Tramp i Putin sat vremena razgovarali o nuklearnom ratu i situaciji u Venecueli

- Imali su vrlo dobre razgovore, trajali su nešto više od jednog sata - rekla je Sara Sanders

  • 4

Američki i ruski predsednik Donald Tramp i Vladimir Putin su više od sat vremena telefonski razgovarali o mogućnosti novog nuklearnog sporazuma, denuklearizaciji Severne Koreje, kao i o političkom stanju u Venecueli, objavila je Bela kuća.

Tramp je rekao da su razgovori bili "vrlo produktivni", te je u seriji tvitova aludirao da su razgovarali i o američkoj istrazi navodnog ruskog mešanja u izbore 2016. godine.

"IMALI SU VRLO DOBRE RAZGOVORE"

Sara Sanders, zadužena za odnose sa javnošću, rekla je novinarima da su ova dva politička lidera razgovarala o mogućnosti novog multilateralnog nuklearnog sporazuma između SAD-a, Rusije i Kine, ili o produženju sadašnjeg američko-ruskog strateškog nuklearnog sporazuma.

- Imali su vrlo dobre razgovore, trajali su nešto više od jednog sata - rekla je Sanders, dok Kremlj navodi da su trajali gotovo sat i po.

Tramp je u razgovoru istakao da su Sedinjene Države "uz narod Venecuele"; Foto: Tanjug/AP

Tramp je u razgovoru istakao da su Sedinjene Države "uz narod Venecuele", rekla je Sara, dodajući da su njih dvojica razgovarali i o Severnoj Koreji i o Ukrajini.

Napetosti rastu poslednjih nedelja između Vašingtona, koji traži odlazak predsednika Venezuele Nikolasa Madura, i Moskve koja optužuje SAD da pokušava da organizuje državni udar u toj zemlji koja poseduje ogromne rezerve nafte.

Američki privremeni ministar obrane Patrik Šanahan, rekao je u petak da američka vojska priprema opcije koje će zavisiti od razvoja situacije u Venecueli, nakon što je u Pentagonu primio funkcionere Trampovog tima za nacionalnu sigurnost, među ostalima šefa diplomatije Mikea Pompea i savetnika za nacionalnu sigurnost Bele kuće Džona Boltona.

- Imamo kompletnu seriju opcija prilagođenih određenim okolnostima. Kako se stanje na terenu bude menjalo, činićemo izmene i prilagode - rekao je Šanahan.

Njih dvojica razgovarali i o Severnoj Koreji i o Ukrajini; Foto: Tanjug/AP

GUAIDO NAJAVIO SVRGAVANJE MADURA 

Podsetio je na reči predsednika Trampa da su sve opcije na stolu kada se radi o Venecueli.

Vašington, koji je priznao opozicionog vođu Huana Guaidoa za privremenog predsednika, nametnuo je ekonomske sankcije Venecueli kako bi naterao Madura na odlazak.

Guaido je u utorak najavio konačnu fazu plana svrgavanja predsednika Madura.

Pompeo je u sredu rekao kako američka vojna akcija nije isključena.

U Venezueli se u petak život uglavnom vratio u normalu, nakon nekoliko dana protesta i sukoba.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    3. maj 2019 | 21:19

    Bravo Putine urazumi Amere da ako zele rat u Veneculei da ce to biti propast covecanstva jer ce se svi medjuaobno razneti i razvaliti!!!

  • slađa

    3. maj 2019 | 21:05

    Za svet je uvek bolje kada lideri svetskih sila razgovaraju. To je neophodno.

  • Daleko im lepa kuća

    3. maj 2019 | 21:50

    Sredili Siriju sad idu da srede Venecuelu. Samo nek idu što dalje od nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA