Francuska neće dozvoliti povratak džihadista ISIS-a i njihovih porodica

Francuska i druge države su se našle u nezgodnom položaju, pošto veliki broj stranaca koji su otišli da se bore u Siriji, sada traži da se vrati kući sa svojim porodiciama

  • 6

Francuska je odbacila mogućnost da dozvoli povratak u zemlju džihadistima koji su ratovali u Siriji, kao i njihovim porodicama, prenosi Dejli Mejl.

Vest da bi država mogla da dozvoli povratak džihadistima je izazavala salva kritika, pošto postoje navodi da oko 250 njih želi da se vrati u Francusku.

Ministar unutrašnjih poslova Kristofer Kastaner je ovo objavio na pres konferenciji u Parizu.

Početkom marta je objavljeno da bi država mogla da dozvoli povratak oko 250 muškaraca, žena i dece iz nekadašnjeg kalifata ISIS-a, što je dovelo do burne javne reakcije.

Francuska i druge države su se našle u nezgodnom položaju, pošto veliki broj stranaca koji su otišli da se bore u Siriji, sada traži da se vrati kući sa svojim porodiciama.

Ovo pitanje je izuzetno osetljivo u Francuskoj, gde je u terorističim napadima koje je izazvala Islamska država, poginulo oko 130 ljudi, a to je pokrenulo niz drugih smrtonosnih napada.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je logično što su službe razmatrale sve hipoteze.

Međutim, on je istakao da će država ipak proučiti da li treba decu džihadista vratiti u Francusku. U toj situaciji bi se gledao svaki slučaj pojedinačno.

Prošlog meseca su francuske vlasti po prvi put dovele kući petoro mališana, decu francuskih džihadista, koji su ostali siročići.

Prema podacima UNICEF-a oko 3.000 dece iz 43 države je smešteno u izbegličkom kampu u Siriji, gde se broj ljudi stalno povećava pošto beže iz nekadašnjeg kalifata ISIS-a.

Smatra se da je oko 1.700 francuskih državljana otputovalo u Siriju i Irak, kako bi se borili za ISIS. Veruje se da je oko 300 njih poginulo u borbama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    8. april 2019 | 14:35

    Pa jel necete mozda da ih gurnete kod nas .Nadamo se da nase sluzbe bezbednosti sve to prate i da nedozvolimo tim bolesnicima da stupe u nasu drzavu.

  • Љубомир67

    8. april 2019 | 15:23

    Људи моји престаните да параноишете, па везе ово нема са нема!!! Не врти се свет око нас људи!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA