≫ 

Novi detalji pada aviona u Etiopiji: Piloti sledili uputstva Boinga, letelica nekoliko puta ponirala pre rušenja

Preliminarni izveštaj etiopijskih istražitelja nije još objavljen

  • 0

U preliminarnom izveštaju o padu Boinga 737 MAX u Etiopiji, prilikom kojeg je poginulo svih 157 putnika i članova posade, navodi se da je avion nekoliko puta ponirao pre nego što se srušio.

Piloti su više puta sledili postupke koje je Boing preporučio pre nesreće, ali uzalud - uprkos svim naporima, nisu mogli da kontrolišu avion, piše BBC.

Vol strit džurnal objavio je izveštaj u kojem se navodi da su piloti prvo ugasili automatski sistem nazvan MCAS koji je gurao nos aviona prema dole nedugo nakon što su uzleteli iz prestonice Etiopije Adis Abebe.

Piloti su tada pokušali manuelno da stabilizuju avion, stoji u izveštaju, ali kasnije su odlučili da ponovo uključe sistem, verovatno zato što manuelnim upravljanjem nisu postigli želeni rezultat.

Niko nije preživeo koban pad Foto: Tanjug/AP

Ponovnim uključenjem sistema upravljanja upalio se i MCAS sistem pa je avion još jednom krenuo prema tlu.

Preliminarni izveštaj etiopijskih istražitelja nije još objavljen.

Boing je u ponedeljak rekao da planira da objavi predloženi softverski paket dodataka u MCAS sistem u narednim nedeljama, a prethodno su rekli da će ga dostaviti do prošle nedelje.

(Telegraf.rs/Hina/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA