≫ 

Oslobođena dvojica novinara koji su izveštavali o masakru u Mjanmaru: Iza rešetaka su bili 511 dana (FOTO)

U masovnoj amnestiji u toj zemlji će biti oslobođeno 6.520 zatvorenika

  • 0

Dvojica novinara Rojtersa koji su bili zatočeni u Mjanmaru 511 dana puštena su na slobodu.

Novinari Va Lone i Kjav So O, dobitnici Pulicerove nagrade, bili su osuđeni na sedam godina zatvora na osnovu optužbe za odavanje državne tajne, a pušteni su samo nekoliko nedelja nakon što je odbijena njihova žalba mjanmarskom Vrhovnom sudu.

Dvojica novinara provela su više od 16 meseci u zatvoru otkako su uhapšeni u decembru 2017. dok su radili na istrazi o ubistvu 10 Rohindža muslimana.

Bezbednosne snage i budistički civili u zapadnoj mjanmarskoj pokrajini Rahine ubili su muškarce i dečake za vreme vojne represije koja je počela u avgustu 2017. godine.

Novinari sa porodicama; Tanjug/AP

Izveštaj nazvan "masakr u Mjanmaru" dovršile su njihove kolege i objavljen je u februaru prošle godine, a početkom aprila dobili su Pulicerovu nagradu za međunarodno izveštavanje.

Kada je napuštao zatvor, Va Lone se zahvalio na svoj podršci i angažmanu na oslobađaju njega i njegovog kolege, prenosi Index.hr.

- Širom sveta, ali i unutar zatvora, ljudi su navijali za našu slobodu pa bih hteo da se svima zahvalim - rekao je on, dodajući da je srećan i uzbuđen što će napokon videti svoju porodicu.

Kako je saopštio kabinet predsednika Mjanmara, ta zemlja će danas u masovnoj amnestiji osloboditi 6.520 zatvorenika.

Pogledajte video: Da li je ovaj čovek normalan? Objašnjava kako se po Islamu bije žena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA