≫ 

Bivši predsednik Brazila se ponovo našao iza rešetaka: Predao se policiji zbog istrage o korupciji (FOTO) (VIDEO)

Tužioci veruju da je Temer bio vođa kriminalne organizacije koja je primala mito iz sredstava koja su izdvojena za izgradnju nuklearne elektrane Angra 3

  • 0

Bivši brazilski predsednik Mišel Temer (78) predao se policiji nakon što je sud po drugi put za dva meseca naredio njegove hapšenje zbog optužbi za korupciju, prenosi rt.com.

Snimci Temera kako ulazi u kancelariju brazilske federalne policije u četvrtak u Sao Paulu emitovani su na lokalnoj televiziji.

Sudije su ranije odlučile da ovaj političar treba da se vrati iza rešetaka, jer se istražuje njegova uloga u takozvanom skandalu "Parionica".

Advokati bivšeg predsednika insistirali su da je odluka neosnovana i da je pokazala "nepravdu" i već su naložili žalbu zbog ovog naloga za hapšenje.

Tužioci veruju da je Temer bio vođa kriminalne organizacije koja je primala mito iz sredstava koja su izdvojena za izgradnju nuklearne elektrane Angra 3.

mišel temer, brazil, bivši predsednik Foto: Tanjug/AP

On je već jednom bio uhapšen 21. marta, ali ga je sud pustio posle nekoliko dana. Temer je oduvek negirao da ima bilo kakve veze sa ovim slučajem.

Brazilski mediji tvrde da se bivši predsednik suočava sa istragom u najmanje 10 odvojenih slučajeva, koji se takođe bave pranjem novca i velikim prevarama u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras.

Ova situacija u kojoj se nalazi bivši predsednik dosta podseća na slučajeve u kojima su se našli njegovi prethodnici.

Podsećamo, Temerova prethodnica Dilma Rusef je od 12. maja 2016. suspendovana sa dužnosti predsednika na šest meseci usled istrage o korupciji.

mišel temer, brazil, bivši predsednik Foto: Tanjug/AP

Takođe, nekadašnji predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva osuđen je u februaru ove godine na 12 godina i 11 meseci zatvora zbog korupcije i pranja novca, saopštila je televizija "Globo".

Ovo je već druga presuda za Lulu. U aprilu prošle godine on je počeo da izdržava kaznu u zatvoru Kuritibi, takođe na osnovu osuđujuće presude za korupciju.

U januaru 2018. bivši predsednik dobio je kaznu 12 godina i jednog meseca zatvora. Krajem novembra objavljeno je da ga je Tužilaštvo optužilo i za pranje novca, koji je navodno primio za posredovanje između Vlade Ekvatorijalne Gvineje i brazilske kompanije ARG za početak njenog rada u ovoj afričkoj zemlji.

VIDEO: Novi predsednik Brazila napravio pompeznu paradu uz vojsku i policiju, ali jedan konj je bio dovoljan za šou

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA