≫ 

20 žena iz Srbije prebeglo u Islamsku državu, a kada je kalifat pao, ostale su zarobljene u Siriji i Iraku. Sada samo žele da se vrate

Čak 85 dece Albanki rođeno je na teritoriji ISIS

  • 18

Dvadesetak žena koje su napustile Srbiju i otišle u Islamsku Državu ostale su zaglavljene u kampovima u Siriji. To su, kako piše BIRN, većinom žene iz Novog Pazara i okoline, a njihove porodice sada pokušavaju da ih povrate u Srbiju.

Država, za sada, nije preduzela nikakve posebne mere da olakša njihov povratak u zemlju nakon pada Islamske Države.

- Želimo da pomognemo našem detetu i učinićemo sve što je potrebno za nju da joj se omogući povratak kući - kazala je majka jedne od žena koja je ostala zarobljena u kampi na teritoriji nekadašnjeg kalifata.

Iz bezbednosnih razloga BIRN nije obelodanio identitet porodica koje traže način da svoje najbliže povrate kući.

Foto: Tanjug/AP

- Mi smo normalna porodica, kao i svaka druga. Obratili smo se lokalnim vlastima, ali oni su ostali nemi - kazala je jedna majka čija je ćerka otišla 2014. godine.

Dvadesetak srpskih žena su samo deo od stotina onih koje su iz balkanskih zemalja (i AP KiM) ostale zarobljene nakon pada ISIS.

Uz pomoć SAD omogućeno je da se na teritoriju AP KiM iz Sirije vrati 110 državljana južne srpske pokrajine, koji su mahom članovi boraca ISIS. Četiri osobe odmah su uhapšene zbog sumnje da su umešane u terorizam.

Jedan bosanski državljanin (24) deportovan je u BiH 20. marta, a on se tereti da je organizovao terorističku grupu.

Čak 85 dece Albanki sa AP KiM, iz Albanije i Severne Makedonije rođeno je na teritoriji Islamske Države, a koja se sada nalaze u kurdskom izbegličkom kampu u Siriji.

(Telergaf.rs/BI)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda

    25. april 2019 | 11:31

    Onog trenutka kad su otisle,i priključile se teroristima,izgubile su pravo na drzavljanstvo.Nisu bile otete već su dobrovoljno otisle i sad neka trpe posledice svojih odluka.Zasto ih porodice nisu sprečile ako su tako fine,već sad svi mi treba da ih dočekamo raširenih ruku,da bi možda neka bacila bombu kao u Šri lanki.

  • Zeljko-Zemun

    25. april 2019 | 12:45

    LjUdi gde su ootisli tamo neka ostanu a ne da razmisljamo hoće li da postave negde bombu

  • Marijana Bakov

    25. april 2019 | 12:14

    Sto bi ih drzava vracala ne vidim razlog.Sta jel sutra dan treba da se raznese negde I pobije neduzan narod?Covek je sam krojac svoje sudbine ne zalim ih uopste.Smatram da je otac stub kuce,znaci njegova rec treba da bude svetinja,ako je stvarno porodica branila a one otisle hm....Mada ja licno mislim da su ove kobile dobile blagoslov upravo od porodice.A da su se Alahu dokazivale kroz obraxovanje,cineci dobra dela svet bi bio bolje mesto.Bog je veliki cesto ga molim da vam vrati za svo zlo sto ste ucinili narodu Siriju , I namuenom narodu Jazida.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA