Nadaju se da će izaći iz EU pre toga: London odredio 23. maj kao datum izbora u Evropskom parlamentu

Vlada Velike Britanije ispoštovala je proceduru

  • 2

Vlada Velike Britanije odredila je 23. maj kao datum izbora u Evropskom parlamentu, saopštila je portparol Vlade. Ona je rekla da Britanija ne planira da održi izbore i da se nada da će istupiti iz EU pre njihovog održavanja, javio je AFP.

- Namera Vlade je i dalje da napusti EU sa sporazumom i da usvoji neophodni zakon pre 22. maja, kako ne bismo morali da učestvujemo na izborima - istakla je portparol britanske Vlade.

Vlada Velike Britanije saopštila je ranije danas da je preduzela sve zakonski neophodne korake za učestvovanje na izborima u Evropskom parlamentu u maju. U saopštenju se naglašava da preduzete mere ne znače da će Velika Britanija nužno učestvovati na izborima.

Velika Britanije trebalo bi da napusti EU u petak, 12. aprila, ali je britanski premijer Tereza Mej zatražila dodatno odlaganje Bregzita, dok pokušava da pronađe kompromisno rešenje sa opozicionom Laburističkom partijom kako bi se usvojio sporazum koji je ona postigla sa Briselom.

- Danas smo kao odgovorna vlada preduzeli neophodne korake koje zakonski moramo ispuniti u slučaju da moramo da učestvujemo na izborima - saopštio je drugi portparol Vlade Velike Britanije.

On je naglasio da to ne znači da će Velika Britanija nužno učestvovati na izborima u Evropskom parlamentu, jer bi istupanjem iz EU pre izbora automatski prestala i obaveza Britanije da u njima učestvuje.

Izbori u Evropskom parlamentu biće održani od 23. do 26. maja.

(Telegraf.rs/Blic.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA