≫ 

Švedska ponovo otvorila slučaj kojim se Asanž optužuje za silovanje

Pre četiri godine Švedsko tužilaštvo odustalo je od istrage protiv osnivača "Vikiliksa" za dva slučaja seksualnog napastvovanja pošto su zastareli

  • 1

Švedski državni tužilac objavio je danas da ponovo otvara preliminarnu istragu o navodnom slučaju silovanja, koji se vodio u toj zemlji protiv osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža.

Svoju zvaničnu odluku tužilac je saopštio na konferenciji za novinare.

- Odlučila sam da ponovo otvorim preliminarnu istragu. Budući da je Asanž trenutno u zatvoru u Velikoj Britaniji, sada mu okolnosti dopuštaju izručenje Švedskoj na temelju naloga za silovanje - saopštio je državni tužilac Eva-Marie Person.

Kako je rečeno na konferenciji, Švedska će poslati zahtev da se osnivač Vikiliksa isporuči Švedskoj zbog suđenja za seksualni napad.

Asanž, koji negira optužbe, izbegao je izručenje Švedskoj tokom poslednjih sedam godina jer je 2012. godine potražio utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Asanž je uhapšen prošlog meseca u Londonu, nakon što mu je ambasada Ekvadora ukinula azil.

Džulijan Asanž, Julian Assange Foto: AP/Tanjug

Pre četiri godine Švedsko tužilaštvo saopštilo je da je odustalo od istrage protiv osnivača "Vikiliksa" za dva slučaja seksualnog napastvovanja pošto su zastareli.

Međutim, žena koja je optužila Asanža za silovanje sada želi ponovo da otvori slučaj. S obzirom na to da je prošlog meseca Ekvador naglo povukao svoju zaštitu, a Asanž je uhapšen, švedski tužioci sada mogu nastaviti istragu.

Osim Švedske, izručenje osnivača Vikiliksa želi i SAD. Naime, Sjedinjene Države žele da ga procesuiraju zbog optužbi za puštanje u javnost poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine.

Prema švedskom zakonu, postupak mogu da vode do sledeće godine.

ASANŽOV ADVOKAT IZNENAĐEN PONOVNIM OTVARANJEM ISTRAGE

Per E. Samuelsen, švedski advokat osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža izjavio je da je "veoma iznenađen" odlukom švedskog tužioca da ponovo otvori preliminarnu istragu po optužbama za silovanje protiv Asanža.

džulijan asanž, vikiliks, velika britanija, suđenje, london Foto: Tanjug/AP

On je rekao da je njegov klijent nevin, preneo je AP.

Samuelsen je, takođe, rekao da je to "sramota" za Švedsku i da Asanž želi da pomogne u istrazi, ali da se samo boji ekstradicije u SAD, preneo je Rojters.

Samuelsen je izjavio za švedsku televiziju SVT da ne razume razlog švedskog tužioca za ponovno otvaranje slučaja koji je star 10 godina.

Video: Ovako je uhapšen Džulijan Asanž

(Telegraf.rs/Tanjug/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA