Od poluboga do običnog čoveka, koji se zaljubljuje u devojku iz naroda: Japanski car Akihito abdiciraće u utorak

Presto je nasledio 1989. nakon smrti oca, cara Hirohita

  • 0

Japanski car Akihito i carica Mišiko dramatično su modernizovali monarhiju okovanu tradicijom. Vladar koji će abdicirati u utorak i njegova supruga "spustili su se među ljude" i značajno povećali popularnost dinastije.

Akihito je prekinuo tradiciju u gotovo svemu, od venčanja s ljubavi iz naroda do izvinjenja za japanske ratne zločine.

Njegov pristup često je uzrujavao tradicionaliste koji cara doživljavaju polubožanstvom.

Rođen je 1933. godine, u vreme kada je Japan započinjao svoje militarističko širenje Azijom. Bilo mu je 11 kada je Japan, ponižen i razoren, izgubio Drugi svetski rat.

Presto je nasledio 1989. nakon smrti oca, cara Hirohita.

Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko

Za vreme Hirohitove vladavine Japan je prošao put od agresivnog ekspanzionizma do institucionalizovanog pacifizma, ustavne kategorije koju si im nametnule posleratne američke okupacione snage.

Amerikanci su Hirohita ostavili na vlasti, ali mu je status iz polubožanskog degradiran u figuru bez političke moći.

To je uloga koju je Akihito prigrlio i tiho transformisao monarhiju dotad otuđenu od naroda. Bio je prvi član carske porodice koji je oženio mladu iz naroda, ćerku vlasnika fabrike brašna.

Mišiko je rođena 1934. u Tokiju i pohađala je ekskluzivnu devojačku hrišćansku školu, a potom studirala englesku književnost.

Upoznali su se na teniskom turniru i venčali 1959. godine. Odluka tadašnjeg prestolonaslednika da odbaci tradicionalni dogovoreni brak i oženi se onom koju voli, doživljena je kao snažna potvrda demokratizacije Japana.

Foto: Tanjug/AP

Mladi par odlučio je i da živi sa svojom decom umesto da ih, po običaju, prepuste na odgoj dadiljama.

Njihove metode izazvale su, naravno, kritike u palati i među tradicionalistima, a to je posebno iskusila Mišiko, naročito u prvim godinama braka.

Godine 1960. rodila je budućeg cara Naruhita, ali je tri godine kasnije pobacila i na neko se vreme povukla iz javnog života. Drugi sin, princ Akišino, rođen je 1965. godine.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA