Zbog "erupcije" seksualnog zlostavljanja papa je danas predstavio novi revolucionarni zakon, a evo šta on donosi

Reč je o novom naporu da katolička hijerarhija preuzme odgovornost

  • 3

Papa Franja obznanio je danas novi, revolucionarni zakon kojim se od svih katoličkih sveštenika i monahinja u svetu traži da obaveste crkvene vlasti o svakom slučaju seksualnog zlostavljanja koje počini sveštenstvo i da prijavljuju njihove starešine koje su zločine prikrivale.

Reč je o novom naporu da katolička hijerarhija preuzme odgovornost za neuspeh u zaštiti svojih podanika, komentariše AP.

Novi zakon predviđa zaštitu za uzbunjivače i zahteva da sve biskupije imaju sistem koji garantuje poverljivost za podatke koje dobije.

To je poslednji napor pape da odgovori na globalnu erupciju seksualnog zlostavljanja i prikrivanja skandala koji je potkopao kredibilitet katoličke hijerarhije i njegovog papinstva, prenosi agencija.

Novi zakon Katoličke crkve Foto: Tanjug/AP

Zakon pruža novi pravni okvir za biskupe u SAD, a koji će se sledećeg meseca koristiti u pripremi za usvajanje mera o odgovornosti.

Zakon predviđa da 415.000 katoličkih sveštenika i sestara postanu ovlašćeni izvestioci. To znači da se od njih traži da informišu crkvene vlasti kada saznaju ili imaju "dobro utemeljene motive da veruju" da je neko od sveštenika učestvovao u seksualnom zlostavljanju maloletnika, odrasle osobe, posedovao dečiju pornografiju ili da je nadređeni prikrio bilo koji od tih zločina.

Zakon ne zahteva da uzbunjivači obaveštavaju poliiciju, jer Vatikan već dugo tvrdi da bi to moglo da ugrozi crkvu tamo gde su katolici progonjena manjina. Ipak, prvi put se jednim univerzalnim crkvenim zakonom predviđa da uzbunjivači poštuju obavezu civilnog izveštavanja tamo gde žive i da se njihova obaveza obaveštavanja crkvenih vlasti ni na koji način ne kosi sa tim.

Ukoliko ovaj zakon u potpunosti bude sproveden, Vatikan bi u narednim godinama mogao da otkrije veliki broj slučajeva zlostavljanja i zataškavanja izveštaja o njima.

Pošto je zakon proceduralan, a ne krivični, može da se primeni retroaktivno, što znači da su sveštenici i monahinje sada obavezni da prijave čak i stare slučajeve seksualnog zlostavljanja i prikrivanja, a u tome će imati zaštitu kao uzbunjivači.

Međutim, ključno u zakonu je to što sami sveštenici i monahinje katoličke crkve dobijaju mandat "izveštača" i što se od svake biskupije zahteva da uspostavi sistem za prihvatanje zahteva o poverljivosti.

Vatikan Foto: Pixabay.com

Drugi ključni element je opisivanje načina na koji se sprovode preliminarna istraživanja kada je optuženi član crkvene hijerarhije.

Nove procedure zahtevaju da bilo kakva tvrdnja da je biskup ili neki drugi starešina počinio zločin seksualno nedoličnog ponašanja ili to prikrivao, mora da se prijavi Svetoj stolici i biskupu odgovornom za određeno geografsko područje.

Žrtve i njihovi advokati već dugo se žale da su biskupi i verski poglavari najčešće izbegli pravdu za to što su se bavili nedoličnim ponašanjem ili nisu uspeli da zaštite poklonike od sveštenika predatora. Biskupi i verski poglavari odgovorni su samo papi, a do sada je samo šačica njih sankcionisana ili "uklonjena" zato što je njihovo nečuveno ponašanje izašlo na videlo, navodi AP.

Pogledajte video: Papa Franja stigao u Severnu Makedoniju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Van

    9. maj 2019 | 20:26

    Ništa mu ne treba verovati!!!!!!!!!!

  • slađa

    9. maj 2019 | 22:46

    Ovo je jedan vid pomoći posrnulom čovečanstvu.

  • lav

    9. maj 2019 | 21:49

    PA AKO SVETOM VLADAJU TI ONDA IM SE I PAPA MORA POKLONITI TO SU. SVE IDEOLOGIJE. NEKIH KOJI HOCE DA SMANJE SVETSKU POPULACIJU A SUPROTNO TOME POJAVLJUJU SE MUSKE MAJKE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA