Čelsi Mening ponovo iza rešetaka 7 dana nakon izlaska iz zatvora, odbila da svedoči protiv Asanža: "Radije ću da umrem od gladi"

Mening je već provela sedam godina iza rešetaka

  • 1
čelsi mening, vikiliks, amerika Foto: Tanjug/AP

Nekadašnja analitičarka u američkoj vojsci Čelsi Mening biće vraćena u zatvor po naređenju federalnog suda jer je odbila da bude ispitana oko slučaja Džulijana Asanža i Vikiliksa.

- Radije ću da umrem od gladi nego da promenim svoje mišljenje. A kad sam to rekla, mislila sam bukvalno - rekla je ona tokom saslušanja u četvrtak.

Čelsi Mening je već provela sedam godina iza rešetaka zbog odavanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata Vikiliksu 2010. godine. Provela je i dodatna 62 dana do prošle nedelje jer je odbila da svedoči.

Sudija Entoni Trenga rekao je da bi Mening mogla da plati novčanu kaznu od 500 dolara po danu ako posle 30 dana zatvora bude i dalje odbijala da svedoči, kao i da bi kazna mogla da poraste na 1.000 dolara po danu nakon 60 dana iza rešetaka.

Čelsi Mening Foto: Tanjug / AP

- Nikada nisam čuo da jednog svedoka zatvaraju na ovoliko dugo - rekao je bivši FBI agent i uzbunjivač Kolin Rouli za "Raša tudej".

Dodao je da je zatvaranje Čelsi Mening ili ilegalna odmazda Trampove administracije ili je slučaj protiv Džulijana Asanža i Vikiliksa toliko slab da im je Čelsi Mening prosto neophodna kako bi učvrstili optužbe.

- Neću se povinovati ovoj velikoj poroti - rekla je Mening pre ulaska u sudnicu.

Mening je 2013. godine osuđena na 35 godina zatvora, ali je tadašnji predsednik SAD Barak Obama preinačio njenu kaznu, pa je puštena na slobodu u maju 2017.

Asanž je uhapšen prošlog meseca i čeka saslušanje u Velikoj Britaniji. Zajedno sa Mening optužen je za smišljanje zavere, odnosno hakovanje kompjutera u Pentagonu.

Pogledajte video: "Moramo da mu spasemo život": Ona je prva posetila Asanža u zatvoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA