• 5

Zasijao Blagodatni oganj kod Isusovog groba: Okupljeni hrišćani uzviknuli "Hristos vaskrse" (FOTO)

Vernici su zapalili svežanj od 33 sveće, po broju godina koje je Hrist proveo na zemlji

  • 5

Foto: Profimedia/AFP

U Hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu pojavio se Blagodatni oganj. Patrijarh jerusalimski Teofil III predao ga je okupljenim hodočasnicima, uključujući delegaciju ruskog Fonda Andrije Prvozvanog, koji će svetinju specijalnim avionom doneti u Moskvu.

Prisutni u Hramu Groba Gospodnjeg dočekali su vatru uz povike "Hristos vaskrse!". Vernici su zapalili svežanj od 33 sveće, po broju godina koje je Hrist proveo na zemlji.

Foto: Profimedia/AFP

Avion sa Svete zemlje će sleteti u Moskvu oko 21 po čas. Oni koji žele, mogu da dobiju deo vatre direktno na aerodromu "Vnukovo 1".

Nakon toga će svetinja biti odvezena u mnoge gradove Rusije i u ruske hramove u inostranstvu.

Prema verovanju, Blagodatni oganj simboliše nerukotvorenu svetlost uskrsnuća Hristovog o kojem je govorio apostol Petar. Oganj se svake godine pali u Hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu uoči Uskrsa.

Foto: Profimedia/AFP

Na taj dan, bogosluženje i priziv Blagodatnog ognja zajedno služe Pravoslavna crkva u Jerusalimu, Srpska pravoslavna crkva i Jermenska apostolska crkva. Bogosluženju takođe prisustvuju i sveštenici Koptske i Sirijske pravoslavne crkve, kao predstavnici franjevačkog reda Rimokatoličke crkve. Bogosluženje Velike subote u Hramu Groba Gospodnjeg liturgijski podseća na događaje Hristovog stradanja, pogreba i sahrane. Ujedno predstavlja i uvod u njegovo vaskrsenje.

(Telegraf.rs/Sputnik)

Komentari

  • Срба

    СЛАВА БОГУ ЗА СВЕ!Бог тако,сваке године, показује:која је Вера Њему угодна,и по ком каледару требамо да се управљамо☦ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ☦

  • M.K.

    Hristos voskrese Radosti moje 💕🕊❣Slava Bogu za ovaj dan slava Bogu za sve .

  • Lazo

    Slava tebi Hriste Boze nado nasa,slava tebi.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima