≫ 

Da li ima razloga za Trampovu smenu? Bivši tužioci ga optužuju za ometanje pravosuđa, a njihovo otvoreno pismo je privuklo veliku pažnju

Među brojnim potpisnicima pisma su pravnici iz svih delova SAD, različitih profila, različite stranačke pripadnosti i sa različitih nivoa vlasti

  • 2

Više od 400 bivših tužilaca u otvorenom pismu optužuje aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa za ometanje pravosuđa, i ističu da bi bio optužen da nije na funkciji na kojoj se nalazi, piše AP.

Pozadina je objavljivanje izveštaja specijalnog istražitelja Roberta Milera koji se odnosi na aferu sa Rusijom. U njemu se govori o tome da li je Rusija manipulisala predizbornu kampanju u SAD 2016. i da li je Trampov tim na tome radio zajedno sa Rusima.

Među brojnim potpisnicima pisma su pravnici iz svih delova SAD, različitih profila, različite stranačke pripadnosti i sa različitih nivoa vlasti. Posebno značajan – i eksplozivan - je potpis Pola Rozencvajga. On je pre dve decenije bio vodeći saradnik specijalnog istražitelja Kena Stara, čiji je izveštaj doveo do pokretanja postupka za razrešenje Bila Klintona zbog afere sa Monikom Levinski.

Rozencvajg je klasični konzervativac. Bio je visoki funkcioner Ministarstva za bezbednost i trenutno radi za konzervativno orijentisane istražinstitute. Na pitanje DW zašto je potpisao pismo u kojem kritikuje Trampa, on je naveo dva razloga: Prvo, smatrao je da je "važno za američku javnost da zna šta sadrži izveštaj, a on sadrži dokaze o navodnim "kriminalnim aktivnostima" predsednika Trampa".

Pitanje "intelektualne doslednosti"

Drugi razlog je pitanje "intelektualne doslednosti", nastavlja Rozencvajg.

- Pre dvadeset godina rekao sam skoro istu stvar o aktivnostima Bila Klintona i njegovim pokušajima da opstruira istragu o seksualnom odnosu sa pripravnicom. Tada sam bio mišljenja da je to kriminalno, kao i da je to dovoljan povod za pokretanje postupka za opoziv sa predsedničke funkcije. Ako sam tada tako razmišljao, trebalo bi da razmišljam i danas - rekao je on.

I dok se Rozencvajg ne ustručava da zauzme jasnu pravnu poziciju, suzdržan je kada je reč o mogućim političkim posledicama. On smatra da Milerov izveštaj sadrži dovoljno dokaza za pokretanje postupka za opoziv predsednika.

Na pitanje da li bi Predstavnički dom, u kojem Demokrate imaju većinu, trebalo da pokrene takav postupak, Rozencvajg odgovara da bi o tome kongresmeni morali da odluče sami i ponavlja da za to "ima dovoljno dokaza".

Zaboravi Bara, pitaj Milera

Rozencvajg ostavlja otvorenim pitanje da li se SAD nalaze u ustavnoj krizi.

- Prerano je suditi o tome - kaže on. Odvija se ustavno-pravna borba, koja bi, kaže „trebalo da se, kao što je to obično slučaj, završi tako što Kongres dobije informacije koje su mu potrebne da bi svoju kontrolnu funkciju izvršavao tako da fer i pošteno može doneti odluku“.

Uprkos svim političkim ograničenjima, Rozencvajg daje i savet kongresmenima. Oni ne bi trebalo da troše energiju na poziv na saslušanje ministra pravde Villijama Bara. Bar interpretira Milerov izveštaj kao da on potpuno rasterećuje Trampa.

- Ovo je gubljenje vremena - kaže Rozencvajg, jer to ionako neće doprineti razjašnjenju izveštaja. "Miler zna šta je uradio, on je pravi čovek."

Rozencvajg se ne usuđuje da predvidi kako i kada će se završiti ustavna kriza između Kongresa i Trampa. Za kraj može još reći samo: "Sada vidimo predsednika koji polako pokušava da se oslobodi kontrole Kongresa. Ne znam da li će mu to uspeti."

(Telegraf.rs/DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gasa

    13. maj 2019 | 18:15

    Nema od toga nista

  • Milorad Vujicic

    14. maj 2019 | 08:22

    Tramp gubi kredibilitet predsednika Tulsi je novi predsednik.Svi to treba da prihvate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA