≫ 

Oštre reakcije Balkanaca na incident u bečkoj školi: Neki bi kaznili profesora jer nije lupao šamare, drugi kažu da su Srbi sve naporniji

Profesor je na bolovanju, a dvojica učenika su suspendovana

  • 46

Domaći, regionalni i svetski mediji i dalje pišu o skandalu koji se dogodio u jednoj bečkoj školi kada je nastavnik pljunuo učenika koji je na času pustio Užičko kolo, motao cigaretu i provocirao nastavnika.

Snimak incidenta proširio se na društvenim mrežama i tako dospeo u medije. Na Fejsbuku je potom pokrenuta inicijativa u jednoj grupi koja zahteva ostavku uprave škole. Skupljeno je 15.000 potpisa.

U toj grupi su tvrdili da su dobili nove optužujuće izjave dvojice đaka na račun drugih profesora. Kako tvrde, nastavnik iz videa bio je nepopularan u čitavoj školi, te su ih i drugi nastavnici podsticali da se nad njim iživljavaju.

Grupa je u međuvremenu ugašena, učenici su suspendovani, a nastavnik je na bolovanju.

Ovaj slučaj zadobio je veliku pažnju medija u Srbiji, a naš reporter od izvora u Beču saznaje da su dvojica učenika poreklom sa Balkana. Zbog toga se na objavama u medijima mogu pročitati različiti komentari Balkanaca, uglavnom iz Srbije.

Gotovo svi, kako se čini, staju na stranu profesora.

Snimak incidenta na "Jutjubu" pregledan je preko 150.000 puta, a među brojnim komentarima ispisanim na nemačkom jeziku, nađu se i oni na srpskom.

"Bezobrazna dečurlija" i "podrška profesoru" samo su neki od njih.

- Evo čitam na portalima da je profesor dobio otkaz zbog ovog malog majmuna. Zameram profesoru jedino što mu ne lupi šamarčinu da se puši. Ono će da mota cigaru i da se iživljava na čoveku - piše jedan komentator.

Na to mu drugi odgovara da je profesor trebalo da mu odvali šamarčinu i "vrati ga u Srbiju gde mu je i mesto".

Printskrin: Youtube

Jedan od komentara napisan na engleskom piše "običan Srbin" i kaže da su Austrijaci poludeli ako su dali otkaz nastavniku.

- Đaci su samo nekolicina nesigurnih, nezrelih morona koji pokazuju soptveni manjak inteligencije i poštovanja. To je rezultat nedostatka adekvatnog kućnog vaspitanja. Da sam ja vi, kaznio bih nastavnika što ih nije išamarao na vreme kako bi ovo sprečio. Kaznite glupe studente, a ne nastavnika. Jadan, mora da se nosi sa budalama ko zna koliko dugo. Čak iako je pokazao nepoštovanje prema srpskoj kulturi koja je možda naterala đake na ovakvo idiotsko ponašanje, ovo nije način - piše on.

Drugi pozivaju i da Autrija istera đake, a neki kažu i da mladići "sramote svoje pretke".

- Izbaciti ga iz škole i to naglavačke, plus kazna od tri meseca društveno korisnog rada. Sramotiš pretke svoje, sram te bilo. Nije Srbin onaj ko srbuje, nego onaj koji srpski živi - navodi se u komentaru.

Problem za Beč, neki navode, jeste preveliki broj imigranata, te je slika današnjeg grada "katastrofalna".

- Ja sam Srbin iz Beča i mogu da kaže da ne podnosim većinu stranaca ovde. Slika današnjeg Beča je katastrofalna, eto takva kakva je na ovom snimku. Pre par godina stranaca u Beču je bilo preko 50 odsto, pa dolaskom ovih migranata iz muslimanskih zemalja je postalo još više, a ovo društvo ovde je previše neoliberalno zbog politike levice ovde, a stranci u velikom broju verski fanatici i netolerantni naročito ako kažeš da si ateista... Svestan sam da sam i ja srpskog porekla što ovde znači sttanac, ali se veoma razlikujem od ovih stranaca ovde - piše jedan komentator.

Printskrin: index.hr

Vest o incidentu preneli preneo je i hrvatski portal Index.hr. Kako se navodi, đaci terorišu nastavnika, gađaju ga i puštaju srpsko kolo.

- Ne radi se ovde o ustašama i četnicima, nego se radi o tome da se ovakvi incidenti ne bi dešavali u Šumadiji. To je cena koju sad plaća EU svojom politikom otvorenog društva - piše u jednom komentaru na tom sajtu.

Jedan od hrvatskih komenatora kaže i da ne zna zašto, ali su "Srbi sve naporniji svuda".

- I u Nemačkoj isto, a u Austriji je to dobro što rade, neka i Austrijaci vide kad Srbi proglase Beč srpskim gradom, kako rade sa svim bivšim republikama, a o vaspitanju da ne pričam. U mom gradu igra jedan i kaže za starog čoveka da je ustaša. Vaspitajte se kulturno, ima dobrih ljudi, ali ovi po inostranstvu su naporni - piše on.

Neki za ovakav slučaj krive stanje u medijima.

- U društvu u kom su medijske ikone oni kojima procurni porno snimak, oni koji skupljaju lajkove šetajući po rubovima zgrada ili litica, razni influenseri i jutjuberi... Deca shvate da obrazovanje nije bitno, e onda se desi ovo - navodi se u komentaru.

U nekim komenarima se pominje i da je profesor sa snimka Srbin, a učenici Hrvati, međutim njihov identitet zvanično nije objavljen.

I na portalu Klix.ba slični komentari, ipak našao se jedan koji kaže da je profesor "primitivac".

- Primitivac, on profesor, fuj svi koji podržavate profesora koji pljuje učenika bez obzira šta je u pitanju. Dokaz da primitivizam ne izađe iz seljačine ni u Beču. Pa deca svašta rade, cirkuziraju, znači to je način vaspitanja... pljuvati, fuj, fuj - navodi se u tom komentaru.

VIDEO: Učenik gađa flašom starog profesora pa viče "Nisam ja, nisam ja"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dg

    7. maj 2019 | 09:06

    Ovo je baš ono 'magarac u Beč, magarac iz Beča'.

  • Nije nego

    7. maj 2019 | 09:23

    Prodao vola da školuje konja, a on post'o magarac ... !

  • Ana

    7. maj 2019 | 10:02

    Živim u Italiji godinama i iskreno nemam nikakav kontakt sa našim ljudima niti to želim. Sklanjam se od naših, jer te samo mogu prevariti i uvaliti u neki problem. Gde god je problem tu su naši u 90% slučajeva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA