Čudna veza Srba i Malte: Naši ljudi umešani su u likvidacije, trgovinu drogom, a neka ubistva nikada nisu razjašnjena

Detaljan spisak svih kriminalnih radnji u kojima su učestvovali Srbi dok borave na Malti

  • 0

Srbi, koji su uhapšeni na Malti zbog posedovanja 65 kilograma marihuane, poslednji su državljani naše zemlje u nizu onih koji su ispisivali redove u malteškim medijima. Da li zbog poznanstva i mnogobrojne srpske zajednice, ili zbog jednostavnog puta do boravišne vize, ova mala ostrvska država postaje raj za Srbe koji se bave raznim poslovima, pa i onim usko vezanim za kriminal.

Cvetku Živkoviću (37) i Zvonku Čeliću (42) iz Srbije određen je pritvor na Malti nakon policijske racije u kojoj je kod njih pronađeno 65 kilograma kanabisa, a sa njima su, nakon višenedeljnog praćenja, uhapšeni i Hrvat i jedan Maltežanin zbog rasturanja narkotika.

Ekspanzija Srba na Maltu počela je, može se reći, još prošlog veka, kada se na ostrvu dogodio bum u građevinarstvu. Međutim, sa godinama su na ostrvo počeli da odlaze i srpski kriminalci, zbog lakog ulaska u zemlju i slabe kontrole, lakog dobijanja boravišne vize, široko rasprostranjenog engleskog jezika koji predstavlja drugi službeni pored malteškog i onog najbitnijeg - veza.

Tako su Srbi, osim u građevinarstvu, dominantni u poslovima u ugostiteljstvu, a posebno je ustoličena grupa koja se bavi obezbeđivanjem raznih objekata i klubova. Čak su i pristalice srpskih klubova oformili svoje navijačke grupe tamo, kao što su to recimo "Grobari Malta", navijači Partizana.

Fotografija navijačke grupe "Grobari Malta"/ Foto: Privatna arhiva

Podaci o broju dobijenih viza tokom 2017. godine na Malti potkrepljuju ove tvrdnje, posebno ako se uzme u obzir da je Malta te godine izdala 10.974 boravišne dozvole strancima koji su prvi put zatražili taj dokument, a najviše dozvola, 2.033, dodeljeno je državljanima Srbije. Tome u prilog govori i činjenica da mnogi Maltežani poznaju srpski jezik, makar na nivou "osnovnih" psovki.

SRBIN UBIO "KRALJA MALTE"

Jedan od Srba koji se "proslavio" na Malti svakako je Srbin Milan Čmelik (35), koji je osuđen jer je 6. jula minule godine ubio biznismena sa Malte Huga Hetkutija. Motiv svirepog ubistva bio je to što je Čmelik prethodno otpušten sa posla, jer je, kako su preneli tamošnji mediji, više puta koristio srpski jezik, što je njegovim nadređenima zasmetalo.

Brutalnom ubistvu prethodilo je praćenje Hetkutija, a biznismenov radnik je ispričao da je Čmelik (čije je pravo prezime Mitić) neko vreme sedeo u lokalu vrebajući svoju žrtvu. Kada je uvideo da je Hetkuti najmanje zaštićen, prišao mu je, zagrlio ga i zario mu nož u stomak.

Sahrana "kralja Malte"/ Foto: NETnews printskrin

Nakon toga, Srbin se dao u beg, međutim, policija ga je uhvatila nekoliko ulica dalje i privela. Ni njegovo privođenje nije prošlo mirno, jer je prilikom toga povredio jednog policajca, zbog čega su morali da ga omame elektro-šokerom.

U međuvremenu, Huga Hetkutija privatnim vozilom odvoze u bolnicu gde nedugo zatim i podleže povredama.

BUGARIN UBIO SRBINA NA MALTU

Dragoljub Krstić (27) iz Grocke ubijen je u stanu u mestu Zaliv Svetog Pavla na Malti. Njega je jednim ubodom nožem u srce usmrtio bugarski državljanin čiji identitet nije obelodanjen, prenela je "Malta tudej".

Do kobne svađe je došlo zbog svađe oko glasne muzike, koja se završila tako što je stanar te zgrade, inače Bugarin, zario nož u srce Srbina.

MISTERIOZNE SMRTI SRBA NA MALTI

Ono što ovu ostrvsku državu u Sredozemnom moru čini posebno intrigantnom jesu brojni slučajevi misterioznih smrti Srba. Tako je Novosađanin Mihajlo Petrović pronađen mrtav u stanu u gradu Melihi na severu Malte, nakon višednevne potrage njegove porodice za njim. Iako informacije u prvi mah nisu pokazivale da je reč o nasilnoj smrti, javnost nikada nije bila obaveštena o tome kako je Petrović skončao.

- Srbin koji je bio sa saputnicom (43), iz neutvrđenih razloga vozio je u pogrešnom pravcu i direktno se sudario sa automobilom bračnog para, koji se vraćao sa odmora. On je u nesreči prošao bez povreda, dok su njegova saputnica i bračni par iz susednog vozila teško povređeni - preneli su tada strani mediji.

Foto: Facebook

Marko Ivezić, vatreni navijač Partizana iz Novog Sada koji je na Malti radio kao kuvar, pronađen je mrtav u moru kod mesta Marsaskala. Policija je posumnjala na ubistvo, te je pokrenuta istraga, a govorkalo se i da je on jedan od pripadnika navijačke grupe "Grobari Malta" koja navodno često ulazi u sukobe na ostrvu, te se sukob navijača uzeo kao mogući uzrok smrti.

SRBI PROTERANI SA MALTE

Pre samo dva meseca, sa Malte je stigla vest da će jedan Srbin biti proteran iz te zemlje jer je iz prodavnice ukrao prehrambene proizvode u vrednosti od 267 evra. Drugi Srbin je doslovce napravio haos i to samo kako bi ga deportovali u Srbiju. Miodrag Petrović (20), Srbin koji na Malti živi kao beskućnik, razlupao je izlog jedne prodavnice, misleći da će mu to obezbediti direktan let ka svojoj domovini. Ipak, epilog je malo drugačiji od onoga što je očekivao.

Treći Srbin je marta prošle godine vozio automobil u suprotnom smeru, napravio karambol i teško povredio tri osobe.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA