Progovorio bivši konzul ekvadorske ambasade u Londonu: Asanž se nije nepristojno ponašao, poštovao nas je

Pošle godine je Ekvador ukinuo Asanžu pristup internetu, navodeći da je kršio pravila o nemešanju u politike drugih zemalja

  • 1

Tvrdnje da su pojedini članovi osoblja ekvadorske ambasade u Londonu, imali problema sa osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom su samo "kampanja kako bi on diskreditovao", rekao je bivši konzul te zemlje za rt.com. I domaćini i gost su se međusobno poštovali, dodao je on.

U komentarima za RT, Fidel Narvaez je govorio protiv medijskog izveštavanja o Džulijanu Asanžu koji je u pritvoru od trenutka kada je uhapšen u Londonu.

- Bio sam veoma razočaran što fundamentalna stvar kao što je progon novinara koji su izveštavali o zločinima, korupciji i masovnom nadzoru, nije u fokusu međunarodnog medijskog izveštavanja - ističe on.

Umesto toga većina medija izveštava o tome kako se Asanž svakodnevno ponašao u ambasadi i kakav je bio njegov odnos prema državi Ekvador, ponavljajući na taj način reči predsednik Lenjina Morena, koji je istakao da je Asanžu azil ukinut zbog "nepristojnog i agresivnog ponašanja", rekao je on za RT.

Foto: Tanjug/AP

Morenov snimak Asanžovih prestupa je uključivao blokiranje nadzornih kamera ambasade, pristupa sigurnosnim dodatekama bez dozvole i uznemiranjava osoblja, uključućiji i čuvare.

Svetski mediji su citirali ove tvrdnje, uključujći i onu u kojoj se navodi da je osnivač Vikiliksa navodno "razmazivao svoj izmet po zidovoma ambasade".

Međutim, Narvaez koji je bio konzul tokom Asanžovog boravka u ambasadi kaže da su prče o njegovom nepristojnom ponašanju i kršenju pravila azila zapravo "dimna zavesa" koju je stvorila Maorenova vlada.

- Nekoliko izolovanih incidenata sa obezbeđenjem se ne može opisati kao nepropisno ponašanje - ističe on.

Foto: Tanjug/AP

Situacija se promenila kada je Lenjin Moreno došao na vlast 2017. godine. Pošle godine je Ekvador ukinuo Asanžu pristup internetu, navodeći da je kršio pravila o nemešanju u politike drugih zemalja.

Ambasada mu je takođe ograničila i broj posetilaca, što se nije odnosilo na njegove advokate.

- To je samo po sebi grubo kršenje ljudskih prava nekoga ko nije osuđen na zatvorsku kaznu, nekoga ko nije zatvorenik - rekao je on.

- Morate da napadate nekoga i da klevećete njegovu ličnost ako ne želite da javnost podrži nekog hrabrog, ko je izazvao najmoćniju naciju na planeti - zaključio je bivši konzul.

VIDEO: Uhapšen Džulijan Asanž

(Telegraf.rs/RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dokaz

    29. april 2019 | 17:13

    Sve je na prodaju pa i Asanž. U pitanju je samo cena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA