obaveštajne agencije koje su kontaktirane povodom ovog slučaja nisu našle dokaze za ovu tvrdnju.

- Da li je neko putovao iz Srbije da bio ubio Džil Dando? To je malo verovatno - rekao je on.

- Da li je neko iz Srbije kontaktirao nekog ovde i rekao mu da je ubije? Da je bilo takvih informacija sigurno bismo ih pronašli - dodao je on.

BRAT NE VERUJE DA SU SRBI POČINILI UBISTVO

Brat ubijene voditeljke ne veruje da je srpski ubica odizeo život njegovoj sestri.

Najdžel Dando je izjavio u jednoj emisiji da je neko imao sreću da se izvuče sa ubistvom, a da Džilina porodica već 20 godina bori sa ovom tragičnom smrću.

- Policija je trebala da istraži sve puteve, a ko je na početku mogao da zna šta je istina. Smatram da ovo nije delo profesionalnog ubice. Mislim da možete da isključite teoriju sa srpskim ubicom. To je bilo popularno ranije.

Verujem da se tog dana pogrešna osoba našla na ulici sa vatrenim oružjem i da je znala gde Džil živi, pa je samo imala sreće. Mislim da je to bio nasumičan čin - rekao je brat ubijene voditeljke.

POPULARNA VODITELJKA

Dando je bila voditeljka programa Six O'Clock News, Breakfast News, Crimewatch i Holiday. Slava je voditeljki donela i neželjenu pažnju, pa je njena rođaka Džudit otkrila da je Džil imala i nekoliko progonitelja.

- Džil je bila veoma ljubazna prema ljudima i nikada niste mogli da vidite nešto ružno sa njene strane. Nije imala neprijatelje. To je smešno. Zašto bi neko hteo da ubije Džil?

Htela je da bude ljubazna prema svima, ali ponekad je bilo teško biti fin prema ljubima koji su joj otežavali život - rekla je ona.

DAN UBISTVA

Na dan ubistva 26. aprila 1999. godine, Džil je napravila doručak za svog verenika pre nego što je otišao na posao. Zatim je otišla u kupovinu, a potom je svratila do svoje kuće.

Oko 11:30 časova njen sused Ričard je začio vrisak Džilin, ali nije čuo pucanj. Video je muškarca u tamnom kaputu kako mirno odlazi.

Posle 15 minuta je drugi komšija video da Džil leži na kućnom pragu. Odmah su pozali hitnu pomoć, a Džil je proglašena mrtvom oko 13 časova. Njene kolege su bile u šoku kada su čule šta se desilo.

DOKUMENETARAC O DŽIL

BBC je saopštio da će se u dokumentarcu naći "fotografije koje ranije nisu prikazivane", kao i intervjui sa kolegama, prijateljima i članovima porodice. Film otkriva šta se dešavalo iza kulisa istrage o ubistvu.

- Ponekad sam osećao da smo dan od rešavanja slučaja, a ponekad sam pomišljao da smo predaleko i da ga nikada nećemo rešiti - rekao je Kambel.

Više od dve hiljade ljudi bilo je među potencijalno osumnjičenima za ubistvo.

U filmu i generalni direktor BBC-ja Toni Hol, tada urednik vesti, govori o tome kako je nedeljama nakon ubistva Dando dobio tri telefonske pretnje.

- Slušao sam glas koji mi je govorio da sam ja sledeći - kaže on u dokumentarcu. Hol kaže da „nema ideju" da li je pretnja bila prava.

- Takve situacije se često se dešavaju nakon ovakvih događaja, a policija ih je shvatila ozbiljno - ističe on.

Dokumentarac o ubistvu Džil Dando je premijerno prikazan 2. aprila.

(Telegraf.rs/BBC na srpskom/The Sun)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    3. april 2019 | 16:50

    Dok se krivac ne nadje...sumnja se na Srbe. Sramota

  • Klimt-Bec

    3. april 2019 | 18:01

    Pa Srbi nisu Englezi! Pokojna Novinarka Djil Dando smetala je nekom u svojoj zemlji a idealna prilika je bila da se odmah optuzi neko drugi... I da se na taj perfidan nacin skine sva odgovornost Engleske, a optuzi se dezuran krivac a sve vreme je to Srbija!!!

  • Lala iz Banata

    3. april 2019 | 16:49

    Ma da samo vi okrivite Srbe. Uvek se nadje neki razlog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA