Na Tibetu pušten u rad tunel na najvišoj nadmorskoj visini na svetu: Kad se popnete na 4.750 metara, izroni pravo građevinsko čudo (FOTO)

Dvosmerni tunel je dugačak oko 5,7 kilometara i predstavlja deo auto-puta dugog 400 kilometara

  • 1

Na Tibetu je pušten u saobraćaj tunel na auto-putu koji se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini na svetu od preko 4.750 metara.

Dvosmerni tunel je dugačak oko 5,7 kilometara i predstavlja deo auto-puta dugog 400 kilometara, koji povezuje regionalni glavni grad Lasu sa gradom Ningci na jugoistoku Tibeta.

Izgradnja tunela počela je 2015. godine, a njegovim završetkom put je skraćen za 12,3 kilometara, prenosi Kineski radio internacional.

Tokom izgradnje napravljeno više od 10 tehnoloških otkrića, Foto: Profimedia/UPPA News

Projektni menadžer na izgradnji ovog tunela Gong Bin rekao je da je tokom izgradnje napravljeno više od 10 tehnoloških otkrića, poput poboljšanja preciznosti pregleda planinskih tunela u ekstremno hladnim vremenskim uslovima i na velikim visinama.

On je rekao da se, pored hladnoće i nedostatka kiseonika, više od 2.000 gradevinskih radnika suočilo i sa brojnim drugim izazovima.

Gong je naveo i da je ovaj auto-put važan saobraćajni pravac za istočni deo Tibeta, koji može pomoći u jačanju turizma, razvoja industrije i koji može podići kvalitet života lokalnog stanovništva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • рагнер

    28. april 2019 | 00:48

    Па како то? Зар није боље да се помери брдо:))))?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA