Japanci su izmislili najtužniju reč - šošika. Njeno značenje boli

Pad stope nataliteta u Japanu toliko je ozbiljan da su Japanci izmislili reč za to

  • 5

Japanska vlada hitno pokušava da utvrdi mere kojima bi se podstakle mlade žene da imaju više dece u sledećih pet godina.

Japan ima jednu od najnižih stopa nataliteta na svetu. Diskriminacija na poslu i loša socijalna politika navode se kao glavni razlozi zbog kojih mnoge Japanke ne žele da imaju decu, prenosi BBC.

Pad stope nataliteta u Japanu toliko je ozbiljan da su Japanci izmislili reč za to: "shoshika" (šošika), odnosno društvo bez dece.

Procenjuje se da će se, ako se ne bude rađalo više dece, stanovništvo Japana smanjiti za više od 20 posto do sredine veka.

Gotovo polovina stanovništva biće stari, što će nepodnošljivo opteretiti zdravstveni i penzioni sistem.

U upravo objavljenom zvaničnom dokumentu preporučuje se da vlada usmeri sve svoje napore na žene rođene u poslednjem razdoblju visokog nataliteta, koje sada imaju između dvadeset i četrdeset godina, kako bi se sprečio dalji pad.

Danas rekordan broj žena u toj starosnoj grupni nije u braku niti ima decu. No nije jasno što bi trebalo da se preduzme.

Vlada je već uvela takozvani "Anđeoski plan", a zatim "Novoanđeoski plan", pa nedavno plan pod nazivom "Još jedan predlog" - sve samo da se poboljša njega dece i stvore druge pogodnosti za zaposlene žene.

No najveća prepreka stvaranju porodice mogli bi biti ustaljeni običaji. I danas se očekuje da muškarci provode mnogo vremena na poslu, a malo kod kuće, dok se na žene ulaže pritisak da prestanu da rade kada dobiju decu.

Japanke ipak kažu kako se upravo zbog takvih uvreženih shvatanja ustručavaju da uđu u brak i da rađaju decu.

(Telegraf.rs/Fena)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    13. april 2019 | 17:16

    Japan treba da umanji očekivanja od svog stanovništva, od zaposlenih. Da relaksira odnose i ne pridržava se čvrsto ustaljenih običaja. Naročito kada su žene u pitanju. I onda će se dečica više rađati. Društvo bez ovakvih anđela, kao na slici u ovom tekstu, bilo bi tužno i siromašno.

  • Sexo

    13. april 2019 | 18:15

    Sta vrijedi nama (tzv BiH i RS) da se radjamo kada nas ubise SDA HDZ SDS SNSD.....

  • Cika Velja

    13. april 2019 | 21:42

    Ni mocni i imucni nisu imuni na posledice otudjenja coveka od coveka!?!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA