Diktator opsednut seksom ima 7.000 vozila i Boing optočen dijamantima: Sa svojom braćom uživa u razvratu, a građane kažnjava smrću (FOTO)

Sa ličnim bogatstvom od oko 28 milijardi dolara, sultan Bruneja je nakon tajlandskog vladara drugi najbogatiji monarh na svetu. Ovih dana upravo bi mogao da zaradi titulu najomraženijeg na svetu

  • 42

Hasanal Bolkijah, sultan Bruneja, prethodne nedelje doneo jedan od najrigidnijih zakona prema kojem će lopove kažnjavati odsecanjem ruku i bičujući muslimane koji piju alkohol, dok će pripadnike LGBT zajednice kamenovati do smrti, a sve to na temelju novog šerijatskog zakona. Ovaj potez podstakao je međunarodnu javnost na bojkot. Prve reakcije krenule su samo nekoliko sati nakon što je Bolkijah saopštio svoju odluku.

Oglasile su se brojne svetske zvezde i glumci, koji su pozvali na bojkot sultanovih hotela. Virgin Australija otkazala je ugovor o putovanju njihovog osoblja s nacionalnom avio-kompanijom Bruneji. Naime, novi zakon odnosi se kako na stanovnike te države, tako i na strance, pa čak i na one koji bi leteli u njihovim avionima ili plovili na brodovima registrovanim u Brunejima.

Malo je verovatno da će se urušiti ogromno bogatstvo sultana Bolkijaha, čije se lično bogatstvo povećava svake sekunde za oko 150 dolara i to od proizvodnje nafte, piše australijski portal Njuz. Brunej ima 415.000 stanovnika, a vlada osigurava besplatno obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, penzije i kredite s niskim kamatama za kupovinu kuća i automobila. Magazin Forbs stavio ju je na peto mesto najbogatijih zemalja. Ipak, to je ne spasava dosade. Zabranjen je alkohol i uopšte da i nema noćnog života ili kulturnih događanja. Dok se sultan i njegova braća Džefri i Mohamed pridržavaju islamskog zakona, sve ostalo što rade protivi se Kuranu i zakonima koje je upravo nametnuo.

Foto: Wikimedia/pentagon.gov, Profimedia/Alamy

- To je radikalni dvostruki standard. Znam da su obojica u braku i razvedeni više puta, što je stvarno licemerno - kaže Džilijan Lauren, koja je napisala biografiju kao bivša članica harema koju je imao sultanov brat Džefri. Pravi raskalašni život u sultanatu došao je na videlo 2001. godine, kada je Džefri bio prisiljen da proda ličnu imovinu na aukciji nakon što je koristio državnu blagajnu kao kasicu-prasicu. Dnevno je trošio u proseku 747.000 dolara i tako 10 godina. Na darove prijateljima potrošio je 17 milijardi dolara. Treći brat, Mohamed, navodno se gnuša razuzdanosti i raskalašenosti svoje braće. Ali kada mu je sultan dao zadatak da obnovi ekonomiju koju su on i Džefri uništili, strpao je u džep više od dve milijarde dolara i odmah je dobio otkaz.

Još 1997. godine saznalo se za razvratni život i orgijanja na sultanovom dvoru. Progovorila je tadašnja Misica SAD-a Šenon Marketic koja je kasnije tužila sultana i njegovog brata Džefrija. U sudskim podnescima tvrdila je da je agencija za talente posredovala posao u Bruneju vjedan 3.000 dolara dnevno za "lična pojavljivanja i promotivni rad". Umesto toga, kazala je Marketic, držali su je kao seksualnu robinju. Morala je da pleše svako veče u sultanovom privatnom noćnom klubu od 22 do 3 ujutro gde su je tretirali kao prostitutku. Rekla je kako su je drogirali i zlostavljali, a kad se konačno vratila u SAD tužila ih je za 10 miliona dolara za "duševne boli noćne more, nesanice i druge traume".

Braća su zatražila diplomatski imunitet, a sultan je optužbu nazvao "gore od ubistva". Slučaj je odbačen.

Foto: Profimedia/AFP

Uprkos strogim šerijatskim zakonima sam sultan živi veoma razvratno. Ovaj 72-godišnjak na prestolu je već više od pola stoleća - čak 52 godine, a prijatelj je s mnogim svetskim monarsima, uključujući i kraljicu Elizabetu II i njenog supruga princa Filipa. Poznat je po tome što je vlasnik oko 7.000 skupocenih automobila. Takođe poseduje i nekoliko letelica čija je unutrašnjost optočena zlatom. Sultan je zaista neumeren u trošenju novca, pa je tako spreman potrošiti 35.000 dolara da bi otputovao privatnim avionom svom omiljenom stilistu koji će mu podšišati kosu i bradu. A to čini jednom nedeljno. Kad je jednom zaboravio cipele za polo, po njih je poslao helikopter.

Sultan voli venčanja, pa ih je sebi organizovao i finansirao čak tri. Svako je naravno, koštalo desetine miliona dolara. Kad se 1965. oženio rođaku Raju Isteri Pengiran Anak Hajah Salehu, ona mu je rodila šestoro dece, od kojih je prvi princ Al-Muhtade. Na Bruneju su dakle zakoniti poligamni brakovi, pa se sultan drugi put oženio sa Hajah Mariam koja je radila kao stjuardesa i udala se za njega 1982. godine. Bilo je to godinu dana pre nego što je njegova prva žena, kraljica Saleha, rodila svoje šesto dete. Od Hajah se razveo 2003. godine, a do tad je već s njom imao četvoro dece. No, ubrzo se oženio TV-voditeljku Azrinaz Mazhar, koja mu je rodila još dvoje dece pre nego što su se razveli 2010. godine.

Uprkos tome što je otac dvanaestoro dece, jako pazi kad su u pitanju njihovi brakovi. Svako raskošno venčanja njegovo petoro dece trajalo je više od nedelju dana i svako je koštalo barem 10 miliona dolara. Kada je njegov najstariji sin, prestolonaslednik oženio tinejdžerku Saru Saleh koja je tad imala tek 17 godina, mlada je nosila štikle ukrašene draguljima, kao i čipkasti veo preko glave napravljen od čistog zlata. Za venčanje njegove najstarije ćerke princeze Rašide, sultan je poslao avion po Vitni Hjuston koja je pristala da peva za 10,1 milion dolara. Ali sve je to beznačajno u poređenju s proslavom njegovog 50. rođendana 1996. godine.

Proslava je trajala dva nedelje i koštala je skoro 40 miliona dolara. Tokom slavlja odigrala se i polo utakmica, zatim je pozvao 3.000 gostiju u palatu na gala večeru, a služio se beluga kavijar, pa je bilo dopušteno i ispijanje najskupljih šampanjaca.

Foto: Wikipedia/Presidential Press and Information Office

Majkl Džekson tri je puta pevao tokom slavlja - prvo za 6.000 sultanovih podanika, pa još dva za sultanove privatne goste. Za tri nastupa pevač je inkasirao 25,8 miliona dolara. Na kraju proslave svaki gost je otišao kući s prilično velikim zlatnikom.

Naravno, sultan živi u palati Instana Nurul Iman i najveća je kraljevska rezidencija na svetu. Gradila se dve godine i koštala je nešto manje od dve milijarde dolara. Ima 1.788 soba i 257 kupatila. Optočena je zlatnim i dijamantnim ukrasima, ima pet bazena, banketnu dvoranu za više od 5000 gostiju i džamiju s prostorom za 1500 vernika. Čak i 200 polo ponija uživa u visokom luksuzu - u štali s ugrađenim klima uređajem. Sultanovo londonsko gnezdo nalazi se u najelitnijem delu grada. Ovu rezidenciju kupio je za 73,9 miliona dolara 1994. godine i sada se procenjuje na oko 203 miliona dolara, pa je to ujedno i najskuplja privatna kuća u Velikoj Britaniji. Nekretnine je pokupovao i na najelitnijim lokacijama na australijskoj obali, zatim u Las Vegasu i u Los Anđelesu, a ne štedi ni kad su u pitanju članovi njegove porodice.

Logično je, da kao naftni magnat, sultan gaji veliku sklonost brzim i luksuznim automobilima. Njegova kolekcija uključuje i više od 500 različitih modela Mercedesa, 450 Ferarija, 380 Benetlija, više od 100 Koenigsega, 21 Lamborginija, 11 Aston Martina, 179 Jaguara i 209 BMW-a. Tu je i 600 rols rojseva od kojih je jedna sasvim pozlaćena limuzina Silver spur koja se koristi samo za venčanja. Ukupna vrednost auto-parka je oko 10 milijardi dolara.

Foto: AP/Tanjug

Jednako je zavidna i flota sultanovih letelica. Uključuje Boing 747 s dnevnim boravkom, spavaćom sobom koje su optočene zlatom i dijamantima. Kupatila u avionu od 233 miliona funti takođe se mogu pohvaliti lavaboima od čistog zlata. Tu je i Airbus vredan oko 138 miliona dolara i nešto skuplji Boing 767 za 251 milion dolara.

Čuvari njegovih egzotičnih ptica ukupno primaju platu od 92.000 dolara. Dve domaćice plaća 12,9 miliona dolara, a velikodušan je i kad su u pitanju darovi. Godišnje na dijamante i nakit koji daruje članovima porodice, troši oko 31 milion dolara. Kraljevska porodica s Bruneja toliko obožava nakit zlatare Asprej da je 1995. godine sultan odlučio da kupi celu firmu - po ceni od 592 miliona dolara.

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ttttt

    6. april 2019 | 15:32

    Za razliku od ovih nasih i svetskih ovaj makar i narodu daje.

  • Vuk

    6. april 2019 | 15:30

    Druze od ovih cifara mi se zavrtelo u glavi. Uopste ne bih voleo da posedujem toliko bogatstvo...

  • UfUf

    6. april 2019 | 17:59

    Jaoooo,kako me ova prica Amera,podseca na tadasnju pricu o Libiji i Gadafiju...Sad ce jedna milosrdna misija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA