≫ 

Požar u Notr Damu je najveća katastrofa na ovoj katedrali još od Francuske revolucije: Evo kakvo smo civilizacijsko bogatstvo izgubili

Viktor Igo napisao je 1831. novelu Notr Dam u Parizu, koja je imala toliki uspeh da je ponovo privukla pažnju Francuza

  • 12

Na svakom koraku čuvene katedrale Notr Dam mogao bi da se održi veliki čas istorije... Ova katedrala u gotičkom stilu građena je od 1160. do 1260. godine i jedan je od najreprezentativnijih primeraka francuske gotičke arhitekture.

Foto: Pixabay

Stradala je devedesetih godina 18. veka, tokom Francuske revolucije, kada su mnoga religijska dela u njoj uništena, ali je 1845. restaurirana.

Foto: Pixabay

Restauracija je usledila nakon što je Viktor Igo napisao 1831. godine novelu Notr Dam u Parizu, koja je imala toliki uspeh da je ponovo privukla pažnju Francuza.

Foto: Pixabay

Od tada, ona je bila simbol Pariza, biser sakralne arhitekture, koji je godišnje privlačio i po 12 miliona posetilaca.

Foto: Pixabay

Tri prelepa vitraža ostavljala su bez daha. To su takozvani Roze prozori koji se nalaze na zapadnoj, severnoj i južnoj strani katedrale.

Foto: Pixabay

Orgulje koje su postavljene u crkvi napravljene su 1403. godine.

Foto: Pixabay

U kripti katedrale od 1965. godine postoji i posebna arehološka izložba.

Foto: Pixabay

Najveće zvono u crkvi teško je čak 13.271 kilogram.

Foto: Pixabay

Inače, kako prenosi BBC, katolička crkva prošle godine uputila je hitan apel da se zdanje, koje nije bilo u dobrom stanju sanira.

Foto: Pixabay

Prema prvim, nepotvrđenim informacijama, upravo je tokom radova na restauraciji inastao katastrofalni požar koji je u nekoliko sati zbrisao veliko kulturno blago.

Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Plamen sa Notr Dama guta sve sem krsta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Истина

    15. april 2019 | 22:32

    Па и друге земље су имале своје светиње па су их миражи сравњали са земљом. Шта су радили у Алжиру вратиће им се полако али са великом каматом. То како су нама 'помогли' у великом рату треба познавати мало боље историјске чињенице.

  • Deda Nole

    15. april 2019 | 22:38

    Da li se secate gospodo zastave kvazi drzave koja nije ucesnica u II svetskom ratu a dobila je pocasno mesto na proslavi,bogohuljenje je opasna svar gospodo francuzi.

  • jablan

    15. april 2019 | 22:55

    Pa ovoliko nisi kukao žalio i oplakivao Srbske svetinje kada su ih ti isti Francuzi rušili u neopravdanoj NATO agresiji na Srbiju , sramota !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA