≫ 

Ona je žena, lezbejka i Crnkinja. Nema iskustva u politici, ali građani Čikaga izabrali su je za gradonačelnicu

Njena protivkandidatkinja takođe je bila Crnkinja

  • 0

Čikago je dobio prvu Afroamerikanku gradonačelnicu Lori Lajtfut, koja je otvoreno lezbejka a potpuno nova u politici. Obećala je reforme, sređivanje gradskog budžeta i da će stati na put kriminalu.

U trci za gradonačelnicu Čikaga Lori Lajtfut je ostvarila prednost od skoro 50 procenata ispred dugogodišnje političarke Toni Prekvinkl. Obe kandidatkinje su Afroamerikanke.

Pobednica, pedesetšestogodišnja Lajtfut, obećala je novu budućnost za treći po veličini američki grad, preneo je Glas Amerike.

- Danas ste ušli u istoriju, napravili ste pokret promena - rekla je novoizabrana gradonačelnica.

Lori Lajtfut (desno) i njena protivkandidatkinja Toni Prekvinkl

Njena sedamdesetdvogodišnja protivnica bila je načelnica okruga Kuk u kome se nalazi Čikago. Birači željni promena izabrali su, međutim, Lajtfut.

U Čikagu je, inače, bilo više od 550 ubistava prošle godine, manje nego prethodne dve, ali i dalje više nego u Los Anđelesu i Njujorku zajedno.

Poražena kandidatkinja Toni Prekvinkl podržala je pobednicu.

- Ne tako davno bilo je nezamislivo da dve Afroamerikanke budu u trci za ovu poziciju. Iako deluje da smo nas dve na drugačijim kolosecima, od večeras idemo samo napred istim putem - poručila je nakon izbora Prekvinkl.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA