≫ 

Drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini: Glumac u prednosti nad dosadašnjim predsednikom

U prvom krugu izbora, Vladimir Zelenski (41) osvojio je 30 odsto glasova, dok je Petar Porošenko (53) dobio poverenje samo 16 odsto birača

  • 1

U Ukrajini će danas biti održan drugi krug predsedničkih izbora u kojem će glasači birati između aktuelnog šefa države Petra Porošenka i njegovog protivkandidata, komičara Vladimira Zelenskog, koji po anketama javnog mnenja ima prednost.

U prvom krugu izbora, Zelenski (41) osvojio je 30 odsto glasova, dok je Porošenko (53) dobio poverenje samo 16 odsto birača. Porošenko, koji po predizbornim anketama prilično zaostaje za Zelenskim, svog protivnika je u debati optužio za nedostatak političkog iskustva koje je, kako smatra, neophodno da bi se Ukrajina održala na njenom prozapadnom kursu i sprečila Rusija da je privuče nazad "u svoju orbitu", prenosi AP.

Zelenskij, koji je popularnost stekao tumačeći lik predsednika koji se bori protiv korupcije u popularnoj TV seriji, na provokacije je odgovorio nazvavši predsednika "vukom u ovčijoj koži" i optuživši ga za endemsku korupciju u zemlji. On je insistirao na tome da će nastaviti sa integracijom Ukrajine ka Zapadu.

Vladimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Strani mediji poput Gardijana, ističu da je prema podacima anketa izvesno da će Zelenski odneti pobedu.

Rezultati anketa koje su objavljene ranije ove nedelje prognoziraju Zelenskom 72 odsto, dok Porošenku svega 25 odsto. Na ovakvo stanje stvari je navodno u velikoj meri uticala i činjenica da je Porošenko možda tokom prethodnih godina izneverio narod koji ga je izabrao.

PETRO POROŠENKO

Još uvek aktuelni predsednik Ukrajine Petro Porošenko je imao i više nego buran mandat. Došao je na vlast posle smene Viktora Janukoviča i velikih protesta koji su se održali 2014. godine. Njegova popularnost se tokom prethodnih godina smanjivala, pa mu prognoze na ovim izborima baš i nisu najsjanije, ako je verovati pisanju svetskih medija.

Tokom protesta koji su se održali između novembra 2013. i februara 2014. Porošenko je tada aktvno podržavao protest, a davao je i novac. To je dovelo do njegove velike popularnosti.

U predizbornim anketama tokom 2014. godine Porošenko je imao najveću podrške od svih potencijalnih kandidata.

Predsednički izbori održani su 25. maja 2014. godine. Porošenko je pobedio na izborima sa 54,7 odsto glasova. Njegov najbliži konkurent je bila Julija Timošenko, koja je osvojila 12,81 odsto glasova. Porošenko je dobio apsolutnu većinu u prvom krugu, pa drugi drugi krug nije ni održan.

Nakon pobede Porošenko je najavio da će mu prvo predsedničko putovanje biti u Donbas, gde su naoružani pro-ruski pobunjenici proglasili separatističke republike.

INCIDENT U KERČKOM MOREUZU

Obećao je da će nastaviti sa vojnim operacijama ukrajinskih vladinih snaga protiv separatista. Zalaže se za ulaženje Ukrajine u Evropsku uniju. Ima veoma oštar stav prema Rusiji i njenim vlastima, a posebon prema predsedniku Vladimiru Putinu.

Tokom njegovog mandata je više puta dolazilo do zaoštravanja odnosa sa Rusijom, a posledni u nizu je bio zbog incidenta u Kerčkom moreuzu krajem prošle godine, kada su Rusi zaplenili tri ukrajinska broda. Porošenko je tada uveo ratno stanje.

Petro Porošenko, Foto: Tanjug/AP

UKRAJINSKO-JEVREJSKI PRAVOSLAVAC

Porošenko je rođen u gradu Bolhradu u Odeškoj oblasti, a potiče iz ukrajinsko-jevrejske porodice, dok je po veroispovesti pravoslavac.

Završio je Pravni fakultet u Kijevu. Oženio se 1984. godine i sa suprugom Marinom ima četvoro dece, dva sina i dve ćerke. Za vreme SSSR-a je počeo da uvozi kakao zrna u zemlju, a 1993. godine Porošenko je zajedno sa svojim ocem Oleksijem i prijateljima, osnovao firmu specijalizovanu za slatkiše, a ušao je i u automobilsku industriju.

Zbog kompanije je zaradio nadimak "Kralj čokolade". On je i vlasnik televizijskog kanala, brodogradillišta, ali preduzeća kojisu povezani sa poslom oko automobila.

Godine 2016. brojni mediji su mu zamerili što se razmeće bogatstvom, dok je njegova zemlja u teškom finansijskoj situaciji.

Tada se pisalo da imperiju Petra Porošenka čini više od 100 kompanija, luksuzna vila i nekoliko stanova, skupoceni vozni park, kolekcije vrednih umetničkih slika i skupocenog nakita i milioni dolara na bankovnim računima.

AKCIJE U 104 KOMPANIJE

Porošenko je tada objavio svoju imovinsku kartu i prihode za 2015, iz kojih se vidi da je njegova godišnja plata kao predsednika zemlje iznosila svega 121.054 grivni (oko 4.700 dolara). Ostalo je, kako tvrdi, uglavnom stekao dok se bavio biznisom. Porošenko je prijavio i vredan nakit i satove.

Osim toga, Porošenko ima akcije u 104 kompanije i fonda u zemlji i inostranstvu, uključujući i Britanska devičanska ostrva, prenosi Sputnik.

On u svom vlasništvu ima i "pravi muzej“ — preko 65 umetničkih slika iz 19. i 20. veka, još 15 slika "starih majstora“, četiri slike impresionista i šest skulptura.

Tokom predsedničke kampanje, Porošenko je obećao da će tu kompaniju prodati, ali je pogazio svoju reč, jer navodno nije bio u stanju da nađe kupca.

VOLODIMIR ZELENSKI

Volodimir Zelenski (Vladimir Zelenskij) je ukrajinski političar, komičar, scenarista, glumac i režiser. On je pravo osveženje na ovim predsedničkim izborima i od samog početka je imao veliku podršku u javnosti. U prvom krugu izbora je osvojio najviše glasova, dok se njegov politički rival Porošenko našao na drugom mestu.

Čak šest meseci pre nego što je zvanično objavio da će ući u predsendičku trgu, on je važio za jednog od favorita, bar prema izbornim anketama.

Zanimljivo je da je Zelenski glumio predsednika u seriji "Sluga naroda" koja je bila veoma popularna 2015. godine. Politička partija pod istim imenom je formirana u mart 2018. godine.

Dana 31. decembra prošle godine je i zvanično ušao u predsedničku trku i to je najavio svom šou programu.

TRAŽE SE SARADNICI

Onda je 1. januara ove godine objavio da traži ljude koji bi se priključili njegovom timu, bez obzira na entičku pripadnost, veroispovest ili maternji jezik, ali da to ne mogu da budu ljudi koji su se ranije bavili politikom.

Zelenski u jednom intervjuu sa političkim novinarom Dmitrijem Gordonom nije davao politička obećanja, već je pozivao na veću transparentnost političke klase, kao i da obični građani treba da imaju viće šanse da učestvuju u političkom životu.

Podržavao proteste na Majdanu i rušenje Viktora Janukoviča sa vlasti 2014. godine. Protivio se da se ruske emisije skidaju sa televizija, ali je nastupao za ukrajinske borce koji ratuju na istoku Ukrajine.

Glumac, bez političkog iskustva, Foto: Wikimedia/Kvartal95 official

Njegova produkcijska kompanija "Kvartal 95" je donirala novac ukrajinskoj vojsci, nakon što su mediji objavili da se vodi rat u Donbasu, pa su nakon toga ruski političari i umetnici pokrenuli peticiju da mu se zabrani rad u Rusiji.

On ismejava oštre nacionaliste, ali se šali i na račun Kremlja, pa većina zaključuje da nije marioneta Rusije. Naravno bilo je i onih koji su ga nipodaštavali i gledali su na njega kao na puko "političko sredstvo" ili "kladioničarsku marionetu". Tokom svoje kampanje je često govorio da bi želeo da Ukrajina postane članice Evropske unije i NATO-a, ali želi da narod u Ukrajini o tome odluči na referendumu.

"MOĆ LJUDIMA"

Obećao je narodu da će njegov prvi zakon "Moć ljudima" doneti i uspostaviti mehanizam referenduma. Obećao je da će se boriti protiv korupcije, ukidanju imuniteta predsedniku države, članovima parlamenta i sudijama, kao i da će se boriti za brojne zakone.

Takođe je obećao da će vojnicima dati plate koje imaju i zemlje koje su članice NATO-a.

Što se tiče pitanja Krima, on je istakao da veruje da bi Krim mogao da se vrati Ukrajini samo kada se režim u Rusiji promeni. Roditelji su mu Jevreji, a rođen je na istoku Ukrajine. Otac je profesor, a majka je radila kao inženjer. Studirao je pravo, ali nikada nije radio u toj oblasti. Maternji jezik mu je ruski, pa trenutno radi na tome da usavrši ukrajinski jezik.

Karijeru je započeo sa 17 godina, a ona od tada ide uzlaznom putanjom. Glumio je u brojnim serijama i filmovima, ali uglavnom na ruskom jeziku. Njegova prva uloga na ukrajinskom je bila u filmu koji je izašao u decembru 2018. godine.

Zelenskij je u braku sa Olenom od 2003. godine. Par ima dvoje dece, ćerku i sina.

(Telegraf.rs /A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    21. april 2019 | 07:55

    Tako smo i mi nekad dali prednost našem glumcu Borisu Džordžu Kluniju pa se z*******.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA