Zvaničnik ekvadorske ambasade u Londonu dobio otkaz zbog prijateljstva sa Asanžom

Do otpuštanja službenika je došlo nakon porasta tenzija između Ekvadora i Asanža

  • 1

Vlada Ekvadora otpustila je jednog zvaničnika iz ambasade u Londonu koji je optužen da je održavao bliske veze sa osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Hose Valensia je na radiju Demokratija rekao da je u pitanju državni službenik koji je "radio u veoma bliskom odnosu" sa Asanžom.

On nije naveo viđe informacija o slučaju, preneo je AP. Kako se navodi, do otpuštanja službenika je došlo nakon porasta tenzija između Ekvadora i Asanža.

AP je preneo da je Ekvador nedavno optužio Vikiliks da je pomogao u objavljivanju ličnih dokumenata predsednika te države Lenina Morena.

Moreno je ranije rekao da Asanž nema pravo da "hakuje privatne naloge ili telefone" i da ne može da se meša u politiku drugih zemalja, naročito onih koje imaju "prijateljske odnose" sa Ekvadorom, javlja Rojters pozivajući se na intervjuu koji je Moreno dao lokalnim medijima.

Asanž je dobio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine, a zatražio ga je kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj, čije su vlasti želele da ga ispitaju u okviru istrage o seksualnom napadu.

Od istrage se kasnije odustalo, ali Asanž stahuje da bi mogao da bude izručen SAD, gde je Vikiliks predmet istrage saveznih tužilaca.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин

    11. april 2019 | 12:19

    Демократија... слобода говора...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA