≫ 

Ko je Džo Bajden, veteran koji treći put pokušava da postane predsednik SAD? Kažu da je jedini koji može da pobedi Trampa i važi za "vođu čopora"

Sa svojom elokvencijom, šarmom i širokim osmehom, Bajden će mnogima biti dobro poznati ukus Amerike koja je ujedinjena "živela u nadi" novoizabranog prvog crnog predsednika Baraka Obame

  • 7

Američki politički veteran, senator u šest mandata i bivši potpredsednik Džo Bajden objavio je da ulazi u trku za demokratsku predsedničku nominaciju za izbore 2020. godine.

- Mi smo u bici za dušu ove nacije - rekao je Bajden u videoporuci objavljenoj rano ujutro po američkom vremenu.

Birače je pozvao da predsedniku Donaldu Trampu uskrate drugi mandat u Beloj kući.

MESECIMA ODLUČIVAO U KANDIDATURI

Bajden (76) mesecima je vagao hoće li se kandidovati. U kampanji će se suočiti s mnogim pitanjima, od toga da li je prestar za tako zahtevnu dužnost do činjenice da pripada strogom centru Demokratske stranke koja, pak, žudi za mladim i liberalnijim kandidatima.

Foto: Tanjug/AP

Ipak, Bajden po anketama vodi kao "vođa čopora" od dvadeset demokratskih protivkandidata željnih stranačke nominacije za Belu kuću.

Ima onih koji smatraju da je Bajdenova vodeća pozicija u anketama više odraz poštovanja prema njegovih 36 godina provedenih u Senatu i osam potpredsedničkih u Beloj kući.

Bajden će se suočiti i s problemima proizašlim iz njegove dugogodišnje navike da grli i ljubi nepoznate žene na predizbornim skupovima. Neke među njima nedavno su obznanile da su to smatrale nepriličnim. Iako je tim kritikama bio iznenađen, Bajden se na kraju izvinio.

Bajdenova kandidatura mogla bi vrlo brzo odgovoriti na pitanje da li su demokrate zainteresovanije za kandidata centra, popularnog i među radničkom klasom koja je mahom glasala za Trampa 2016., ili nekoga sa stranačke levice poput senatora Bernija Sandersa ili senatorki Kamale Haris i Elizabet Voren.

Agencija Blumberg navodi da se "Bajden pozicionirao kao jedini kandidat koji može da pobedi Trampa".

Foto: Guliver/ Fiona Goodall/Getty Images, Tanjug/AP

TREĆI POKUŠAJ ZA NOMINACIJU

Bajdenu će ovo biti treći pokušaj da izbori stranačku nominaciju za Belu kuću. Godine 1988. pokušao je postati najmlađi kandidat nakon Džona Kenedija,  ali ga je porazio Majkl Dukakis koji će se potom protiv Džordža Buša  starijeg provesti kao "bos po trnju".

Godine 2008. pokušao je ponovo, ali protiv Baraka Obame i Hilari Klinton nije mogao.

Obama će ga kasnije izabrati za potpredsednika i uključiti u političko odlučivanje mnogo više nego što su raniji predsednici činili sa svojim zamenicima. Njih su dvojica za osam godina u Beloj kući stvorila i iskreno prijateljstvo, nadaleko poznati ''bromance''.

Obama ga još nije javno podržao, ali mu je odao priznanje putem izjave svoje portparolke objavljene danas na Tviteru.

- Predsednik Obama više je puta rekao da mu je odluka da izabere Džoa Bajdena za potpredsednika bila jedna od najboljih uopšte - poručila je Katie Hil.

Foto: Tanjug/AP

HOĆE LI GA OBAMA PODRŽATI?

Sa svojom elokvencijom, šarmom i širokim osmehom, Bajden će mnogima biti dobro poznati ukus Amerike koja je ujedinjena "živela u nadi" novoizabranog prvog crnog predsednika Baraka Obame, suprotno današnjoj podeljenoj zemlji u eri Donalda Trampa.

Ponosan na svoje korene, Džozef Bajden rođen je 20. novembra 1942. u radničkoj porodici u Skrantonu, u Pensilvaniji. Otac mu je bio prodavač automobila.

Život mu je obeležen tragedijama. Nedugo nakon prve pobede na izborima, kada je u 30. godini postao jedan od najmlađih američkih senatora u istoriji, u saobraćajnoj nesreći poginule su mu supruga Neilia i jednogodišnja ćerka Naomi.

Sin Beau (46) preminuo je u maju 2015. od raka na mozgu. Zbog velikog gubitka, Bajden nije želeo da učestvuje u kampanji za izbore 2016. kada se nametao kao logičan izbor za Obaminog naslednika.

Kao potpredsednik SAD u dva navrata je posetio Beograd, 2009. i 2016. godine.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MAGA

    25. april 2019 | 17:12

    sarlatan.moze da poljubi trampa tamo gde sunce ne sija

  • Istina kao sudbina

    25. april 2019 | 18:15

    Predaci su mu bili poreklom šiptari, prezivali su se Bajdeni,.. Možemo sami predpostaviti, njegovu ljubav prema šiptarima, a naročito prema Srbima..!

  • Aca

    25. april 2019 | 17:30

    Reptil.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA