≫ 

U Moskvi održana vojna parada povodom Dana pobede nad fašizmom: Evo kako je izgledala proslava na Crvenom trgu (FOTO) (VIDEO)

Dan pobede na fašizmom je jedan od najvažnijih praznika u Rusiji, kojim se obeležava pobeda nad nacisitičkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu

  • 15

U Moskvi je danas održana vojna parada povodom Dana pobede nad fašizmom. Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Naime, 9. maja 1945. (po moskovskom vremenu) godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Najveća parada održava se u Moskvi, sa velikim maršem više rodova vojske i preleta avijacije.

Na toj paradi se svaki put pokažu i poslednja postignuća ruske tehnologije ali i oprema iz Drugog svetskog rata.Kako je ranije najavljeno, u paradi na Crvenom trgu učestvuje više od 13 hiljada vojnika i 132 jedinice tehnike, kao i 74 aviona i helikoptera.

Ove godine pešadijsku kolonu činilo je 35 paradnih četa, sastavljenih od oficira, narednika i vojnika formacija i vojnih jedinica, studenata i kadeta vojnih škola, učenika vojnih škola, kadetskih korpusa i pripadnika ruskog pokreta "Mlada armija", kao i predstavnici drugih bezbednosnih agencija.

Po tradiciji na čelu kolone se našao legendarni tenk T-34-85 kojeg će pratiti borbena vozila - četiri "Tigra-M", tri "Tigra-M", tri "Korneta-D1" i tri "Tajfuna-K 4h4".

Vojna parada u Moskvi Foto: Tanjug/AP

10:09 - VOJNA PARADA JE ZAVRŠENA

10:08 - ZAJEDNIČKI NASTUP RUSKIH VOJNIKA

Na samom kraju Parade zajednički nastup ruskih vojnika. Uz muziku marša „Oproštaj od Slovenki“ ruski vojnici napuštaju Crveni trg.

vojna parada, moskva, rusija, dan pobede nad fašizmom Foto: Tanjug/AP

10:00 - MEHANIZOVANA KOLONA NACIONALNE GARDE RUSIJE

Na Crveni trg izlazi mehanizovana kolona Nacionalne garde Rusije, sastavljena od oklopnih automobila „Tigar“, „Patrol“ i „Ural“. Automobili su namenjeni za ispunjavanje zadataka specijalnih jedinica u bilo kojim klimatskim uslovima.

Na Crvenom trgu se pojavljuje kolona sastavljena od oklopnih automobila „Tajfun K“ i „Tajfun U“ u pratnji „Tigra M“ i „Arbaleta“.

Na Crveni trg izlaze autonomni lansirni uređaji raketnog kompleksa „Jars“ u pratnji automobila „Tigar“.

Na začelju paradnog stroja bojne tehnike je pešadijsko borbeno vozilo „Bumerang" sa zastavama Oružanih snaga Ruske Federacije.

Proba vojne parade u Moskvi Foto: Tanjug/AP

09:59 - REKTNI SISTEMI S-400

Na Crvenom trgu je kolona raketnih sistema S-400 „Trijumf“. Kompleks „Trijumf“ je u stanju da obara ne samo sva sredstva vazdušno-kosmičkog napada koja postoje u naoružanju potencijalnog protivnika, nego i ona koja su u fazi razvoja.

09:58 - PREDSTAVLJANJE VAZDUHOPLOVNIH-KOSMIČKIH SNAGA

Crvenim trgom prolazi kolona raketnih kompleksa „Buk M2“ i „Tor M2“.

Paradnu jedinicu Vazduhoplovno-kosmičkih snaga Rusije predstavlja raketni kompleks „Pancir S“. Ovaj sistem proslavio se kao neprobojna zaštita objekata u Sirijskoj Arapskoj Republici. On može da zaštiti objekte od kopnenih napada i napada s mora.

moskva, parada, vojna parada, pobeda nad fašizmom Foto: Tanjug/AP

09:55 - DEFILOVANJE BORBENIH DIVIZIJA

Crvenim trgom prolazi paradna jedinica 106. gardijske vazdušno-desantne tulske divizije „Kutuzov“ BMD-4M i BTR-MDM.

Artiljeriju kopnenih snaga predstavlja kolona u sastavu 152-milimetarskih samohodnih haubica „MSTA-SM“ i modrenizovani oklopni transporter BTR-82A. Jedinstveni sistem za upravljanje paljbom omogućava artiljerijskim kompleksima da izvode napade s velikom preciznošću na maksimalnoj udaljenosti.

Na Crvenom trgu je divizija raketnih kompleksa „Iskander M“ i divizija višecevnog bacača „Smerč“. Zahvaljujući visokim tehničkim mogućnostima, sistem može da se koristi za izvođenje napada koji se ne mogu odbiti, visoko su precizni i imaju razornu moć.

Proba vojne parade u Moskvi Foto: Tanjug/AP

09:53 - POČINJU DA PROLAZE PARADNE JEDINICE MEHANIZOVANE KOLONE

Prvi prolazi simbol pobede – tenk T-34 u pratnji četvorotočkaša sa obeležjima sa 10 frontova Velikog otadžbinskog rata.

Na čelu kolone savremene tehnike Oružanih snaga Rusije nalazi se višenamensko oklopno vozilo „Tajfun 4h4“ i „Tigar - M“ sa protivtenkovskim kompleksom „Kornet“ i sistemom „Arbalet“.

Na Crveni trg izlazi kolona borbenih vozila pešadije, koja su namenjena za pružanje vatrene podrške motorizovanim jedinicama.

Crvenim trgom prolazi paradna jedinica savremene generacije ruske oklopne tehnike – tenkovi T-14 „Armata“, glavni borbeni tenk T-72V3 i vozilo za logistiku „Terminator“.

Proba vojne parade u Moskvi Foto: Tanjug/AP

09:52 - ZAVRŠEN PEŠADIJSKI DEO PARADE

Pešački deo parade završavaju pitomci moskovske Više opšte komandne škole „Kremaljski kadeti“.

Iz njenih učionica izašlo je više od 700 generala i maršala, više od 100 polaznika škole nosi visoka zvanja heroja Sovjetskog Saveza i Ruske Federacije.

Vojni muzičari napuštaju centralni deo Crvenog trga kako bi mogla da prođe vojna tehnika. Muzičku podršku Parade obezbeđuje Vojni orkestar moskovskog garnizona od 1.000 truba.

Za vreme Parade vojni muzičari izvode više od 40 vojnih marševa i muzičkih tema strogo određenim redosledom i prilagođenih svakom vidu i rodu vojske.

Proba vojne parade u Moskvi Foto: Tanjug/AP

09:50 - PO PRVI PUT UČESTVUJE STROJ SARATOVSKOG VOJNOG INSTITUTA

Na glavnom trgu u Moskvi se prvi put nalazi paradni stroj Saratovskog vojnog instituta Nacionalne garde.

Armiju Zapadnog vojnog okruga na glavnom državnom trgu predstavljaju vojnici Moskovskog garnizona.

09:48 -  PROLAZI PARADNI STROJ MINISTARSTVA ZA VANREDNE SITUACIJE

Crvenim trgom prolazi paradni stroj Ministarstva za vanredne situacije Rusije (MČS).

Na Crvenom trgu je i paradni stroj posebne divizije operativne namene, koja nosi ime „Deržinski“, a pripada federalnoj vojnoj službi Nacionalne garde Rusije.

Vojna parada u Moskvi Foto: Tanjug/AP

09:46 - DEFILUJU PRIPADNICI VOJNE POLICIJE

Na Paradi na Crvenom trgu učešće uzima paradni stroj vojne policije Oružanih snaga Ruske Federacije.

Na glavnom trgu se nalazi paradni stroj Vojne akademije radijacione, hemijske i biološke odbrane, koja nosi ime „Maršal Timošenko“.

09:44 - NA CRVENOM TRGU JE PUK RAKETNE VOJSKE STRATEŠKE NAMENE

U njegovom sastavu su oficiri i polaznici Vojne akademije „Petar Veliki“ i njene serpuhovske filijale.

Unutar Akademije pripremaju se oficirski kadrovi koji mogu da upravljaju najsavremenijim i najnaprednijim mobilnim i stacionarnim raketnim kompleksima, uključujući „Jars“ i „Sarmat“.

Na Crvenom trgu je puk Vazdušno-desantnih jedinica.

Proba vojne parade u Moskvi Foto: Tanjug/AP

09:42 - BRIGADA MORSKE PEŠADIJE OBALSKE VOJSKE SEVERNE FLOTE

Na Crvenom trgu je 61. posebna kirkeneška crvenozastavna brigada morske pešadije obalske vojske Severne flote. Potom prolazi paradna jedinica žena-vojnika.

Na Crvenom trgu su vojnici-žene vojne akademije Vazdušno-kosmičke odbrane „Maršala Žukova“.

vojna parada, moskva, rusija, dan pobede nad fašizmom Foto: Tanjug/AP

09:40 - NA CRVENI TRG IZLAZI PUT RUSKE RATNE FLOTE

Prvi izlaze pitomci vojno-pomorske akademije „Admiral flote Sovjetskog Saveza Kuznjecov“ iz Sankt Peterburga.

Na Crvenom trgu su Sevastopoljci, polaznici Crnomorske više vojno-mornaričke škole „Nahimov“.

U paradnom stroju je morska pešadija 336. posebne gardijske belostokske brigade Baltičke flote.

Proba vojne parade u Moskvi Foto: Tanjug/AP

09:38 -  JEDINICA VOJNOG UNIVERZITETA MINISTARSTVA ODBRANE RUSKE FEDERACIJE

Svečanim maršem Crvenim trgom prolaze polaznici Vojne akademije za tehničku podršku „Generala Hruljova“.

Potom pored tribina prolazi puk Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Na čelu kolone su oficiri i polaznici Vojno-vazduhoplovne akademije „Žukovski – Gagarin“.

09:37 - NA CRVENOM TRGU JE PUK KOPNENE VOJSKE ORUŽANIH SNAGA RUSIJE

Defile otvaraju polaznici Opšteg vojnog smera Akademije oružanih snaga Ruske Federacije.

Više od 2.000 diplomaca čuvene Akademije postali su heroji Sovjetskog Saveza i Ruske Federacije.

Proba vojne parade u Moskvi Foto: Tanjug/AP

09:35 - DEFILE PRIPADNIKA VOJNIH ŠKOLA

Na Crvenom trgu su najmlađi učesnici parade. Defile čete Moskovske suvorovske vojne škole. Za njima dolaze maturanti najstarije Suvorovske vojne škole „Tverske“.

Na Crvenom trgu je paradna kolona Nahimovske vojno-pomorske škole iz Sankt Peterburga.

Iza njih su pitomci kronštatskog Morskog kadetskog korpusa, predsedničke kadetske škole vojske Nacionalne garde Rusije i kadetskog korpusa Istražnog odbora Ruske Federacije.

Vojna parada, Moskva, Dan pobede, Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

09:30 - POČEO DEFILE VOJSKE

Vojnu paradu predvodi general-pukovnik Oleg Saljukov. Svečani defile vojske na Crvenom trgu otvara četa dobošara Moskovskog vojno-muzičkog instituta Ministarstva odbrane Rusije. Mladi muzičari zadaju tempo i ritam kretanja paradnog defilea.

Defile grupe koja nosi simbole pobede, državne zastave Ruske Federacije i simbole Oružanih snaga Rusije.

Iza njih je četa počasne straže u sastavu od tri različita vida Oružanih snaga – kopnene vojske, vazdušno-kosmičkih snaga i vojno-pomorske flote. Prvi put je u sastav čete počastvovanih stražara 2019. godine uključen vod vojnika-žena.

09:27 - INTONIRANJE RUSKE HIMNE

Vojni orkestar na Crvenom trgu intonira himnu Ruske Federacije.

Vladimir Putin, veterani, Dan pobede, Moskva, parada Vladimir Putin svake godine prisustvuje veličanstvenoj Paradi pobede; Foto: Tanjug/AP

09:25 - PUTIN: LEKCIJE IZ DRUGOG SVETSKOG RATA I DALJE AKTUELNE

- Svedoci smo da u nizu zemalja svesno iskruvljuju događaje iz vremena rata, upozorio je Putin, da oni koji su zaboravili na čovečnost bestidno lažu svoju decu. Naša je sveta dužnost da zaštitimo istinske heroje. Živite u različitim zemljama ali podvih koji smo zajedno izvršili nemoguće je deliti. Uvek ćemo odavati poštu svima vama i Pobedi koja je bila i ostaja jedna za sve - poručio je Putin.

Vojna parada u Moskvi Foto: Tanjug/AP

09:19 - OBRAĆANJE RUSKOG PREDSEDNIKA VLADIMIRA PUTINA

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin čestitao je Dan pobede, „dan našeg ponosa i tuge“. U istoriji naše zemlje mnogo je herojskih podviga, ali Pobeda nad nacizmom zauzima posebno mesto.

Sa svakom godinom osećamo moć velikog podviga i trijumfa našeg naroda. Upravo je on odbranio domovinu i postao glavni oslobodilac naroda Evrope. Pobeda nad fašizmom ima posebno mesto

Drskoj sili nacizma pokorile su se mnoge države, mislili su da mogu tako da poraze i istorijsku Rusiju. Nije im uspelo.

moskva, parada, vojna parada, pobeda nad fašizmom Foto: Tanjug/AP

09:17 - ŠOJGU PODNOSI IZVEŠTAJ PUTINU

Ministar odbrane, general vojske Sergej Šojgu, završio je obilazak vojske i uputio se ka centralnoj tribini kako bi podneo izveštaj predsedniku Ruske Federacije i vrhovnom komandantu Oružanih snaga Rusije Vladimiru Vladimiroviču Putinu.

09:15 - ŠOJGU JE POZDRAVIO RUSKE VOJNIKE

Ministar odbrane pozdravio je paradnu kolonu vojno-pomorske flote, vazdušno-desantne trupe, raketne snage strateške namene, železničke vojske, vojske za zaštitu od radijacijskog, hemijskog i biološkog napada, vojnike Nacionalne garde, Ministarstva za vanredne situacije i Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije, kao i najmlađe učesnike parade – suvorovce, nahimovce, kadete i junarmejce.

Proba vojne parade u Moskvi Foto: Tanjug/AP

09:11 - VELIKI BROJ VOJNIKA JE NA CRVENOM TRGU

U vojnoj paradi na Crvenom trgu učestvuje više od 13.000 vojnika i 132 jedinice vojne tehnike Oružanih snaga Ruske Federacije, kao i ostalih paradnih jedinica.

09:10 - VOJNU PARADU DOČEKUJE RUSKI MINISTAR ODBRANE 

Sergej Šojgu je heroj Rusije, general ruske vojske. Paradom komanduje glavnokomandujući kopnene vojske general-pukovnik Oleg Saljukov.

Oni prolaze ispred trupa u kabrioletima ruske proizvodnje „Aurus“, koji ove godine prvi put učestvuju na paradi.

vojna parada, moskva, rusija, dan pobede nad fašizmom Foto: Tanjug/AP

09:07 - DOČEK MINISTRA ODBRANE RUSKE FEDERACIJE SERGEJA ŠOJGUA

09:05 - VAZDUŠNI DEO PARADE JE OTKAZAN ZBOG VREMENA

09:00 - POČELA VOJNA PARADA

Vladimir Putin, veterani, Dan pobede, Moskva, parada Foto: Tanjug/AP

Pored centralnog dela svečanosti, u 30 moskovskih parkova, a takođe i na trgovima i ulicama ruske prestonice, biće održane brojne manifestacije: koncerti, izložbe, radionice. Na scenama će nastupiti plesači, muzičari i glumci.

U bioskopima pod otvorenim nebom biće emitovani i ratni filmovi, a tradicionalno će raditi i poljske kuhinje. Ulaz u vojne muzeje će za sve zainteresovane biti slobodan.

(Telegraf.rs/Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    9. maj 2019 | 09:28

    BRAVO PUTINE !!! RUSIJA I KINA MORAJU BITI JAKI KAKO BI SPRECILI NOVI TALAS NEOFASIZMA U EVROPI I SVETU!!! FASIZAM SE MORA ZATRTI ZA SVA VREMENA!!! SMRT FASIZMU!!!

  • KK

    9. maj 2019 | 10:21

    HVALA TI Vladimire V. PUTINU, osecamo se mnogo sigurnije!!!

  • KAČERAC

    9. maj 2019 | 10:48

    Čuli Ameri da je Zoltan kod Putina pa poleteli malo sa "stratosferosima"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA