10

Iranski šah je zbačen sa vlasti tokom revolucije 1979. godine: Njegova porodica živi u SAD-u, dvoje dece je izvršilo samoubistvo, a naslednik i dalje čeka svoj dolazak presto (FOTO) (VIDEO)

Kada je u martu 1979. referendumom izglasana Islamska nacionalna republika Iran, vlast dinastije Pahlavi formalno je prestala

Mohammad reza shah

Foto: Wikipedia/Bellavista1

Odnosi SAD i Irana nisu bili toliko loši kakvi su danas. Tokom vladavine poslednjeg iranskog šaha Mohameda Reze Pahlavija, situacija je bila potpuno drugačija,  a onda je došla revolucija 1979. godine. Šah je tada zbačen sa vlasti, a njegova porodica se nastanila u SAD-u, gde njegovi potomci i danas žive. Njegov najstariji sin i dalje isčekuje dan kada će sesti na svoj presto.

Mohamed Reza Pahlavi je bio poslednji iranski šah. Na vlast je došao nakon abdikacije oca Reze Pahlavija pod sovjetsko-britanskim pritiskom zbog njegove simpatije prema Nemačkoj u Drugom svetskom ratu.

U ustavnoj krizi 1953. došao je u sukob s predsednikom vlade i vođom Nacionalne stranke Irana Mohamedom Mosadikom, koji se protivio velikim ovlašćenjima šaha i učestvovanju stranoga kapitala u iranskoj naftnoj industriji.

Mohamed Reza Pahlavi se sklonio u Italiju, ali se posle intervencije vojske, koja mu je pružila podršku, vratio u zemlju i oborio Mosadika s vlasti. Reformama 1963. pokušao je da modernizuje državu.

Povezanost s američkim kapitalom, preterano bogaćenje i odvlačenje bogatstva iz zemlje, nedemokratski režim vlasti s osloncem na vojsku i nasilno gušenje opozicije, izazvali su otpor naroda, na koji su počeli najviše uticati verski vođe muslimana šiita.

Nezadovoljne mase, predvođene ajatolahom Ruholahom Homeinijem, sprovele su revoluciju protiv šaha i dinastije Pahlavi, pa je Mohamed Reza pod sveopštim pritiskom 1979. napustio zemlju.

Kada je u martu 1979. referendumom izglasana Islamska nacionalna republika Iran, vlast dinastije Pahlavi formalno je prestala.

Kada je reč o njegovom privatnom životu on je bio veoma buran. Ženio se tri puta. Sa prvom suprugom ima ćerku, a sa trećom čak četvoro dece.

Svi su odrastali u bogatstvu i luksuzu, a već godinama žive u egzilu u Americi. Dvoje dece je međuvremenu izvršilo samoubistvo.

Mohammad reza shah

Mohamed Reza Pahlavi Foto: WikipediaGTVM92

REZA PAHLAVI, PRINC IRANA

Reza Pahlavi je nastariji šahov sin i naslednik kraljevskog prestola Irana. Pahlavi je osnivač i bivši lider grupe Nacionalno veće Irana, opozicione grupe u egzilu. On je takođe i kritičar vlade Irana.

Rođen je Teheranu 1960. godine, a njegovo rođenje je dočekano sa velikim oduševljenjem, pošto je bio naslednik prestola.

Školovao se u privatnoj školi koja se nalazila u okviru njegove palate. Potom je 1978. godine otišao u SAD kako bi nastavio svoju obuku za pilota. Godine 1979. je upisao i koledž, a onda se premestio u Kairo 1980. godine.

Ipak je fakultetsku diplomu stekao tek na Univerzitetu Južna Kalifornija 1985. godine.

Dinastija Pahlavi je osnovana početkom XX veka. Revolucija koja je 1979. godine zahvatila ovu zemlju, okončala je vladavinu dinastije Pahlavi i zaživela je Islamska republika.

Nakon što mu je preminuo otac, Reza je sebe simbolično proglasio za "kralja kraljeva", a tada je imao samo 21 godinu.

Deca iranskog šaha mohameda reze pahlavija

Reza Pahlavi Foto: Wikipedia/Gage Skidmore

U saopštenjima za medije ga često oslovljavaju kao Reza Pahlavi ili kao princ Irana.

Na svom veb sajtu on ističe da Iran treba da postane demokratska i sekularna država, a da ljudska prava moraju da se poštuju.

On je koristio svoju poziciju da javno govori o ljudskimj pravima, demokratiji i jedinstvu između Iranaca u državi i izvan nje.

Reza je pozivao na odvajanje države i religije i na održavanje slobodnih izbora.

Pahlavi uživa veliku popularnost među starijim generacijama Iranaca koji su napustili državu tokom revolucije 1979. godine. Međutim, podržavaju ga i malobrojni ljudi u Iranu.

On je prvi u redu za nasleđivanje prestola, ako se porodica ikada vrati na vlast u Iranu. Njegov mlađi brat Ali-Reza Pahlavi II je bio drugi u redu za presto, dok nije počinio samoubistvo 2011. godine.

Njegov rođak princ Patrik Ali Pahlavi je sada drugi u redu za presto Irana. Oženio je Jasmin Etemad-Amini 1986. godine. Par ima tri ćerke: Nor, Imam i Farah.

FARAHNAZ PAHLAVI

Princeza Farahnaz Pahlavi je druga ćerka Mohameda Reze Pahlavija, ali prva koju je dobio sa trećom ženom.

Rođena je kao princeza Jasmin Frahnaz Pahlavi, a trenutno živi u Njujorku i to veoma povučenim životom.

Škovala se u Teheranu, Kairu i Americi. Ima diplomu iz dečje psihologije.

Prema jednom članku koji je objavio Los Anđeles Tajms, ona je pokušavala da se zaposli u UNICEF-u, ali je prema rečima svoje majke odbijena zbog imena.

Deca iranskog šaha mohameda reze pahlavija

Farahnaz Pahlavi Foto: Wikipedia/GTVM92

ALI REZA PAHLAVI

Princ Ali Reza je bio član iranske kraljevske porodice. Bio je najmlađi sin iranskog šaha Mohameda Reze Pahlavija.

Bio je drugi u redu za nasleđivanje prestola pre iranske revolucije.

Rođen je 1966. godine i školovao se u Iranu i SAD-u. Imao je diplome Prinstona i Kolubije, a pre nego što se ubio bio je na doktorskim studijama na Harvardu.

Bio je veren 2001. godine, ali je ta veza propala. Važi je za najpoželjnijeg princa na svetu.

Dugo je patio od depresije pa je 2011. godine počinio samoubistvo, pucajući iz pištolja.

On se nikada nije u potpunosti oporavio nakon samoubistva sestre 2001. godine za koju je bio veoma vezan.

Njegova devojka Raha Didevar je posle Ali Rezine smrti 2011. godine na svet donela njihovu ćerku Irianu Lejlu. Njegova majka je potvrdila da je devojčica punopravni član porodice Pahlavi.

Deca iranskog šaha mohameda reze pahlavija

Ali Reza Pahlavi Foto: Wikipedia/GTVM92

LEJLA PAHLAVI

Ona je bila princeza Irana i najmlađa ćerka iranskog šaha Mohameda Reze Pahlavija. Rođena je 1970. godine u Teheranu. Imala je devet godina kada je počela revolucija, a potom je sa porodicom živela u Egiptu i SAD-u.

Tamo je završila srednju školu, a onda je diplomirala na Univerzitetu Braun 1992. godine.

Dosta je vremena provodila u Parizu, gde joj je živela majka. Jednom je bila model za dizajnersku kuću Valentino, a onda je počela da pati od anoreksije i depresije.

Lejla je pronađena mrtva u svojoj sobi u londonskom hotelu 2001. godine. Utvrđeno je da je koristila lekove protiv insomnije, a takođe je u njenom organizmu otkrivena velika doza kokaina.

Sahranjena je pored svoje bake u Parizu u Francuskoj.

Deca iranskog šaha mohameda reze pahlavija

Lejla Pahlavi Foto: Wikipedia/Moheen

ŠAHNAZ PAHLAVI

Ona je najstarije dete pokojnog iranoskog šaha MOhambeda Reze Pahlavija i njegove prve supruge, egipatske princeze.

Obrazovala se u Švajcarskoj. Po prvi put se udala sa 16 godina 1957. i iz tog braka ima ćerku princezu Zahru. Razvela se 1964. godine.

Udala se po drugi put 1971. godine u iranskoj ambasadi u Parizu. Taj brak je trajao sve do smrti njenog supruga 2014. godine.

Iz tog braka ima sina i ćerku. Od Iranske revolucije živi u Švajcarskoj.

Deca iranskog šaha mohameda reze pahlavija

Šahnaz Pahlavi Foto: Wikipedia/GTVM92

(Telegraf.rs)

Tagovi: ali reza pahlavi, Amerika, Deca, Država, Farahnaz Pahlavi, Iran, lejla pahlavi, Mohamed Reza Pahlavi, Naslednik, politika, Presto, reza pahlavi, SAD, šahnaz pahlavi, Samoubistvo, Vera

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (10)
Poređaj komentare:
 • D
  Dr

  Bravo za clanak.Bilo bi shodno da objavite nastavak clanka o tome kako su zene u Iranu izgledale pre revolucije,sve kao sa modnih pista i kao da su usred Pariza,a potom prevrat koji je vratio Iran u neko tmurno doba.

 • T
  Toni

  Neprijatelj naroda uvek vreba iz žbunja, a kriju se pod nazivom demokratija. Amerima služi da je drugima nametnu i da iscrpe sve resurse iz država u kojoj imaju svoje marionete u vlasti. Oni sami je imaju samo na papiru a u stvarnosti su robovlasničko društvo.

 • B
  bane

  Verovatno ce se i u Iranu naci neki Vuk Draskovic koji ce pljackase naroda da vrati u Iran da opljackaju ono sto im tata nije poneo [opljackao] kao sto su to uradili nasi Karadjordjevici koji danas pljackaju ono sto njihovi pretci nisu stigli da odnesu[ukradu od naroda].

Ovako je likvidiran svirepi dželat ISIS-a "Džihadi Džon": Krio se godinu dana, a onda ga je razneo projektil (VIDEO)

Pravnik iz Beograda, s glavom u krilu, prinudno sleteo u Varšavu zbog kvara na avionu: "Devojka do mene rekla mi je da pozdravim njenog dečka ako preživim" (FOTO)

Sebastijan Kurc odlučio: Austrijanci izlaze na prevremene izbore što je pre moguće, demonstranti već na ulicama (VIDEO)

Izraelska policija formirala kordon oko Evrovizijske dvorane zbog mogućeg napada

Od ispijanja vina u avionu do nazivanja "konjem" na Fejsbuku: Zbog ovoga su zapadnjaci završili u zatvorima u Dubaiju, misleći da ne rade ništa loše

Kurc pod velikim pritiskom, večeras donosi odluku o sudbini austrijske vlade: Na stolu ima 3 opcije, Austrija ide u prevremene izbore?

Austrijanci ukrotili Hrvate: U Blajburgu 10.000 učesnika, uhapšen samo muškarac zbog podizanja ruke u znak nacističkog pozdrava

I srpski zet podneo ostavku zbog skandaloznog snimka sa Ibice, pa se izvinio: Ko su Johan i Tatjana Gudenus? (FOTO)

Albanija sumnja da Rama i lider opozicije Baša imaju tajni dogovor

Vicekancelar Štrahe priznao celoj državi da je bio pijan i dao ostavku, a onda se obratio supruzi povodom snimka sa ruskom bogatašicom (VIDEO)

Kako su izgledala uputstva o pravilima ponašanja protiv ustaštva deljena u Blajburgu i koja dva hrvatska ministra dolaze na skup

Austrijski vicekancelar podneo ostavku nakon skandaloznog snimka: Vlada je na rubu raspada zbog afere (VIDEO)

Isplivao skandalozan snimak austrijskog vicekancelara: Tajni video otkrio aferu nelegalnog novca koji ruska biznismenka nudi Štraheu tokom izborne kampanje (VIDEO)

Blajburg pod opsadom pred najveći nacistički skup i dva protesta protiv ustaškog okupljanja: Ko bude kršio zakon, biće papreno kažnjen (FOTO)

Zadat težak udarac međunarodnom kriminalu: Kod Sicilije zaplenjen hašiš u vrednosti od 50 miliona evra

Majka je lagala da joj je ćerka teško bolesna, terala ju je da se kreće u invalidskim kolicima: Kada je ubijena, otkrivene su sve mračne tajne porodice (FOTO) (VIDEO)

Novi napadi na Damask: Čuju se eksplozije, Sirija oborila projektile koji su stigli sa teritorije Izraela

Pogubljen ubica koji je pre 22 godine prerezao devojčici grkljan: Pred smrt zahvalio je Isusu

Severna Koreja pogođena najgorom sušom u poslednjih 100 godina, milioni ljudi gladuju

Merkelova osula paljbu po Salviniju, Italijan uzvratio: "Ona i Makron su uništili Evropu"

Velika Britanija prodala oružje u vrednosti od 14,6 miliona dolara Saudijskoj Arabiji nakon smrti Kašogija

SAD poslale nosač aviona na Bliski istok i povlače diplomate, ali se Tramp nada da rata neće biti

Opet ništa od dogovora: Propali pregovori Tereze Mej i laburista oko Bregzita

Doktorka iz Alabame objasnila zašto će da obavlja abortuse uprkos strogom zakonu

Rusiji vraćeno pravo glasa u Savetu Evrope posle 5 godina, Ukrajinci besni

Detalji brutalnog ubistva trudnice: Majka i ćerka kablom zadavile devojku i izvadile iz nje bebu, pa jedna lagala da se upravo porodila (FOTO)

Američka policija upala u Ambasadu Venecuele u Vašingtonu, uhapsili demonstrante koji su okupirali zgradu (FOTO)

Čelsi Mening ponovo iza rešetaka 7 dana nakon izlaska iz zatvora, odbila da svedoči protiv Asanža: "Radije ću da umrem od gladi"

Nesreća u rudniku u Kini: Najmanje 17 rudara ostalo zarobljeno usled poplava

Ova zemlja je prva legalizovala gej brakove u Aziji: Stotine boraca za prava homoseksualaca ispred zgrade suda čekalo odluku

Horor na farmi lavova: Otac je približio devojčicu (4) kavezu, a kraljica životinja je to iskoristila i u sekundi skalpirala dete

Lovac F-16 se srušio na skladište u Kaliforniji (VIDEO)

Preminuo arhitekta koji je dizajnirao čuvenu staklenu piramidu muzeja Luvr

"Želim samo da znaš da te puno volim. Želim ti sve najbolje. Zbogom dušo": Objavljene poslednje poruke putnika tokom napada 11.septembra

Trudnica otišla po odeću za bebu, 3 nedelje kasnije pronađena mrtva sa rasečenim stomakom: Policija zatekla jeziv prizor (VIDEO)

Srušio se avion u Dubaiju: Poginuli pilot, kopilot i dvoje putnika, zaustavljen saobraćaj na najprometnijem aerodromu na svetu

Stravični zemljotresi u El Salvadoru i Nikaragvi

Zastrašujuća predviđanja Ujedinjenih nacija: Ako hitno ne reagujemo, ovih 5 opasnosti ugroziće čovečanstvo

Britanski "tajfuni" dva puta presreli ruske avione iznad Baltika, ispratili ih do Rusije

U Rumuniji uključen žuti meteoalarm: Obilne padavine u 12 okruga, vodostaj reka u porastu

Bezdušni klinci zapalili šator beskućnika dok je bio u njemu: Dok je vatra gorela, pobegli su smejući se (FOTO)

Upoznajte čoveka-pauka: Ima 150 tetovaža, crne beonjače, nema pupak i jezik mu je podeljen na pola (VIDEO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima